Hlavní obsah

Amnestie ani milost pro Babiše nebude, slibuje Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nechystá plošnou amnestii ani milost pro poslance a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), řekl to v neděli na Radiožurnálu. Poznamenal také, že by se ve funkci ještě rád podíval do Izraele při přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Foto: Právo

Miloš Zeman

Článek

„Amnestie nebude. Milosti mají být udělovány selektivně,“ řekl Zeman, kterému končí mandát začátkem příštího roku.

Na dotaz, zda by se do okruhu případných milostí mohla vejít i kauza Čapí hnízdo – ve které je obžalován Babiš – Zeman reagoval: „Tohle vylučuji.“

Zatím poslední amnestii vyhlásil Zemanův předchůdce Václav Klaus, a to v roce 2013 ke 20. výročí vzniku České republiky. Z věznic tehdy odešlo přes 6400 odsouzených.

Amnestie byla předmětem kritiky hlavně kvůli zastavení některých závažných hospodářských kauz. K jejím kritikům patřil i Zeman.

Zeman se v Lánech sešel s Babišem. Hrad zveřejnil fotku s vánočkami

Domácí

Babiše také Zeman v rozhovoru nepřímo podpořil v prezidentských volbách. „Ze tří favoritů prezidentské volby mají dva prakticky nulovou politickou zkušenost. Prezident je hlava státu a vrcholný politik, nebudete chtít za prezidenta někoho s téměř nulovými zkušenostmi,“ řekl.

Favority volby jsou podle aktuálních průzkumů vedle Babiše ještě ekonomka Danuše Nerudová a generál Petr Pavel.

Zeman se s Babišem v neděli sešel v Lánech. Ke schůzce stručně poznamenal, že spolu mluvili o kampani a o programu.

Právo mám. Zeman si pohrává s myšlenkou dopředu jmenovat nového šéfa ÚS

Domácí

Zeman také uvedl, že by se před svým odchodem z funkce chtěl podívat ještě do Izraele. Předpokládá totiž, že vláda do té doby schválí přesun českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

„Požádal jsem Petra Fialu, abychom společně navštívili Izrael při příležitosti přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ prohlásil Zeman.

Sám se za přesun velvyslanectví dlouhodobě přimlouvá. Uvedl, že Fiala podepsal petici podporující tento krok. „Předpokládám, že to vláda konečně schválí,“ dodal Zeman.

„Pan premiér je přesunu ambasády nakloněn, v období českého předsednictví v Radě EU a Ruskem rozpoutané války musí ale vláda řešit aktuálnější výzvy,“ uvedl pro ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

České velvyslanectví v Tel Avivu má v Jeruzalémě od loňského roku úřadovnu. Své ambasády přestěhovalo několik států včetně USA, jejich rozhodnutí vyvolalo ostrou reakci Palestinců i arabského světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám