Hlavní obsah

Šéf školských odborů: Epidemie se ve školách šíří, dočasné uzavření je žádoucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školské odbory jsou s ohledem na zhoršující se epidemickou situaci pro dočasné uzavření dosud otevřených školek, speciálních škol a 1. a 2. tříd ZŠ. Po nezbytně nutnou dobu by podle nich měla zůstat otevřená jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému, prohlásil šéf školských odborů František Dobšík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda školských odborů František Dobšík (snímek z roku 2019)

Článek

Vláda chce opatření kvůli zhoršující se epidemii zpřísnit, zatím ale není jasné jak. Podle dosavadních informací ze středečních jednání členů vlády s opozicí, odboráři a zaměstnavateli by se mohly kromě jiného uzavřít školky a první a druhé třídy základních škol. Dál by fungovala jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému.

Vládu čeká klíčové rozhodnutí: chce zavřít školy i kraje

Domácí

Podle Dobšíka mají odbory informace o tom, že ve speciálních a mateřských školách, kde se nemusí nosit roušky, nakažených v poslední době přibývá. Poukázal také na to, že podobně se nedávno na jednání sněmovního školského výboru vyjádřil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Návrat do škol je riskantní, ale nutný, tvrdí Dušek

Domácí

Podle Duška se nákaza od začátku ledna víc šíří i mezi dětmi ve věku šesti až deseti let, ve školách jde většinou o ohniska průměrně kolem šesti lidí.

Rozsudek pro gymnázium: Rodiče zatím nevolají, ale školy jsou v rozpacích

Věda a školy

Zástupci odborů proto podle Dobšíka vnímají současnou epidemickou situaci jako vážnou a namístě by podle nich bylo školy na nezbytně dlouhou dobu uzavřít. „Na jak dlouho, by měli rozhodnout epidemiologové,” řekl odborový předák.

Včasné rozhodnutí o uzavření by podle něj mohlo pomoct situaci dříve zlepšit a školy opět brzo otevřít. „Nyní by měly zůstat v provozu jen školy vyčleněné pro děti zdravotníků, hasičů nebo třeba policistů,” dodal.

S Plagou jsme si to vyříkali. Odborům jde o udržitelné otevření škol, říká jejich šéf

Věda a školy

Do budoucna by podle něj mohla školám pomoct kombinace testování, respirátorů a očkování. V nedávném rozhovoru pro Novinky se nechal slyšet, že je především pro „udržitelné” otevírání škol - tj. aby se nemusely zase hned zavírat.

Střídavé karantény u školek

Podle ředitelky benešovské mateřské školy a zástupkyně spolku Pedagogická komora Mileny Mottlové se většina školek potýká s opakovaným výskytem nákazy a v poslední době se situace zhoršuje.

Šetrné testování dětí na covid-19 by tak podle ní uvítaly i školky. Jak poznamenala, vhodné by byly např. antigenní testy ze slin. „Bohužel většina školek se s covidem v podstatě nerozloučila od druhé vlny. Uzavírají se jednotlivé třídy a točí se to v těch školkách. To znamená, že jedna třída se vrátí z karantény a jde do ní druhá,” uvedla.

Covid se v říjnu potvrdil ve více než polovině školek, chodily tam i děti s příznaky

Koronavirus

Podotkla, že rodiče často vodí do školky i děti s příznaky nemoci nebo navzdory nařízené karanténě v rodině. Většina mateřinek by podle ní proto uvítala, kdyby se mohly třeba na dva týdny uzavřít.

Opakovat kvůli pandemii celý ročník? Neproveditelné, tvrdí MŠMT i školy

Věda a školy

Dobšík doplnil, že třeba speciální školy na problém s šířením nákazy poukazují už dlouho. Některé jsou určené pro děti s postižením, kde by třeba bylo zvládnutelné i nošení roušek, ale podobně jako ve školách pro mentálně postižené to v nich povinné není. Jako příklad uvedl školy pro žáky s poruchami učení, kde ředitelé nemohou po žácích roušky vyžadovat.

Jiné školy by naopak otevíraly

Jednou z cest, jak školy udržet otevřené, by mohlo být testování. Několik škol v Moravskoslezském, Olomouckém a Středočeském kraji si vyzkoušelo jednoduché PCR testy ze slin.

Při pilotním testování bylo celkem 98 procent dětí a pedagogů negativních, pouze dvě procenta z pětistovky testovaných měla pozitivní test. Šlo tedy o deset lidí.

Školy ve třech krajích vyzkoušely jednoduché PCR testy. Žádné ohnisko se nenašlo

Koronavirus

„Chtěl jsem zjistit, zda je škola zdrojem nákazy. Výsledky mě ujistily v tom, že není. To je jasný vzkaz vládě. Již od října loňského roku čekáme na zprávy z ministerstva, kdy někdo začne testovat děti, a zdůvodní tak nařízení dlouhodobého přerušení výuky. Učitelé se bojí, rodiče se bojí a děti sedí doma. Do výuky by se měl vrátit celý první stupeň, nebo alespoň třetí třídy, aby byla zachována kontinuita vzdělávání na 1. stupni,” poznamenal k tomu ředitel zapojené ZŠ a MŠ Řezníčkova v Olomouci Miloslav Palát.

Reklama

Související články

Žáci se do škol nevrátí, řekl Babiš

Studenti se do škol začátkem března nevrátí, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to není možné. Řekl to po středečním jednání vlády. Situace je podle něj...

Vláda chce omezit kontakty a zavřít i školky

Na středečním ranním jednání vlády se hovořilo o možnosti uzavření dosud otevřených mateřských a základních škol, uvedl ministr školství Robert Plaga. Podle...

Výběr článků

Načítám