Hlavní obsah

Soud zakázal pražskému gymnáziu distanční výuku

Aktualizováno

Soud přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky mu zakázal. V úterý to sdělil asistent předsedkyně Městského soudu v Praze Adam Wenig, podle kterého příslušné krizové opatření povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu.

BEZ KOMENTÁŘE: Gymnázium Na ZatlanceVideo: Novinky

 
Článek

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,” uvedl Wenig.

Soud v úterý rozhodl v neveřejném jednání. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Současný nouzový stav není nový, rozhodl soud

Z rozhodnutí vyvěšeného na úřední desce soudu vyplývá, že senát Milana Taubera vycházel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila na své schůzi 11. února souhlas. Aktuální nouzový stav není podle názoru soudu novým nouzovým stavem, ale faktickým pokračováním předchozího, které vláda vyhlásila proti vůli Sněmovny.

„Rozsudek Městského soudu v Praze potvrdil to, o čem byla řada právníků pevně přesvědčena, a sice že nouzový stav vyhlášený letos na sv. Valentýna je v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Není proto překvapením, že při soudním přezkumu neobstojí opatření vydaná s odkazem na tento ‚valentinský' nouzový stav,” řekl Novinkám advokát Zbyšek Kordač z kanceláře Weinhold Legal.

„Ministerstvo školství není účastníkem řízení, a proto se musí s rozhodnutím soudu teprve seznámit. Až poté bude možné se k celé věci blíže vyjádřit,” sdělila Novinkám mluvčí resortu Aneta Lednová.

Samotná škola se k soudnímu příkazu přerušit distanční výuku zatím rovněž nechce  vyjadřovat. „Gymnázium Na Zatlance dnes (v úterý) v odpoledních hodinách obdrželo rozsudek vydaný Městským soudem v Praze. Po prostudování rozsudku a jeho odůvodnění budeme situaci a další postup řešit primárně s právním zástupcem školy Jakubem Morávkem z advokátní kanceláře Felix a spol. a dále ve spolupráci s MŠMT, které nás již v této věci kontaktovalo. Do té doby se nebudeme k situaci vyjadřovat,” napsala Novinkám ředitelka gymnázia Jitka Kmentová.

Nyní má škola jarní prázdniny, takže otevření se jí tento týden stejně ještě netýká.

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová pro Novinky připustila, že kdyby se něco takového týkalo její školy, zřejmě by skutečně musela výuku obnovit. „Ukazuje to jen na další zmatky, kterých jsme bohužel svědky,” řekla Novinkám Schejbalová, která vede pražské Gymnázium Nad Štolou.

Student prvního ročníku gymnázia se žalobou domáhal ochrany před nezákonným zásahem a žádal, aby soud škole přikázal obnovit prezenční výuku tak, jak byla uskutečňována do 2. října 2020. Gymnázium od 5. října loňského roku učí studenty distančně, a to na základě opatření vlády. Student poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám