Hlavní obsah

Návrat do škol je riskantní, ale nutný, tvrdí Dušek

Právo, ČTK, špf

S otevřením škol podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška hrozí, že se nákaza v Česku ještě víc rozšíří. Nechat studenty na distanční výuce ale vidí jako neudržitelné. Podle úterních Duškových slov ve školském výboru Sněmovny rozhodne účinnost masívního testování, které pomůže zachytit přenašeče nemoci.

Foto: Novinky

testování covid dítě testy škola

Článek

Prvního března se zatím mají vrátit jen maturanti a studenti posledních ročníků VOŠ. Další mají následovat v týdenních odstupech. Nákaza se podle dat šíří u dětí v mateřinkách, které zůstaly otevřené, a v základních školách, kam se vrátili zatím jen žáci prvních a druhých tříd. U těch se dříve nákaza vyskytovala jen minimálně, největší výskyt byl na podzim u středoškoláků.

Podle Duška vysoký počet nakažených dětí kopíruje vývoj v okresech, kde nejvíc řádí britská mutace a které jsou uzavřené. Na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku se proto podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) od března studenti nevrátí.

Pokud se děti vrátí do škol, nemůžou se otevřít obchody, tvrdí Plaga

Domácí

Z nákazy mají obavy i učitelé, od začátku epidemie se jich nakazilo přes 37 tisíc z téměř 200 tisíc. „Je to poměrně široké spektrum věkových kategorií, nejen starší pedagogové,“ řekl Dušek poslancům. Hned po hasičích, policistech a zdravotnících jde o nejvíce zasaženou skupinu.

Zajistit bezpečné podmínky na školách chce ministerstvo školství pravidelným testováním žáků šetrným výtěrem z nosu, který by si prováděli sami. Zatím ale nemohou. Dostupné testy mohou používat jen zdravotníci, žádost o výjimku zatím ministerstvo od žádné firmy nedostalo.

„Když o to požádá výrobce, mohou být testy použity a může jim být udělena výjimka pro samotestování,“ řekl ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). První smlouvy o dodávkách milionů neinvazivních antigenních testů by mohly být podepsány zítra.

Prvňáčci si vyzkoušeli testování ze slin, šlo to hladce

Domácí

„Současná režimová opatření zůstanou zachována. Antigenní testování nebude znamenat, že se ve školách nebude větrat a že se bude chodit bez roušek,“ ujistil poslance ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Bez testu nebudou moci žáci a studenti zpět do lavic. Ti, kteří s testováním nesouhlasí, podle Plagy nemohou počítat s tím, že jim škola zajistí distanční výuku ve režimu jako dosud.

Do školy s testem, nebo vůbec. Online výuku mnohé školy zruší

Věda a školy

V Rakousku se už děti testují. V pondělí a ve středu tam bylo provedeno 1,3 milionu rychlotestů, které byly pozitivní v 536 případech. Podle spolkového ministerstva školství v pondělí a ve středu mělo pozitivní testy 364 školáků a 172 pedagogů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Reklama

Výběr článků

Načítám