Hlavní obsah

Ukrajinci dostali českou pomoc v hodnotě 15 milionů, vozidla z ní hned zachraňovala životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková organizace Post Bellum v rámci projektu Paměť národa dovezla koncem dubna z Prahy do tří ukrajinských měst Lvov, Kyjev a Oděsa dohromady 15 plicních ventilátorů, 12 vojenských sanitek a jeden chladicí vůz, který je určen na převoz padlých ukrajinských vojáků z fronty zpět k rodinám. Humanitárního konvoje v celkové hodnotě 15 milionů korun se zúčastnily i Novinky. V plánu byla i zastávka v Mykolajivu, z bezpečnostních důvodů k ní ale nedošlo.

Reportáž z humanitárního konvoje neziskové organizace Post BellumVideo: Vojtěch Bauer, Jakub Haljuk, Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje z Ukrajiny)

„Na Ukrajinu vezeme 12 vojenských sanitek a jeden chladicí vůz. Jde o vozidla určená pro polní nemocnice, některá z nich vezeme i do Kyjeva. Chladicí vůz je určen pro polního kaplana Vasyla Vyrozuba, který působí přímo na frontě. Tento vůz je určen pro převoz mrtvých těl,“ sdělil Novinkám ředitel neziskové organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa těsně před odjezdem konvoje z Prahy 6.

Kroupa dále uvedl, že česká společnost přispěla od začátku války na Ukrajině už půl miliardou korun. Ročně navíc chodí dalších dvacet milionů. Post Bellum za všechny peníze nakupuje pomoc Ukrajině, která je přitom naprosto cílená. Podle šéfa neziskovky jsou v současnosti nejvíce potřeba drony.

„Každý rok nám přijde přes 20 milionů korun, které proměňujeme po dohodě s veliteli jednotlivých brigád v prostředky ochranné a obranné pro vojáky. Nejčastěji vozíme zdravotnické potřeby, také vojenskou optiku,“ uvedl Kroupa s tím, že na začátku války to byly nejčastěji neprůstřelné vesty nebo helmy.

Na frontě nemáme rotaci, jídlo ani pití. Velení nám dává podivné rozkazy, řekl Novinkám ukrajinský mariňák

Válka na Ukrajině

První zastávka: Lvov

Humanitární konvoj vyrazil z Prahy v sobotu 20. dubna kolem sedmé hodiny ranní a vydal se směrem do Lvova, který se nachází na západě Ukrajiny těsně u hranic s Polskem. Tam dorazil až druhý den v neděli, na hranicích totiž došlo k pečlivé kontrole několika vozidel, která zabrala pět hodin.

V neděli došlo k předání dohromady dvou vozidel, pro jeden Land Rover si přijela 125. ukrajinská brigáda teritoriální obrany. Zástupci místní nemocnice si zde také vyzvedli jednu sanitku.

Foto: Jakub Haljuk, Novinky

Mikuláš Kroupa při předávání vozidla zástupci 125. ukrajinské brigády teritoriální obrany

Směr Kyjev

Po třech dnech kolonu opustila další vozidla, pro která si na kraj Kyjeva přijely ukrajinské bezpečnostní složky. Vozidla na místě předal mimo jiné velitel humanitárního konvoje Martin Ocknecht.

„Jedná se o čtyři terénní Land Rovery a dále sanitku do vojenské nemocnice v Záporoží. Ty vozy jsou vybaveny prostředky pro práci paramediků. Jsou tam generátory, a hlavně je tam 15 plicních ventilátorů,“ sdělil Novinkám v Kyjevě Ocknecht. Ventilátory si posléze rozdělilo několik nemocnic.

Ukrajinci se v Kyjevě chlubí ukořistěnou a zničenou ruskou vojenskou technikou

Válka na Ukrajině

Předání v Kyjevě se zúčastnil i český velvyslanec na Ukrajině Radek Pech, který ve svém proslovu uvedl, že si česká společnost uvědomuje význam boje Ukrajinců proti ruské agresi. „Těší mě, že do české pomoci je zapojena prakticky celá společnost,“ sdělil Novinkám Pech, které dále poděkoval organizátorům konvoje i přispěvatelům. „Sanitky, terénní vozy i ventilátory najdou na Ukrajině to správné užití,“ uzavřel pro Novinky Pech.

Poslední stanice: Oděsa

Z původně čtyř zastávek se staly tři. Konvoj se měl totiž vydat i do Mykolajivu sousedícího s Chersonem, vzhledem k četným útokům v Mykolajivské oblasti si ale nakonec pro vozidla určená této oblasti přijely příslušné složky samy.

Poslední zastávkou se tak stala jihoukrajinská Oděsa. I ta je častým cílem ruských útoků, jen za poslední týden došlo hned k několika, při kterých zemřela řada civilistů a další desítky jich byly zraněny.

V Oděse došlo k předání dalšího Land Roveru a také chladicího vozu, který vojenskému kaplanovi a pravoslavnému knězi Vasylu Vyrozubovi předal mimo jiné 1. náměstek Jihočeského kraje František Talíř.

„O tento vůz nás požádali zdejší vojenští kaplani, konkrétně otec Vasyl Vyrozub. Bude sloužit k tomu, aby mohli doprovodit padlé hrdiny z fronty zpátky k jejich rodinám,“ sdělil Novinkám Talíř.

Vozidla ihned zachraňovala na frontě

Ještě v době, kdy se humanitární konvoj nacházel na Ukrajině, přišla z frontové linie zpráva, že jedna z předaných sanitek už zachránila život tří ukrajinských vojáků. Snímek neziskové organizaci Post Bellum zaslali sami příslušníci ukrajinské jednotky, která působí na nulté linii na Donbasu v Doněcké oblasti.

Foto: Post Bellum, zprostředkováno od ukrajinské armády

Vozidlo, které zachránilo tři ukrajinské vojáky z fronty u Donbasu

Sbírka projektu Paměť národa stále probíhá. Od svého spuštění dva dny před začátkem nevyprovokované invaze na Ukrajinu se podařilo podle informací ze sbírky předat ukrajinským obráncům už přes 13 tisíc neprůstřelných vest, téměř 4,5 tisíce balistických přileb, 200 plicních ventilátorů, přes 50 generátorů a desítky vozů včetně sanitek.

Dominik Hašek v Kyjevě: Rusové bombardují ukrajinské stadiony

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám