Hlavní obsah

Učitelé šíří covid více než žáci, tvrdí studie

Učitelé a učitelky jsou iniciátory nákaz častěji než jejich daleko početnější žáci. K tomuto výsledku dospěl podle deníku Die Welt výzkum provedený na základních školách v Mariettě, předměstí Atlanty v americkém státě Georgia.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Výzkum provádělo americké Středisko pro výzkum a prevenci nemocí (CDC) během prosince a ledna. „Pedagogové hráli při šíření (nákazy) významnou roli. Covid-19 byl často předán dál při osobních setkáních nebo na obědě a poté šířen do učeben,“ shrnula výsledky výzkumu ředitelka CDC Rochelle Walensky v pondělí.

Otevření škol? Došlo na slova jejich zástupců, že 1. březen je nereálný

Věda a školy

Celkem odborníci přezkoumali devět případů vypuknutí nemoci na mariettských základních školách. Jen u jednoho z nich byl první doložený případ nákazy zjištěn u žáka. U dalších čtyř případů se nemoc nejdříve objevila u učitele. U zbylých čtyř se autorům výzkumu nepodařilo určit, zda první případ byl spjat s učitelem či s žákem.

Celkem u osmi z těchto případů byl zjištěn přenos od učitele na žáka a ve dvou případech byl zjištěn přenos nemoci mezi učiteli, kteří pak nakazili žáky.

Problémem byl i úzký kontakt

Všechny případy propuknutí nemoci se objevily ve školách s „menší než ideální fyzickou vzdáleností“. Studenti byli méně než metr od sebe a nepomohlo ani to, že mezi nimi byly umístěny plastové přepážky. „Dvěma hlavními důvody pro šíření covidu na těchto školách byly nedostatečné fyzické vzdálenosti a nenošení roušek,“ konstatovala Walensky.

V Mariettě jsou nyní učitelé vyzýváni, aby udržovali co nejmenší osobní kontakt, a pokud se chtějí najíst, aby jedli venku. Autoři výzkumu zároveň doporučují, aby učitelé byli přednostně očkováni.

Vakcína pro učitele už od 1. března

Koronavirus

Podle amerického webu abcnews odpovídají výsledky výzkumu poznatkům z Británie, podle nichž byl na školách nejčastějším způsobem šíření nemoci přenos z učitele na učitele. Také studie provedená v Německu zjistila, že rozsah přenosů nemoci ve škole byl třikrát vyšší, pokud byl prvním zjištěným případem učitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám