Hlavní obsah

Němce, který měl stát za útoky na synagogy, zlikvidoval Mosad nebo sami Íránci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf motorkářského gangu Hells Angels a operativec íránských revolučních gard Ramin Yektaparast byl v minulých dnech zlikvidován v Íránu, píše deník Bild. Za jeho smrtí má být izraelská tajná služba Mosad, bezpečnostní kruhy ale nevylučují, že ho odstranily samotné íránské revoluční gardy. Šestatřicetiletý muž se měl podílet na plánování útoků proti synagoze v Bochumi, střelby v místním baru a na útoku proti třem synagogám ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko a Sasko-Anhaltsko.

Foto: Facebook Ramin Yektaparast

Ramin Yektaparast

Článek

Yektaparast, který měl německé i íránské občanství, uprchl ze SRN, aby se vyhnul trestu. V prosinci 2023 ho soud v Düsseldorfu odsoudil ke dvěma letům a devíti měsícům vězení. Obžaloba ho vinila z příslušnosti k íránské teroristické buňce, která působí pod velením íránských revolučních gard.

Narodil se v Mannschaftelbachu a od mládí byl členem motorkářských gangů. Zpočátku byl spojován s rockerským gangem Bandidos, později se připojil k nechvalně známému Hells Angels. Podle zpráv v deníku Bidl a týdeníku Der Spiegel zahájil svou kariéru drobnými zločiny. Jako člen gangu Hells Angels byl hlavním podezřelým v případě vraždy Kaie M., člena gangu obviněného ze špionáže pro jiný gang, který byl navíc informátorem policie, píše web ynetnews.com.

Německo rozbilo teroristickou buňku dětí, chtěly zabíjet

Zahraniční

Kai byl zastřelen a jeho tělo rozčtvrceno. Ostatky se našly nacpané v sudu, který byl objeven v kanálu v Duisburgu. Vraždu měl mít na svědomí Yektaparast, důkazy směřovaly k jeho osobě.

V případu žhářských útoků na synagogy policie obvinila muže, který byl odsouzen, ten ale tvrdil, že jednal na pokyn Yaktaparasta.

Moderátorka propagovala heslo Nekupujte u Židů. Ve veřejnoprávní televizi skončila

Evropa

Smrt Ramina Yektaparasta je obestřena tajemstvím. O život měl se svým společníkem přijít během střelby v Íránu. Podle některých zdrojů stojí za jeho úmrtím izraelská tajná služba Mosad, k jeho likvidaci měla použit dokonce dron.

Íránská tisková agentura Tasnim popřela, že by za smrtí Yektaparasta stál Izrael. Tvrdí, že byl zabit v osobním sporu. Podle týdeníku Der Spiegel německé úřady vědí o zprávách týkajících se Raminovy smrti a zahájily vyšetřování, aby zjistily podrobnosti.

Bezpečnostní experti se domnívají, že Mosad by tak riskantní akci neprovedl kvůli muži z podsvětí, který se pohyboval ve světě drog a prostituce. Přiklánějí se spíš k variantě, že ho zlikvidovali sami členové íránských revolučních gard, protože byl „neřízenou střelou vymykající se jakékoliv kontrole“. Měl se pokusit o obchody na vlastní pěst za jejich zády, píše deník Bild.

Policie objevila nelegální tunely pod sídlem židovského hnutí v New Yorku

Zahraniční

Výběr článků

Načítám