Hlavní obsah

Vláda chce omezit kontakty a zavřít i školky

Novinky, alt

Na středečním ranním jednání vlády se hovořilo o možnosti uzavření dosud otevřených mateřských a základních škol, uvedl ministr školství Robert Plaga. Podle něj by se ale měly školy uzavírat jako poslední.

Foto: ČTK

Robert Plaga

Článek

Mateřské školy jsou nyní otevřeny, stejně jako první a druhé třídy základních škol a také speciální školy.

Podle Plagy tuto variantu zmínil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Dlouhodobě upozorňuji na to, že školy nesou náklady brzdění epidemie víc, než je nutné. Budu rád, když konečně i další členové vlády pochopí, že školy se mají zavírat jako poslední. Není možné nezavést povinné testování a nošení ochranných pomůcek ve firmách a omezovat zase a znovu pouze školy," sdělil ČTK Plaga.

Žáci se do škol nevrátí, řekl Babiš

Domácí

Premiér Andrej Babiš ve středu po jednání vlády uvedl, že vláda chce vzhledem k vážné situaci omezit kontakty mezi lidmi, zpřísnit opatření a prodloužit nouzový stav. Vyloučil, že by se příští týden vraceli do škol někteří žáci a studenti, jak se o tom dříve uvažovalo.

Mateřské školy nikdy v průběhu pandemie nemusely na základě vládních opatření zavřít. Bylo to pouze doporučeno a fakticky jich na jaře drtivá většina zavřela. Žáci prvních a druhých tříd se do škol vrátili od ledna.

Politici v minulých týdnech připravovali podrobný plán, aby se od března do škol postupně vracely závěrečné ročníky středních škol, které na jaře čekají maturitní a závěrečné zkoušky. Později se měla ve středních školách obnovit praktická výuka, která se na dálku často nedá vůbec nahradit. Počítalo se i s návratem žáků devátých tříd, které v dubnu čekají přijímací zkoušky na střední školy. Podmínkou byla distribuce antigenních testů a platnost pandemického zákona.

Babiš odmítl mluvit o datu možného návratu dětí do škol. Mohlo by se totiž stát, že se opět nedodrží.

Anketa

Měly by se podle vás zavřít mateřské školky a školy?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
Celkem hlasovalo 55008 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám