Hlavní obsah

Ministerstvo financí: Školství má mít příští rok na výdaje o 11,6 miliardy méně než letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství (MŠMT) by podle návrhu státního rozpočtu na rok 2024 mělo mít na své výdaje o 11,6 miliardy korun méně než letos. Úřad by tak měl rozdělovat asi 253,4 miliardy Kč. Vyplývá to z aktuálního návrhu rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí (MF). Méně peněz než letos by podle návrhu mělo jít na platy. Podle mluvčí resortu školství Anety Lednové se o rozpočtu na příští rok bude ještě jednat.

Foto: Milan Malíček, Michaela Říhová, Právo, ČTK

Vlevo ministr financí Zbyněk Stanjura, vpravo ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přitom před dvěma dny, tj. ve středu 30. srpna, řekl, že učitelé budou jedinou profesní skupinou státních zaměstnanců, která bude mít v příštím roce vyšší platy. Růst by podle něj měly nejméně o 3000 korun.

„Návrh MF zohledňuje již část požadavků MŠMT. V dalších týdnech povedeme ve vládě další intenzivní diskusi a budeme hledat řešení, které umožní zajistit potřeby školství. V této chvíli je jisté, že platy učitelů porostou a neklesnou výdaje státního rozpočtu na výzkum ani na vysoké školy. Vzhledem k rozběhu nového operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) naopak určitě porostou,“ uvedla Lednová.

Snížit počet pracovních míst

Jenže podle aktuálního návrhu rozpočtu se má v příštím roce snížit počet pracovních míst v oboru asi o sedm procent.

Učitelé dostanou přidáno a rozpočet na VŠ a vědu v roce 2024 neklesne, ujistil Bek

Věda a školy

Na platy by podle návrhu státního rozpočtu mělo ministerstvo v roce 2024 mít asi 129 miliard korun, tedy o 7,8 miliardy méně než letos. Resort školství má dlouhodobě největší počet státních zaměstnanců, aktuálně uvádí 271 tisíc pracovních míst. Kromě učitelů jsou to asistenti pedagoga, školníci a další pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci a úředníci.

V příštím roce by pracovních míst mělo být o zhruba 20 tisíc méně. Další snižování je v plánu na roky 2025 a 2026. V těchto letech by podle střednědobého výhledu mělo na platy ve školství jít o 841,7 milionu Kč méně, než je aktuálně plánováno na rok 2024.

Podle dat MŠMT pracovalo ve školním roce 2022/2023 v mateřských, základních a středních školách celkem 179 956 učitelů.

Učitelé budou mít plat minimálně 130 procent průměrné mzdy, podepsal Pavel

Domácí

Zákonodárci letos schválili, že na platy učitelů v regionálním školství má stát dávat od příštího roku ze zákona v průměru nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga.

Vysoké školy by podle návrhu měly v příštím roce dostat na poskytování vzdělávání 30,9 miliardy korun, tedy stejně jako letos. Asi 15,85 miliardy ze státního rozpočtu MF určilo na výzkum, vývoj a inovace ve školách. Další peníze na podporu vědeckých bádání by měly plynout z rozpočtu Evropské unie.

Novelu zákona na usnadnění slučování i rušení resortních institucí schválil sněmovní výbor

Věda a školy

Částka, kterou českou vědu podporuje stát, je ale o 238,13 milionu Kč nižší než letos. V tomto roce mají školská pracoviště na vědu asi 16,09 miliardy ze státních peněz.

Ještě na jaře chtěl resort financí na vědu financovanou z rozpočtu MŠMT dát nejnižší obnos od roku 2020, a to 13,94 miliardy Kč. Zástupci univerzit tehdy varovali, že plošné škrty v rozpočtu na vědu mohou mj. vyvolat odchody vědců a akademiků a omezit vědecká bádání.

Šéf Cermatu: Do konce roku jsme schopni připravit systém pro digitalizaci přihlášek na SŠ

Věda a školy

Akademici z iniciativy Hodina pravdy chtějí v říjnu stávku

Ve čtvrtek 31. srpna se navíc objevila zpráva, že akademici, kteří jsou sdružení v iniciativě Hodina pravdy, chtějí v říjnu stávkovat. Iniciativa sdružuje vyučující a studenty humanitních a společenských VŠ oborů. Organizátoři prozatím chystají jednodenní stávku v říjnu, konat by se podle nich ale mohla i dlouhodobější, která by zasáhla do zkouškového období, a narušila tak konání státnic.

Vláda a MŠMT se podle iniciativy situací na VŠ nezabývají. Podíl výdajů na vysokoškolské vzdělávání ze státního rozpočtu dosahuje historického minima. Výdaje klesly z 0,66 procenta HDP v roce 2009 na letošních 0,42 procenta HDP, upozornili akademici.

Podle nedávného prohlášení ministra školství Beka rozpočet pro vědu a vysoké školství v roce 2024 v porovnání s letošním rozpočtem klesat nebude. Podle členů iniciativy představuje zachování výše rozpočtu pro VŠ i ve stávající výši pokračování dlouhodobého podfinancování univerzit. Na podfinancování univerzit si stěžují i rektoři a akademici z Rady VŠ, kteří spolu s odbory rovněž avizovali na podzim protesty.

Odbory a vědci přišli s peticí proti návrhu změn pravomocí výzkumných ústavů

Věda a školy

Vládní šachy s výzkumnými pracovišti popudily vědce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám