Hlavní obsah

Vládní šachy s výzkumnými pracovišti popudily vědce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nikým neprojednaný přílepek ke konsolidačnímu balíčku, který má omezit autonomii výzkumných ústavů při ministerstvech, rozčilil vědce na mnoha frontách. Obávají se slučování a rušení vědeckých pracovišť či zpolitizování výzkumu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podle ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové se o věci vede debata šest let.

Článek

„Jedná se o nejzásadnější změnu ve fungování veřejně-výzkumných institucí. Za poslední dekádu tento návrh neprošel žádnou veřejnou debatou a jeho znění nebylo doposud dostupné,“ upozornil již minulý týden Michael Komm z Fóra Věda žije!, které předběžný návrh změny zákona získalo a danou novelu zveřejnilo na svém webu.

Na některých resortních ústavech už je tlak, aby výzkum sloužil politikům jako kanónenfutr.
Jan Kober, odbory

Návrh měl uniknout z resortu ministerstva pro vědu, výzkum a inovace pod vedením Heleny Langšádlové (TOP 09) a do legislativního procesu by se měl dostat formou přílepku ke konsolidačnímu balíčku, který čeká v dohledné době druhé čtení ve Sněmovně.

Má se týkat zejména těch výzkumných pracovišť, která zřizují jednotlivá ministerstva. V menší míře jsou zřizovatelem kraje. A práva zřizovatelů by se měla podle novely značně posílit. Zřizovatel by mohl odvolávat ředitele instituce, zrušit ji, sloučit s jinou nebo ji rozdělit bez souhlasu rady pracoviště nebo dozorčí rady.

Odbory a vědci přišli s peticí proti návrhu změn pravomocí výzkumných ústavů

Věda a školy

Silnější slovo by měl zřizovatel i v případě výběru nového ředitele pracoviště, protože by jmenoval členy výběrové komise.

Hájí se odkazem na Ústavní soud

A kromě jiného by také vznikla možnost bezúplatného převodu majetku z jednoho pracoviště na jiné nebo jinou organizaci státu zaměřenou na výzkum a vývoj.

Vědci bijí na poplach i prostřednictvím petice, do níž se zapojilo (do středečního poledne - pozn. red.) přes 1700 badatelů a lidí z příbuzných profesí.

Vedle organizací Fórum Věda žije! nebo Hodina pravdy se za ni postavily i odborové organizace pracovníků vědy a výzkumu, vysokého školství i představitelé středních, základních a mateřských škol. Petici podpořila i Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), připojil se rovněž Odborový svaz státních orgánů a organizací. Společně s odbory VŠ pracovníků, vědců a pracovníků ve školství tento týden v úterý odboráři poslali otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ministryni pro vědu Langšádlové.

Úspory očekáváme spíše z dlouhodobějšího hlediska.
Helena Langšádlová

Vědci se odvolávají na verdikt Ústavního soudu z roku 2008, podle něhož „jsou všechny zákonem zřizované vědecké instituce budovány na principu autonomie, samostatnosti a oddělenosti od státní moci“. Obavy z politizování bádání zde hrají hlavní roli.

„Už nyní je na některých resortních pracovištích tlak, aby výsledky výzkumu sloužily jako argumentační kanónenfutr pro aktuální politickou linii. Tento trend by nepochybně posílil a mohlo by docházet k potlačování výsledků, které by se ministerstvu nehodily do krámu,“ řekl Právu Jan Kober z Odborového svazu pracovníků vědy a výzkumu.

Škrty v rozpočtu na školství a vědu sníží konkurenceschopnost VŠ, obávají se rektoři

Věda a školy

Podle něj není záměr změnit strukturu fungování veřejných vědeckých institucí novinkou, ale vědcům vadí, že současný návrh nebyl s nimi projednán a schvaluje se narychlo.

Mají s politiky spolupracovat

Langšádlová odmítá, že by šlo o přílepek. O návrhu se prý vede debata šest let a návrh vychází z doporučení Národní ekonomické rady vlády ke konsolidačnímu balíčku. Ministryně tvrdí, že si vymínila připojení návrhu ve druhém čtení až po veřejné diskusi. Tu však vedla jen s šéfy resortů a bylo prý na nich, jestli zapojí i „své“ badatele.

„Úspory očekáváme spíše z dlouhodobějšího hlediska. Návrh má vytvořit podmínky pro to, aby resorty mohly zodpovědněji řešit své výzkumné potřeby pro kvalitní zajištění agend ve své gesci. Úspory by tak mělo přinést zvýšení efektivity výkonu státní správy,“ napsala Právu Langšádlová.

Podle Daniela Münicha, člena rady vlády a šéfa institutu IDEA při CERGE-EI, nefungují resortní pracoviště dobře. „Mají sloužit ministerstvu, dělat operativně výzkum, který si ministerstvo nemůže zadat u univerzity nebo Akademie věd. Ale zřizovatel má pravomoci velmi omezené,“ řekl Právu.

Humanitní vědy už stahují ztrátu

Věda a školy

Je tedy třeba podle něj zajistit, aby ústavy nepracovaly svévolně, ale zároveň se vypořádat i s tím, aby byla jistota nezávislého bádání. Jednoznačný recept však zatím není na stole.

„Ministerstvo zemědělství má ústavů několik, ale ministerstvo financí, které řeší daňové záležitosti, spoustu odborných věcí, nemá žádný. Ani ministerstvo školství. Je to absurdní. A třeba ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo dodávat analytické podklady důchodové komisi, ale jeho výzkumák nic takového nedělá,“ přiblížil Münich.

Podle něj by si měl stát udělat audit, co po ústavech chce a jaké dostává výsledky, a na základě toho by měl mít i možnost ústavy rušit, slučovat či zakládat nové. Jenže státu chybí i strategie pro výzkum v jednotlivých resortech a hodnocení jejich činnosti a výstupů.

Věda žije! chce zachovat granty pro podporu výzkumu

Tento týden se navíc objevila informace, že vědci z fóra Věda žije! a další signatáři požadují zachování grantů pro podporu špičkového výzkumu v Česku. Podle nich hrozí pozastavení soutěží na české granty kvůli škrtům ve státním rozpočtu.

V úterý proto napsali otevřený dopis ministrovi školství Mikuláši Bekovi (STAN). Podle školského resortu bude nicméně program podpory výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ERC CZ pokračovat, informovalo na sociální síti X (dříve Twitter).

„Cílem tohoto dopisu je upozornit na důležitost ERC CZ grantů pro podporu špičkového výzkumu v ČR a předejít možnosti, že by MŠMT po dobu příštích dvou let nepodporovalo nové projekty tohoto typu. Chtěli bychom na Vás apelovat, abyste podporu nových ERC CZ grantů zachoval i navzdory složité rozpočtové situaci,“ stojí v otevřeném dopise, který podepsalo asi 40 vedoucích těchto projektů či předsedkyně a místopředseda fóra Věda žije! Michaela Trtíková Vojtková.

Školství už teď chybí miliardy, přitom se chystají další škrty

Domácí
Podle návrhu rozpočtu na rok 2024, který připravilo ministerstvo financí, by se rozpočet měl snižovat. Na vědu a výzkum by se měl snížit o desetinu, MŠMT by v roce 2024 mělo mít na výdaje 235,75 miliardy korun, tedy o 29,27 miliardy Kč méně než letos. V konsolidačním balíčku, jehož cílem je zlepšit stav veřejných financí, navrhla vládní koalice mj. ušetřit státní peníze škrty v dotacích do škol ve výši dvou miliard. U dotací by se snížilo spolufinancování ze státního rozpočtu, na nákladech by se tak více museli podílet příjemci evropských peněz.

Změny na Filozofické fakultě UK. Slučování ústavů a úpravy studijních programů

Věda a školy

Historik a kněz Petráček kritizoval konzervativce. Fakulta mu dala výpověď

Věda a školy

Výběr článků

Načítám