Hlavní obsah

Učitelé dostanou přidáno a rozpočet na VŠ a vědu v roce 2024 neklesne, ujistil Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rozpočet pro vysoké školství v roce 2024 oproti letošku neklesne. Nižší nebudou ani výdaje ze státního rozpočtu určené na vědu a výzkum. Učitelé budou jedinou profesní skupinou státních zaměstnanců, která bude mít v příštím roce vyšší platy, zvýší se jim v průměru asi o 3000 korun. Na středečním jednání sněmovního školského výboru to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Podle návrhu rozpočtu na rok 2024, který na jaře připravilo ministerstvo financí, se rozpočet resortu měl meziročně snížit. Na vědu a výzkum se měl zmenšit o desetinu, MŠMT v roce 2024 mělo mít na výdaje 235,75 miliardy korun, tedy o 29,27 miliardy korun méně než letos. Bek nyní zopakoval, že na tomto návrhu nebyla politická shoda.

„Učitelé budou jedinou profesní skupinou, co platí stát, kterým příští rok porostou platy. Porostou nejméně o 3000 korun. Neklesne rozpočet vysokého školství ze státního rozpočtu, neklesnou výdaje na vědu a výzkum. Zda budou nárůsty, to se ukáže v následujících třiceti dnech,“ uvedl ministr.

Ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09) doplnila, že rozpočet pro vědu a výzkum bude v roce 2024 vyšší, než navrhovalo ministerstvo financí, ale nižší, než chtěla Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Ta navrhovala rozpočet ve výši 47,8 miliardy.

Učitelé loni průměrně vydělávali 48 000 měsíčně

Věda a školy

Učitelé v mateřských, základních a středních školách měli podle Českého statistického úřadu po započtení všech příplatků a odměn loni průměrnou hrubou měsíční výplatu asi 48 tisíc Kč.

Oproti roku 2021 se jim měsíční výdělek zvýšil asi o 900 Kč, kvůli inflaci se ale reálné platy snížily. Výdělky učitelů tak loni byly na úrovni 110 procent průměrné mzdy v Česku.

Podle statistiků vzrostla v prvním čtvrtletí tohoto roku průměrná hrubá měsíční nominální mzda v národním hospodářství v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 8,6 procenta. Vzdělávání bylo odvětvím, v němž byl růst nejnižší. V prvním čtvrtletí letošního roku rostly průměrné mzdy ve školství o 3,9 procenta.

130 procent průměrné mzdy

Zákonodárci letos schválili, že na platy učitelů v regionálním školství má stát dávat od příštího roku ze zákona v průměru nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga.

Senát potvrdil 130 procent průměrné mzdy na platy učitelů

Domácí

Stínová ministryně školství opozičního hnutí ANO a poslankyně Jana Berkovcová (ANO) dříve uvedla, že k navýšení platů učitelů podle zákona je potřeba asi 30 miliard. Podle dat MŠMT pracovalo loni v MŠ, ZŠ a SŠ 154 tisíc pedagogů a 6000 učitelů odborného výcviku.

Na vzdělávání na veřejných VŠ je letos určeno 30,9 miliardy Kč, tedy o 2,3 miliardy víc než loni. Na výzkum a vývoj ve školství bylo pro letošek vyhrazeno zhruba 20 miliard korun, a to včetně peněz z Evropské unie.

Podle Beka se o podobě rozpočtu stále vedou debaty. Na tom, že rozpočet pro vědu a vysoké školství nebude v roce 2024 v porovnání s letošním rozpočtem klesat, je podle něj shoda na vládě.

Vládní šachy s výzkumnými pracovišti popudily vědce

Věda a školy

Školství už teď chybí miliardy, přitom se chystají další škrty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám