Hlavní obsah

Šéf Cermatu: Do konce roku jsme schopni připravit systém pro digitalizaci přihlášek na SŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) je schopno do konce roku připravit systém pro digitalizaci přihlašování na střední školy. Na středečním jednání sněmovního školského výboru to řekl ředitel této příspěvkové organizace ministerstva školství (MŠMT) Miroslav Krejčí. Cermat na dodavatele programu v polovině července vypsal veřejnou zakázku. V tendru podaly firmy šest nabídek, vítěz se nyní vybírá.

Foto: Petr Hloušek

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

„Systém připravíme bez ohledu na to, jak dopadne zakázka. Buď tedy zakázka dopadne dobře, tak to (systém) bude realizovat dodavatel a do konce roku podle smlouvy by měl takový systém vytvořit. V případě, že se v příštích třeba třech či čtyřech týdnech ukáže, že není pravděpodobné, aby zakázka prošla standardním způsobem, tak se o to postaráme jinak. Do konce roku tedy systém spustíme i bez veřejné zakázky,“ sdělil Krejčí.

Zájemci o zakázku se mohli do soutěže hlásit do 23. srpna. Cermat, organizátor jednotných přijímaček a státních maturit, podle svého ředitele obdržel šest nabídek. Které firmy se do tendru přihlásily a jaká je jejich nabídka, Krejčí neupřesnil. Při vyhlášení soutěže v červenci Cermat odhadoval, že vytvoření a provoz nového programu mají stát 12 milionů Kč s DPH.

Digitalizovaná forma přijímacího řízení na střední školy by podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) mohla fungovat od příštího roku. Záleží podle něj ale zejména na změně legislativy. MŠMT zatím podle ministra připravilo návrhy novely školského zákona a vyhlášky, která upravuje přihlašování na SŠ.

Školy se chystají na přívaly přihlášek, ale bez papírování

Domácí

Materiál si podle ministra plánují osvojit poslanci a předložit ho jako poslanecký návrh. Cílem tohoto postupu je podle Beka to, aby dokument rychle schválila Sněmovna. Shoda o potřebnosti změn je napříč politickými stranami, doplnil. Návrh by podle něj měl být na půdě Sněmovny schvalovaný na podzim.

Budou se podávat tři přihlášky?

Na jednotné přijímací zkoušky budou mít uchazeči o středoškolské studium v roce 2024 dva pokusy, i když by zřejmě mohli podávat tři přihlášky. Pokud zákonodárci schválí změnu zákona, mohli by přihlášky posílat elektronickou cestou. Nyní mohou mít žáci v prvním kole přijímacího řízení dvě přihlášky, a to v papírové formě.

Každý uchazeč tedy bude moci podat tři přihlášky namísto dvou, ale po přijímačkách už si nebude moci vybírat. Systém ho přiřadí na školu podle pořadníku, který si uchazeč určí od prvního místa po třetí.

Nadále budou zachovány dva pokusy na vyplnění jednotných přijímačkových testů z češtiny a matematiky. Počítat se bude lepší výsledek. K testům žáci zasednou na škole, kterou mu systém vybere bez ohledu na pořadník na přihlášce - tj. aby jedna škola nebyla přehlcená a jiná poloprázdná.

Doplnění z jednání školského výboru:
V prvním roce elektronického přihlašování chce zároveň ministerstvo zachovat možnost se hlásit papírovou přihláškou. Upraví se ale termín podávání přihlášek. Uchazeči by je nově měli podávat do 20. února 2024 - důvodem je to, že je listinné přihlášky potřeba propsat do elektronického systému. Díky digitalizaci odpadne podávání zápisových lístků na školy. Na jednání sněmovního školského výboru to ve středu řekli ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže na MŠMT Jan Mareš.
Nově bude připravovaný systém nabízet dva pokusy pro konání jednotné přijímací zkoušky i těm, kteří se hlásí na jeden maturitní obor. Dosud mohli tito žáci přijít pouze na jeden termín zkoušky. Podle nových pravidel by žák, který podá přihlášku na jeden maturitní obor, mohl skládat zkoušky dvakrát, tedy stejně jako jeho vrstevníci, kteří se hlásí na dva a více středoškolských oborů s maturitou.

Procvičovací aplikace Cermatu

S přípravou na přijímací zkoušky na střední školy by měla školákům nově pomoct i speciální procvičovací aplikace, kterou vyvinul právě Cermat. Bude se jmenovat Tau (jako řecké písmeno) - Trénuj a uč se.

Odbory a úřady nesouhlasí s navrženými hygienickými pravidly pro školy

Věda a školy

„Současná aplikace na našem webu pochází snad z pravěku, takže během září spustíme novou, moderní, která bude skvěle fungovat i na mobilech,“ řekl tento týden Krejčí pro server Lidovky. Doplnil, že nepůjde o aplikaci výukovou.

Že se chystá nová aplikace, potvrdila Novinkám i mluvčí Cermatu Jana Patáková. Aplikace je podle ní určena k procvičování testů a úloh z předchozích ročníků jednotné přijímací zkoušky a maturitní zkoušky.

„Můžete procvičovat celý test nebo jen vybranou skupinu úloh. Aplikace umožní zobrazení vzorových řešení některých úloh, test bude pak online vyhodnocen pomocí klíče správných odpovědí,“ popsala s tím, že více podrobností se objeví později.

Cermat začal připravovat půdu pro systém na digitalizaci přijímaček

Věda a školy

Blíží se podzimní termín maturit, 6800 žáků čeká oprava

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: CERMAT

Výběr článků

Načítám