Hlavní obsah

Novelu zákona na usnadnění slučování i rušení resortních institucí schválil sněmovní výbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novelu zákona o veřejných výzkumných institucích (v. v. i.), která má usnadnit slučování i rušení resortních institucí, schválil ve středu sněmovní rozpočtový výbor. Novela je součástí koaličního pozměňovacího návrhu konsolidačního balíčku. Nově by sloučení či rušení v. v. i., které zřizují ministerstva, rada instituce neschvalovala, ale jen projednávala. Změny zákona kritizují vědci i odbory, obávají se omezování nezávislosti české vědy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová

Článek

„Cílem novely je posílení navázání činnosti příslušné veřejné výzkumné instituce na výzkumné potřeby svého zřizovatele,“ řekla ČTK ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), která novelu připravila.

Novela má přinést větší pravomoci zřizovatelům institucí. Ti nově nebudou potřebovat souhlas rady instituce s jejím zrušením, stačí, když záměr s radou projednají.

„Plní-li funkci zřizovatele Akademie věd České republiky, vyžaduje se ke zrušení předchozí souhlas rady instituce a schválení Akademickým sněmem,“ uvádí se v materiálu v odstavci zákona, který se zabývá rušením institucí. Stejně je tomu v případě slučování, rozdělování a splynutí instituce. Vedení AV ČR se k novele v současné době nechce vyjadřovat.

Učitelé dostanou přidáno a rozpočet na VŠ a vědu v roce 2024 neklesne, ujistil Bek

Věda a školy

Změny se týkají i dalších pravomocí. U institucí, jejímž zřizovatelem není Akademie věd, by nově externí členy rady instituce jmenoval i odvolával zřizovatel. Doposud byli externí členové rady jmenováni spolupracujícími výzkumnými organizacemi.

V případě, že instituci zřizuje ministerstvo, bude jeden z externích členů přímým zástupcem zřizovatele. Cílem má být podle materiálu posílení navázání činnosti příslušné veřejné výzkumné instituce na výzkumné potřeby zřizovatele.

Rada instituce by nově pouze projednávala i rozpočet, který doposud schvalovala. Schvalování rozpočtu, stejně jako jeho střednědobého výhledu nebo např. účetní uzávěrky nově, bude spadat do pravomocí ředitele výzkumné instituce.

Koalice se dohodla na úpravách balíčku, týkají se benefitů či výnosů z daní

Domácí

Změní se i výběr ředitele, nově by měl ředitele jmenovat zřizovatel na základě výběrového řízení. Doposud prováděla výběrové řízení rada instituce, která poté ředitele navrhovala zřizovateli.

„Vliv rady instituce na výběr ředitele bude nově spočívat jak v tom, že nejméně polovina členů výběrové komise bude jmenována na návrh rady instituce nebo z řad jejích členů, tak ve skutečnosti, že zřizovatel před jmenováním ředitele projedná svůj záměr s radou instituce,“ uvádí se v materiálu.

Odpůrcům vadí, že zákon neprojde legislativním procesem

Proti novele se postavili čeští vědci i odbory, s jejím prosazováním nesouhlasí ani slovenské odbory, které jim vyjádřily podporu.

Odpůrcům vadí, že zákon neprojde legislativním procesem, ale je připojen ke konsolidačnímu balíčku. Postup označují za obcházení procesu. Vznikla i petice, kterou již podepsalo takřka 2000 osob.

Vládní šachy s výzkumnými pracovišti popudily vědce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám