Hlavní obsah

Dá mu ESA zelenou? Satelit SOVA by se mohl stát největší českou vesmírnou misí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud největší českou vesmírnou misí by se mohl stát již v roce 2028 satelit SOVA, který by z oběžné dráhy Země sledoval změny počasí, předpovídal jeho extrémní výkyvy, varoval před přívalovými dešti, bouřkami, tornády nebo tsunami. Celá družice by vážila 180 kilogramů a stala by se mezi satelity ve vesmíru českým obrem. Jde o projekt za stovky milionů korun.

Foto: OHB Czechspace

Vizualizace zachycuje český satelit SOVA, který by mohl kontrolovat počasí na Zemi a varovat před katastrofami.

Článek

Projekt je již připraven a koncem září Evropská kosmická agentura (ESA) rozhodne, zda mu dá zelenou.

Cílem mise je s pomocí získaných dat vyvinout přesnější klimatické modely
Jakub Ševeček, společnost OHB Czechspace

SOVA je zkratkou anglického názvu Satelite Observation of waVes in the Atmosphere. Satelit bude létat ve výšce 550 kilometrů nad Zemí a zkoumat procesy v atmosféře ve výšce zhruba 60 až 300 kilometrů nad povrchem. SOVA má sbírat data dva roky.

Jde o společný projekt vývojářů z firem zabývajících se kosmickým průmyslem, kterých v České republice přibývá doslova „jako hub po dešti“, a také tuzemských vědců.

Krátkodobá kosmická mise by ČR stála až 1,5 miliardy korun, sdělilo ministerstvo dopravy

Věda a školy

Ochránce před katastrofami

„Cílem mise je s pomocí získaných dat vyvinout přesnější klimatické modely, než jsou ty, s nimiž momentálně pracují meteorologové a klimatologové,“ sdělil Právu projektový manažer mise SOVA Jakub Ševeček z brněnské společnosti OHB Czechspace.

Změny klimatu se stále více projevují extrémními výkyvy v počasí a mnohdy mají ve všech koutech světa podobu přírodních katastrof. SOVA by měla být systémem včasného varování právě před nimi.

Foto: OHB Czechspace

Zástupci OHB Czechspace s maketou družice SOVA

Poslední velkou českou družicí byl před 27 lety vypuštěný satelit Magion 5. Poslední data z něj byla přijata v červenci 2022. Zkoumal teplotu elektronů a složení iontů.

Na oběžné dráze Země je nyní hned několik CubeSatů z Česka. Jde o minisatelity zhruba o velikosti slavného hlavolamu Rubikova kostka.

Česká mise SLAVIA bude ve vesmíru hledat suroviny

Věda a školy

S jedním z nich např. tým astrofyzika Norberta Wernera z Brna sleduje záblesky gama záření. Mohlo by to pomoci nahlédnout do neznámých koutů vesmíru.

Výkladní skříň české vědy a vývoje

SOVA je šancí na to, aby mělo Česko vlastní vědeckou misi. Navíc by se tak mělo stát v režimu „mission prime“ – jinými slovy by brněnská společnost OHB Czechspace byla zodpovědná kompletně za celou misi: od stavby satelitu přes jeho testování, start a jeho vynesení na oběžnou dráhu, zajištění komunikace se Zemí, zpracování získaných dat a jejich vyhodnocení.

Výzkumný a zkušební letecký ústav chystá další české družice

Věda a školy

Podle ředitele brněnské hvězdárny, astronoma Jiřího Duška představuje mise SOVA obrovskou a unikátní příležitost pro českou vědu a výzkum.

„Tvořit projekt tak velký, technicky náročný, a navíc ještě s ryze českým rodokmenem, to je něco naprosto jedinečného. Obrovská je i motivační role mise. Projekt může napomoci k dalšímu rozvoji kosmického průmyslu u nás a především k většímu zájmu široké veřejnosti o vesmír a jeho výzkum,“ řekl Právu Dušek.

Česká vědecká mise k Měsíci pokračuje v přípravách, sonda se zvětšila

Věda a školy

Najít odolné materiály pro výzkum vesmíru pomůže český projekt CRYSA

Věda a školy

Reklama

Související články

Rekordně horké léto. Skok nahoru je nevídaný

Letošní meteorologické léto bylo podle podrobných měření na severní polokouli nejteplejší v historii pozorování. Globální teplota dosáhla nového výrazného...

Výběr článků

Načítám