Hlavní obsah

Česká vědecká mise k Měsíci pokračuje v přípravách, sonda se zvětšila

Vývoj největší české kosmické sondy LVICE² s vlastním pohonem pokročil do další fáze. Lunární sonda s řadou českých vědeckých přístrojů nabyla na velikosti a do její přípravy se zapojily další tuzemské firmy. Mise plánovaná na rok 2027 navíc prošla v Evropské kosmické agentuře (ESA) kontrolou životaschopnosti, jak Novinky informovala pražská firma esc Aerospace.

Foto: esc Aerospace

Předběžná podoba sondy LVICE²

Článek

Projekt LVICE² (tj. „lvice na druhou“; zkratka plného názvu Lunar VIcinity Complex Environmental Explorer) aktuální úspěšnou komplexní revizí ze strany ESA zakončil svoji „fázi A“, kdy byla ověřena realizovatelnost mise a schváleny požadavky na její technické provedení.

Splněním tohoto milníku projekt podle vývojářů demonstroval, že pomocí navrhované sondy dokáže naplnit vědecké cíle mise a že je jeho vývoj na správné cestě.

LVICE² tak vstupuje do „fáze B1“, kdy dojde k rozpracování a zdokonalení návrhu jednotlivých přístrojů na sondě a rozhraní mezi nimi. Součástí této fáze je i příprava plánů na výrobu, integraci a testování sondy. V této fázi se do projektu nově zapojuje i brněnská společnost OHB Czechspace, která bude pro sondu navrhovat její hlavní konstrukci.

Sonda Juice je připravena na cestu k Jupiteru. Podíleli se na ní Češi

Věda a školy

Letos v červnu pak projekt projde další revizí ze strany ESA, na jejímž základě panel odborníků nominovaný ministerstvem dopravy rozhodne o dalším pokračování mise.

„Pokud výroba této sondy dostane ‚zelenou‘, měla by být vypuštěna na měsíční oběžnou dráhu v roce 2027,“ zmínil projektový manažer mise Lukáš Krincvaj z esc Aerospace.

Měsíční sondu vyvíjí konsorcium českých firem pod vedením společnosti esc Aerospace, která je jedním z poskytovatelů inovativních kosmických řešení v Česku. Cílem mise je získat vědecká data o turbulencích v plazmatu slunečního větru, o kosmické radiaci a o koncentracích meziplanetárního prachu v okolí Měsíce. Přípravu projektu financuje resort dopravy.

Aparát o velikosti pračky

Podle původního návrhu měly být cíle mise naplněny sondou vyrobenou ve standardu tzv. CubeSat, který nabízí modulární (stavebnicové) řešení pro malé družice. Sonda měla podle tohoto návrhu vážit zhruba 20 kilogramů a mít velikost stolního počítače.

Ministerstvo dopravy představilo projekty pro ESA. Cílem je samostatný český kosmický let

Věda a školy

Vzhledem k množství vědeckých přístrojů a dalším požadavkům mise však bylo podle Krincvaje nutné přistoupit k návrhu zcela nové, vlastní konstrukce. Plánovaná sonda se nyní velikostí blíží pračce a po natankování palivem bude její hmotnost okolo 120 kg.

Přístroje na palubě:

  • Ústav fyziky atmosféry Akademie věd ČR pro sondu vyrábí přístroj pro měření střídavé složky elektromagnetického pole plazmatu.
  • Ústav jaderné fyziky AV ČR připravuje přístroje pro měření ionizujícího záření.
  • Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze pro misi navrhuje přístroj pro měření toku iontů v solárním větru.
  • Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze připravuje přístroj pro detekci stejnosměrné složky magnetického pole plazmatu.
  • Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT pracuje na návrhu přístroje pro detekci kosmického prachu a také na radiačních detektorech s novým čipem SpacePix3.

Příslušná kosmická sonda se od ostatních plánovaných českých družic odlišuje tím, že bude disponovat vlastním pohonem, který jí umožní doletět k Měsíci a manévrovat na jeho oběžné dráze. Na vývoji tohoto pohonu, a to včetně elektrického systému sondy, se podílí společnost Stellar Exploration EU se sídlem v Praze.

Na oběžné dráze operuje nová česká družice

Věda a školy

Hledáním nejvhodnějších orbit pro splnění vědeckých cílů mise se zabývá Fakulta strojní ČVUT, kde zároveň probíhají tepelné simulace celé sondy i jejích jednotlivých částí. Návrh a výrobu palubních počítačů, které budou řídit let a zpracovávat data z vědeckých přístrojů, zajišťuje esc Aerospace.

Najít odolné materiály pro výzkum vesmíru pomůže český projekt CRYSA

Věda a školy

Česká družice SOVA má zlepšit předpovědi extrémního počasí. Do kosmu poletí v roce 2027

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám