Hlavní obsah

Raketa Ariane 6 se na první zkušební let vydá nejdřív příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První start nové evropské rakety Ariane 6 se uskuteční nejdříve v roce 2024. Agentuře Reuters to po nedávných - nekompletních - testech nosného systému potvrdil šéf Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.

Foto: Profimedia.cz

Ariane 6 na snímku z loňského roku

Článek

Zatím poslední test z 18. července, při kterém ESA a výrobce nosných raket ArianeGroup krátce zažehli motor Vulcain 2.1, musel být přerušen a odložen na 29. srpna.

Cíle, které si agentura vytyčila na červenec, se podle ní podařilo splnit na 90 procent. Jiné zkoušky pak plánuje na září, informovala tuto středu agentura Reuters.

„Po této sérii testů plánujeme upřesnit datum startu Ariane 6,“ uvedl Aschbacher. Na otázku, zde lze předpokládat, že se první let rakety do konce letošního roku neuskuteční, odpověděl: „Ano, to lze předpokládat.“

Australané sledovali, jak umírá ruská raketa. S duněním a záblesky

Zahraniční

Šéf společnosti Airbus, která spoluvlastní ArianeGroup, Guillaume Faury, ještě letos v červnu uvedl, že první zkušební start rakety firma plánuje na konec letošního roku (až příští rok měl podle původních plánů proběhnout první komerční let - pozn. red.).

Faury v červnu dodal, že datum startu bude záviset na testech provedených během léta.

Konec raketové rodiny Ariane 5

Nasazení Ariane 6 do provozu je pro Evropu zásadní, jelikož přerušila vesmírnou spolupráci s Ruskem po ruské invazi na Ukrajinu a zároveň odstavila dlouho používané nosné kosmické rakety předchozí generace: Ariane 5.

Do vesmíru naposledy odstartovala nosná raketa Ariane 5

Věda a školy

Stroj Ariane 5 naposledy odstartoval letos 6. července. Rakety Ariane 5 začaly létat v roce 1996. Od té doby dostaly do vesmíru např. satelity evropského navigačního systému Galileo, vesmírný teleskop Jamese Webba či sondu Rosetta, která zkoumala kometu Čurjumov-Gerasimenko.

Letos v dubnu Ariane 5 vyslala sondu JUICE k největší planetě Sluneční soustavy Jupiteru.

Druhý pokus vyšel. Mise k ledovým měsícům planety Jupiter odstartovala

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám