Hlavní obsah

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní vesmírná korporace Roskosmos připraví konkrétní návrhy pro politické vedení země ohledně možného ukončení spolupráce s ostatními zeměmi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na Twitteru to v sobotu podle agentury Reuters uvedl generální ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin

Článek

Rogozin ve vyjádření kritizoval protiruské sankce přijaté po invazi na Ukrajinu. Jejich cílem je podle něj „zabít ruskou ekonomiku a uvrhnout naše lidi do zoufalství a hladu, dostat naši zemi na kolena”. Sankce podle něj sice neuspějí, jejich záměr má ale za jasný.

„Proto se domnívám, že obnovení normálních vztahů mezi partnery na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a dalších projektech je možné pouze s úplným a bezpodmínečným zrušením nezákonných sankcí,“ vyjádřil se dále Rogozin.

ISS vám kvůli sankcím spadne na hlavu, pohrozil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

Rovněž zmínil, že již brzy ruské vládě předloží návrhy, kdy ukončit spolupráci týkající se ISS se Spojenými státy, Kanadou, Evropskou unií a Japonskem.

Roskosmos si využije rakety pro evropské projekty

Rusko navíc podle nedávných informací použije své rakety původně určené pro umístění evropských vesmírných zařízení na oběžnou dráhu k tomu, aby do vesmíru dopravilo ruské družice a satelity spřátelených zemí.

„Roskosmos je zklamaný z našich evropských kolegů. Ukázalo se, že jsou zbytečně zpolitizovaní. Ohrozili celou mezinárodní vesmírnou spolupráci,” řekl Rogozin předminulý týden čínské stanici CCTV-13.

„Kolegové nás zklamali.“ Roskosmos použije rakety pro evropské projekty k vynesení ruských družic

Válka na Ukrajině

Rogozin krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu koncem února sdělil, že Roskosmos kvůli sankcím uvaleným na Moskvu přerušil spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

ESA později uvedla, že letošní plánovaný start v rámci druhé etapy programu ExoMars, na němž se podílí Roskosmos, je velmi nepravděpodobný. A posléze letošní start evropsko-ruské mise na Mars přímo zrušila.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

Už vícekrát přitom Rogozin pohrozil, že sankce mohou „zničit“ americko-ruské partnerství, pokud jde o zmiňovanou mezinárodní kosmickou orbitální stanici.

Z ISS se vrátili dva Rusové a Američan

Minulý týden ve středu zároveň přistála v kazašské stepi loď Sojuz MS-19. Vedle ruských kosmonautů Antona Škaplerova a Pjotra Dubrova dopravila z ISS zpět na Zemi i amerického astronauta Marka Vande Heie, který strávil na oběžné dráze pro Američany rekordních 355 dní.

Z ISS se vrátila tříčlenná posádka. Rusové amerického kolegu vzali

Věda a školy

Nedávno ale ještě panovaly obavy, že Vande Hei možná bude muset na ISS zůstat mnohem déle, než bylo v plánu. Rozruch ve vztazích s americkým úřadem NASA způsobil několika výroky, např. i o „shození“ kosmické stanice, poněkud „bojovně naladěný“ Rogozin.

Prvním novým osazenstvem, které na ISS dorazilo od počátku války na Ukrajině, byli na přelomu 18. a 19. března ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov. Když vystoupili z modulu a přidali se k posádce vesmírné stanice, měli na sobě žluté úbory s modrými prvky na hrudi i stehnech.

Ruští astronauti měli při příletu na ISS kombinézy v ukrajinských barvách

Válka na Ukrajině

Artěmjev, Matvejev a Korsakov rozšířili velikost posádky ISS na deset lidí, po návratu Škaplerova, Dubrova a Vande Heie jich tam je od 30. března opět sedm. Vedle nové ruské trojice tak nyní posádku ISS tvoří ještě astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barronová a astronaut ESA, Němec Matthias Maurer.

Výběr článků

Načítám