Hlavní obsah

„Kolegové nás zklamali.“ Roskosmos použije rakety pro evropské projekty k vynesení ruských družic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko použije své rakety původně určené pro umístění evropských vesmírných zařízení na oběžnou dráhu k tomu, aby do vesmíru dopravilo ruské družice a satelity spřátelených zemí. Podle agentury TASS to ve čtvrtek uvedl šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku z prosince 2019 vidíme, jak odstartovala ruská raketa Sojuz ST-A z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně, která na orbitu dopravila teleskop CHEOPS Evropské kosmické agentury a čtyři další satelity.

Článek

„Roskosmos je zklamaný z našich evropských kolegů. Ukázalo se, že jsou zbytečně zpolitizovaní. Ohrozili celou mezinárodní vesmírnou spolupráci,” řekl Rogozin čínské stanici CCTV-13.

Ruský Sojuz odstartoval do vesmíru s písmenem Z

Válka na Ukrajině

Zmínil, že rakety, které měly původně vynášet na oběžnou dráhu evropské kosmické aparáty, budou využity k vypouštění satelitů nejen ruskými soukromými společnostmi, ale i partnerskými zeměmi. Podle něj je takových raket zhruba deset.

Ohrožení, či přímo rušení spolupráce

Rogozin krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu minulý měsíc informoval, že Roskosmos kvůli sankcím uvaleným na Moskvu přerušil spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

ESA později uvedla, že letošní plánovaný start v rámci druhé etapy programu ExoMars, na němž se podílí Roskosmos, je velmi nepravděpodobný. A minulý týden letošní start evropsko-ruské mise na Mars přímo zrušila.

ISS vám kvůli sankcím spadne na hlavu, pohrozil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

Podle Rogozina by sankce mohly zničit také americko-ruskou týmovou práci na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Nové smlouvy se zahraničím budeme uzavírat jen v rublech, vyhlásil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

Roskosmos navíc hodlá nové smlouvy se zahraničními partnery uzavírat výhradně v rublech. Rogozin to tento týden oznámil poté, co prezident Vladimir Putin sdělil, že Rusko za plyn určený pro Evropu už nebude brát eura ani dolary, ale pouze rubly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám