Hlavní obsah

ISS vám kvůli sankcím spadne na hlavu, pohrozil šéf Roskosmosu

Moskva
Aktualizováno

Důsledkem sankcí proti Rusku může být pád Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Znovu tím pohrozil ředitel ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Pětisettunová stanice by se podle něj mohla zřítit „do moře nebo na zem“.

Foto: Handout, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

Článek

Rogozin svou výzvu adresoval partnerským agenturám v USA, Kanadě a Evropě. Žádá také zrušení sankcí, které Západ uplatnil vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Tu mimochodem Rogozin podporuje.

Na vojenském letišti u Kyjeva hoří po ostřelování Rusů muniční sklad

Válka na Ukrajině

Pokud svět neupustí od sankcí, bude podle něj narušen provoz ruských lodí využívaných k zásobování ISS. Ovlivní to také ruský segment stanice, který zajišťuje navádění, navigaci a řízení pro celou Mezinárodní vesmírnou stanici.

Varuje státy řízené „válečnými psy“

Na mapě pak Rogozin ukázal, kam by stanice mohla spadnout, a prohlásil, že Rusko je z velké části v bezpečí. „Ale obyvatelé ostatních zemí, zejména řízených válečnými psy (západními politiky), by se měli nad cenou sankcí proti Roskosmosu zamyslet,“ pohrozil.

USA uvalily sankce na ruské oligarchy a politiky, včetně rodiny mluvčího Kremlu

Zahraniční

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) již dříve uvedl, že se snaží najít řešení, jak udržet ISS na oběžné dráze bez pomoci Ruska.

Toto vyjádření přišlo poté, co Rogozin předminulý týden poprvé ostře reagoval na americké sankce uvalené na Rusko kvůli vpádu vojsk do sousední země. Rogozin mj. naznačoval, že Rusové by mohli spolupráci kolem ISS ukončit, načež by mohl následovat „nekontrolovaný sestup“ satelitu na území USA nebo Evropy.

Zkoumáme, jak udržovat ISS na orbitě bez Rusů. Bylo by to ale smutné, řekla představitelka NASA

Věda a školy

ISS se skládá z ruské a americké sekce. USA zastavily v roce 2011 program raketoplánů a doprava Američanů na stanici a z ní závisela na ruských raketách. To skončilo v roce 2020 po zapojení raket společnosti SpaceX amerického podnikatele a filantropa Elona Muska.

Podle odborníka na kosmonautiku Milana Halouska z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti by aktuální alternativou mohlo být fyzické rozdělení ISS na dvě samostatně letící stanice.

„Ale to by pro ruskou část ISS, a de facto i pro ruskou pilotovanou kosmonautiku, znamenalo v brzké době zánik,“ napsal nedávno Novinkám.

„Šašek“ Rogozin?

Rogozin, blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, reagoval na mezinárodní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině již několikrát. Kromě vyhrocených vyjádření o ISS např. oznámil, že Roskosmos „v reakci na sankce EU přerušuje spolupráci s evropskými partnery na vesmírných startech z Kourou a stahuje své technické zaměstnance z Francouzské Guyany“.

Kvůli sankcím vůči Rusku letos start nové evropské mise na Mars zřejmě neproběhne

Věda a školy

Moskva zároveň přestane dodávat do Spojených států raketové motory, stejně tak se nebude starat o servis raketových motorů, které už dříve prodalo USA. „V situaci, jaká panuje teď, nemůžeme dodávat Spojeným státům naše nejlepší raketové motory. Ať si létají s něčím jiným, třeba na koštěti,“ řekl Rogozin v ruské státní televizi.

„Ať si létají na koštěti.“ Roskosmos přestane dodávat do USA raketové motory

Věda a školy

Na Twitteru se Rogozin mj. dostal do slovní přestřelky s bývalým americkým astronautem Scottem Kellym, kterému pak rovněž vmetl, že „ISS může skončit a bude to vaše vina“.

Kelly ho poté v rozhovoru pro server CBS News za šaška. „Vždycky to byl šašek a jeho poslední poznámky to jen dokazují,“ poznamenal.

Rogozin znovu běsní. Neprovokujte mě, nebo ISS skončí, pustil se do amerického astronauta

Věda a školy

„Komentovat jakákoli slova Dmitrije Rogozina na Twitteru vlastně nejde,“ zareagoval na to poté pro Novinky Halousek.

„V posledních několika dnech tam v nějakém psychickém transu píše jeden nesmyslný tweet za druhým. Většina z nich se ani netýká kosmonautiky, za jejíž nevojenskou část jakožto generální ředitel Roskosmosu zodpovídá, ale ruské agrese na Ukrajinu jako takové (což on pochopitelně pojmenovává úplně jinými výrazy),“ popsal Halousek začátkem týdne.

NASA pominula drsné výroky šéfa Roskosmosu o „shození“ ISS na Evropu či USA

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám