Hlavní obsah

Ukrajinci zvažují uzavření Záporožské jaderné elektrárny. Nemá zásoby topného oleje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina zvažuje, že z bezpečnostních důvodů uzavře Rusy okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu. Řekl to ukrajinský expert na jadernou bezpečnost Oleh Korikov. Má obavy, že by mohl dojít topný olej pro záložní generátory.

Foto: Planet Labs, ČTK/AP

Záporožská jaderná elektrárna na satelitním snímku

Článek

„Možnost odstavení se zvažuje,“ uvedl Korikov, který stojí v čele ukrajinského státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Dodal, že zařízení vyrábí elektřinu pro své vlastní potřeby, ale pokud by se tak nedělo, musely by se spustit záložní dieselové agregáty. Reaktory vyžadují chlazení. Dodal, že kvůli ruské agresi bylo obtížné doplnit zásoby topného oleje pro tyto generátory.

„Mohli bychom se případně dostat do situace, kdy dojde topný olej, což by mohlo způsobit nehodu zahrnující i poškození aktivních zón reaktorů. To by mohlo způsobit únik radioaktivních látek do okolí,“ řekl a dodal: „To by mělo důsledky nejen pro území Ukrajiny, ale i přeshraniční dopady.“

Záporožská jaderná elektrárna je poprvé v historii zcela odpojena od sítě

Válka na Ukrajině

Ruské jednotky obsadily elektrárnu na začátku března, ale dále ji provozují ukrajinští technici. Obě strany se navzájem obviňují z ostřelování elektrárny. Inspektoři Mezinárodního úřadu pro atomovou energii na místě zaznamenali poškození elektrárny i to, že ruská vojenská vozidla jsou u hal s generátory.

Tohle není vojenský materiál? Snímky a zpráva MAAE usvědčují Putina ze lži

Zahraniční

Rusko také hrozilo, že elektrárnu připojí tak, aby dodávala elektřinu na okupovaný Krym.

Elektrárna je odpojená od ukrajinské rozvodné sítě, protože palba přerušila elektrické vedení vysokého napětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám