Hlavní obsah

Tohle není vojenský materiál? Snímky a zpráva MAAE usvědčují Putina ze lži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin se ve středu ve Vladivostoku dušoval, že v areálu Záporožské jaderné elektrárny není žádné ruské vojenské vybavení a že bezpečnost naopak ohrožuje Ukrajina. Nejen zpráva, ale také záběry pořízené inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) tato tvrzení šéfa Kremlu vyvrací.

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři objevili v Záporožské jaderné elektrárně ruskou vojenskou technikuVideo: Reuters

 
Článek

Inspektoři v úterý zveřejnili zprávu, ve které konstatují, že jsou v elektrárně přítomni nejen ruští vojáci, ale také ruská vojenská vozidla a vybavení.

„Tým vypozoroval přítomnost ruského vojenského personálu, vozidel a vybavení na několika místech Záporožské JE, a to včetně několika vojenských nákladních aut v přízemí strojoven prvního a druhého bloku či v přízemí turbínové haly druhého bloku. Tým také vypozoroval přítomnost expertní skupiny z Rosenergoatomu (dceřiná společnost ruského Atomenergopromu, který sjednocuje ruský civilní jaderný průmysl - pozn. red.),“ stojí konkrétně v 39. bodu zveřejněné zprávy.

Putin: Válku na Ukrajině jsme nezačali, právo neporušujeme a sankcemi jsme nic neztratili

Evropa

Ruská vojenská vozidla jsou také vidět na snímcích, které se ve zprávě vyskytují. Agentura Reuters navíc už 2. září zveřejnila záběry, na kterých jsou vidět inspektoři z MAAE, jak zcela evidentně procházejí kolem ruských vojenských vozidel.

I přes to Vladimir Putin na středečním zasedání Východního ekonomického fóra ve Vladivostoku tvrdil, že Rusko žádný vojenský materiál v záporožské elektrárně nemá.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov dodal, že Rusko od MAAE žádá dodatečná vysvětlení k částem zprávy o situaci v elektrárně. Neuvedl ale konkrétně, jaké body se Rusku nepozdávají.

„Je potřeba dalších vysvětlení, protože ve zprávě je řada otázek. Nebudu je teď vyjmenovávat, ale požádali jsme o objasnění generálního ředitele MAAE,“ řekl.

Lavrov žádá vysvětlení k částem zprávy MAAE o Záporožské jaderné elektrárně

Válka na Ukrajině

Putin ve Vladivostoku vedle elektrárny hovořil také o tom, že válku na Ukrajině nezačalo Rusko a že jeho země ani nikterak neporušuje zákon. Zopakoval také, že sankcemi Rusko nic neztratilo.

Záporožskou jadernou elektrárnu okupují ruské jednotky už od března. Rusko i Ukrajina se navzájem obviňují z provokací a útoků. Inspektoři z MAAE jsou v elektrárně přítomní od začátku září.

Výběr článků

Načítám