Hlavní obsah

Velká část ruské elity pochybuje o vítězství Putina na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více příslušníků ruské elity pochybuje, že tamní prezident Vladimir Putin dokáže vyhrát válku na Ukrajině. To nejlepší, v co lidé z vyšších vrstev ruské politiky a byznysu doufají, je zamrzlý konflikt nebo prohra, v níž Rusko nebude příliš poníženo, tvrdí agentura Bloomberg.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

O vítězství pod taktovkou Putina pochybují už i ti, kteří jinak speciální operaci, jak se válka v Rusku povinně nazývá, podporují.

„Je opravdu pozoruhodné, jak se mezi ruskou elitou rozšířila myšlenka, že Putin nemusí vyhrát,“ uvedl Kirill Rogov, ruský politolog, jenž v minulosti pracoval jako vládní poradce, ale po invazi na Ukrajinu opustil Rusko.

Navzdory tomu Putin podle agentury nejeví žádné známky přání zastavit bojové operace.

Rusko nenašlo v Radě bezpečnosti zastánce

Válka na Ukrajině

Prohra bez velkého ponížení, nebo Pyrrhovo vítězství?

„To nejlepší, v co ruská elita doufá, je, že Rusko prohraje bez velkého ponížení,“ řekla Alexandra Prokopenková, bývalá ruská novinářka a poradkyně centrální banky.

Ve hře je podle Bloombergu také „Pyrrhovo vítězství“, tedy že by Rusko udrželo ta území, která již okupuje.

Na značnou část ruských elit dopadají západní sankce vyhlášené po ruském vpádu na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Rudé náměstí v Moskvě s areálem Kremlu s chrámem Vasila Blaženého

Podle dubnového dokumentu think-tanku The Wilson Center však lidé z vyšších vrstev zatím nevykazují žádné známky toho, že by se chtěli Putinově vládě postavit, i když je loajalita k ruskému prezidentovi přichází velmi draho.

Rusové totiž původně očekávali na Ukrajině rychlé vítězství. Jejich vpád se ale místo toho změnil ve vleklý konflikt, jenž si už vyžádal nejen velké ztráty v řadách ozbrojených sil, ale i obrovské náklady.

Zpochybnění Putinovy vlády by však nejspíš přišlo, až by ukrajinská armáda vytlačila ruské síly ze svého území – a Putin by tak prohrál válku, uvádí Bloomberg.

Ruští vojenští blogeři kritizující válečné velení už nevisí na rtech Prigožina. Mají nový idol

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám