Hlavní obsah

Ruští vojenští blogeři kritizující válečné velení už nevisí na rtech Prigožina. Mají nový idol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vojenští blogeři kritizující ruské ministerstvo obrany za špatné vedení války na Ukrajině si našli nový vzor - velitele ruských výsadkových sil Michaila Těplinského. Hrál podle nich rozhodující roli v zastavení ukrajinského postupu v Záporožské oblasti u Velyké Novosilky. Ukrajinci však v Záporožské oblasti podle Rusy dosazené správy dále pokračují v útoku a majitel wagnerovců Jevgenij Prigožin varuje, že Ukrajinci dosáhli průlomu.

Foto: Twitter/Rob Lee

Michail Těplinskij

Článek

Těplinského opěvuje většina kanálů vojenských blogerů, jako je Colonelcassad, VojenKor Z nebo Rybar. Všichni zdůrazňují, že byl vždy přítomen v oblastech, kde to bylo nejvíce potřeba, a postupoval správně, takže zastavil ukrajinský útok a podařilo se mu dobýt zpět část ztracených obcí. Citují z rozhovoru, který s ním vedl plukovník K. Zaleskij.

Ten zmínil, že Těplinskij ocenil dva generály: Alexeje Podivilova, který 4. června dobře řídil obranu Breměnské římsy, a Grigorije Ťurina, který o den později zastavil útoky u Velyké Novosily.

Tam Ukrajinci zaútočili údajně s několika prapory tanků T-64 a prý využili americká bojová vozidla pěchoty Bradley i francouzské kolové stíhače tanků AMX-10 nebo německé leopardy.

USA zvažují, že dodají Ukrajině obrněná vozidla Bradley

Válka na Ukrajině

Ruská 37. brigáda se pod tlakem silnějších ukrajinských vojsk sice stáhla do druhé linie obrany, ale přes tu už se Ukrajinci nedostali a nezopakoval se tak scénář z Charkovské oblasti, kde se loni ruská fronta zhroutila. Rusům se dokonce podle nich podařilo dobýt zpět Novodoněcké (což značí, že ho na čas ztratili).

Prigožin je k postupu ruských obránců dlouhodobě kritický. Podle něj je situace špatná: „Novodoněcké už bylo obsazeno. Pokud se stáhnou vojáci o dalších pět až osm kilometrů, bude to značit nekontrolovaný vstup nepřítele. Jakmile se dostanou o něco hlouběji, půjdou do Berďansku a Mariupolu a bude nemožné je zastavit.“

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin

Podle časopisu Newsweek také varoval, že polovina obyvatel tam bude pomáhat ukrajinským jednotkám a Rusům by pomohlo jen nasazení 200 000 vojáků.

Osobně chodí kontrolovat munici

Adorace Těplinského, který správně odhadl směr ukrajinského útoku, ukazuje nejen to, že část vojenských blogerů už nevisí na rtech šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina. Je současně použita ke kritice dalších velitelů Východního vojenského okruhu, jejichž jednotky jsou nasazené v oblasti a bylo je potřeba povzbudit k aktivnějšímu přístupu. Pokračuje tak podle Institutu pro studium války kritika postupu ruského ministerstva obrany a generality.

Současně je zmíněno, že Těplinskij, který se stal zástupcem velitele v oblasti 1. dubna, jako jediný z dvacítky nositelů titulu Hrdina RF ho nedostal za nasazení v Sýrii, ale za boje na frontě v roce 1995 v Grozném, kde velel rotě.

Těplinskij nyní chodí osobně kontrolovat, zda jsou jeho jednotky dostatečně zásobeny municí, což není není běžná agenda generála. Podle blogerů to ukazuje na nedůvěru Těplinského v nejvyšší velení a jde tak o demonstrativní kritiku ministerstva obrany - generál se totiž podle nich obává, že bez osobní kontroly by skutečně hrozilo, že by munice nebyla. Na nedostatek munice si opakovaně stěžoval právě Prigožin.

Ukrajinci hlásí postup u Bachmutu. Slibné věci se ale dějí na jihu, tvrdí americké zdroje

Válka na Ukrajině

Ukrajinské útoky pokračují

Ukrajinské útoky, jejichž rozsah, ale není jasný, však neskončily. Podle Rusy dosazeného správce okupované části Záporožské oblasti Vladimira Rogova poprvé zaútočili ve velkém rozsahu tanky v noci na Orichiv: „Protivník se pokusil prorazit naši obranu v Záporožském směru. Soustředil na to velké síly a zaútočil všemi prostředky, ale se ztrátami se musel stáhnout zpět.“ Podle něj Ukrajinci přišli o třicet vozidel, napsal TASS.

Další boje vysoké intenzity podle něj probíhají mezi obcemi Mala Tokmačka a Novodanylivka. Město Tokmak v okupované Záporožské oblasti se podle Rogova stalo terčem několikahodinového ostřelování z děl a raketometů HIMARS, které Ukrajině dodaly Spojené státy. Palba z nich také mířila na zákopy.

Ukrajinský generální štáb v ranní svodce boje v oblasti nekomentoval, pouze poznamenal, že ruské jednotky na záporožském a chersonském úseku fronty na jihu Ukrajiny pokračují v obraně. Ani ruské ministerstvo obrany se ve čtvrtek k bojům v Záporožské oblasti nevyjádřilo, i když v předchozích dnech halasně vytrubovalo, kolik se tam podařilo zlikvidovat ukrajinských vojáků a zničit nepřátelské techniky včetně té dodané ze Západu.

Ukrajinci sami popírají, že by zahájili velkou ofenzivu, byť i na Západě už zaznívají hlasy, že tomu tak zřejmě je. Zatím ale nemají k dispozici veškerou slíbenou techniku a ta dodaná ještě není na frontě, takže ruská tvrzení o jejím zničení nemohou odpovídat skutečnosti.

Až to začne, bude to všem jasné, řekl o protiofenzivě ukrajinský činitel

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám