Hlavní obsah

Školní jídelna už vaří podle nových pravidel. Děti ani nepoznají, že jedí zdravěji

Školní jídelna ve vesnici Hvožďany na Příbramsku se může pochlubit jídlem, jaké zatím vaří jen málokterá kantýna. Už nyní totiž dětem servírují obědy podle nových pravidel, která budou pro všechny povinná od příštího školního roku. Přestože díky tomu malí i větší strávníci dostávají více zeleniny či luštěnin a méně cukru, většina z nich to na talíři ani nepozná a jídlo si chválí.

S kamerou ve školní jídelně ve středočeských HvožďanechVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

„Z brambor, mléka a trošky soli,“ odpovídají děvčata Juli, Sofinka a Lucka na otázku, z čeho byla uvařená bramborová kaše, kterou právě měla k úternímu obědu. Dívky z třetího, čtvrtého a osmého ročníku Základní školy Hvožďany vůbec netuší, že jejich oblíbená bramborová kaše byla z části nastavená žlutým hrachem. Nevědí ani, že v čevabčiči, na kterém si také před chvílí pochutnaly, byly kromě masa také kroupy a sója.

Do úterního oběda jim zdravé přísady jako každý den schovaly kuchařky hvožďanské školní jídelny. Renata Převrátilová, vedoucí jídelny a pomocná kuchařka v jedné osobě, zde pracuje už 24 let. Posledních šest let tvoří druhou polovinu dvoučlenného týmu její sestra Gabriela Vondrášková na pozici hlavní kuchařky.

Společně každý školní den nakrmí okolo stovky dětí z mateřinky a Základní školy Hvožďany a k tomu ještě přibližně dvě desítky zaměstnanců. Všichni jedí v daný den stejné hlavní jídlo i polévku. Na menu se objevují známé pokrmy. V pondělí si děti pochutnaly na koprové omáčce s vajíčkem, o týden dříve měly lívance, pstruha s bramborem či kuře na žampionech.

Za každým „obyčejným“ jídlem z této školní kuchyně se ale skrývá snaha udělat ho zdravější. Základem je vaření z čerstvých potravin, polotovary nebo předpřipravené směsi kuchařky vůbec nepoužívají. K dochucení a zpestření používají bylinky, na talíř se také mnohem častěji dostávají luštěniny, a to dokonce v biokvalitě. Knedlíky nebo těstoviny často obsahují i celozrnnou mouku a ovoce je ze školní zahrady nebo od místních.

Pohanku v rýži nepoznají

„Nejdůležitější je jídla dětem úplně neměnit. Jim tolik nezáleží na složení, ale spíš na vzezření, tedy že je to na pohled stejné jídlo,“ vysvětlila Novinkám vedoucí jídelny. Děti tak třeba nepoznají pohanku přimíchanou do rýže a jídla jim obvykle chutnají.

„Hodně oblíbená je třeba tortilla s rozmixovanými fazolemi, také zapečené sójové boby s těstovinami a samozřejmě svíčková,“ jmenuje u dětí populární obědy Převrátilová. Pokud děti nějaké jídlo nedojedí, není to obvykle proto, že je uvařené jinak. Za zbytky na talíři může podle vedoucí kuchařky stát i spěch na autobus, který ve vesnici nejezdí tak často, nebo jednoduše preference dětí.

„Mně třeba nechutná vždycky, protože nám dělají taky mlékovou polévku a tu já nemám ráda,“ svěřila se školačka Juli, která si jindy i ráda přidává.

Přestože kuchařky velmi dbají na kvalitu potravin, které dětem podávají, podařilo se jim udržet příznivé ceny. Nejdražší oběd pro školáky nad 15 let vyjde na 37 korun, pro mladší je to ještě o něco méně.

Jídelníček školní jídelny ve Hvožďanech
DenPřesnídávkaPolévkaObědSvačina
Pondělídalamánek sýrový, jablko, kefírové mléko s ovocem, dětský čaj, vodazeleninová s pohankoukoprová omáčka, vařené vejce, houskový knedlík s celozrnnou moukou, pomeranč, voda s mátou a citronem, mlékoveka s pohankovou moukou, česnekové máslo, jablko, voda
Úterýhouska žitná, pomazánka s hrachem, zeleninová obloha, dětský čaj, vodaslepičí vývar s masem a zeleninoučevabčiči, bramborová kaše, zeleninová obloha, voda s mátou a citronem, mlékodalamánek žitný s ořechy, jablko, mléko, voda
Středahouska ovesná se slunečnicovým semínkem, pomeranč, bílá káva, dětský čaj, vodakukuřičnáčočka po boloňsku, špagety z bílé a celozrnné mouky, strouhaný sýr, směs listových salátů, voda s mátou a citronem, mlékoveka ovesná s lučinou, okurka, mléko, voda
Čtvrtekdalamánek s rýžovou moukou, pomazánka z olejovek, mrkev, dětský čaj, vodaz čočky belugykuřecí ragú, zeleninová rýže, polníček, voda s mátou a citronem, mlékopreclík, jablko, kakao, voda
Pátektvarohový závin, jablko, dětský čaj, vodaz pečeného celerukuřecí stehno (vykostěné), brambory s pažitkou, zeleninová obloha, voda s mátou a citronem, mlékoveka s celozrnnou moukou s bylinkovým máslem, pomeranč, voda

Kuchařky krmí i děti ve školce, které mají denně dvě svačinky a oběd celkem přibližně za 48 korun. Těm nejmladším je teprve okolo dvou let a často se s některými potravinami seznámí až tady.

„Některé děti vůbec nejí zeleninu. Snažíme se děti motivovat k ochutnávání a máme to jako součást výchovy ve školním plánu,“ vysvětlila pro Novinky vedoucí učitelka školky Marie Levá. Velmi pomáhá i to, že děti se s jídlem příležitostně seznamují i samotnou přípravou, například si umyjí jablko nebo umíchají salát.

Zdravěji budou vařit všichni

Školní jídelna ve Hvožďanech působí jako příklad dobré praxe i pro jídelny v okolí, kterým se snaží pomáhat s přípravou na změnu pravidel stravování. Převrátilová si velmi chválí spolupráci se Státním zdravotním ústavem, který změnu stravovací vyhlášky připravil.

Výběr článků

Načítám