Hlavní obsah

ČVUT tiskne speciální respirátory. Půjdou do fakultních nemocnic

Novinky,

Odborníci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při ČVUT v Praze vyvinuli pomocí 3D tiskárny respirátor, jehož speciální filtr má vydržet zhruba týden. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jej má škola začít dodávat do fakultních nemocnic. Zahájení sériové výroby Novinkám potvrdil i rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Speciální 3D tiskárna dokáže tisknout účinné respirátoryVideo: Novinky

 
Článek

„Domluvili jsme se, že je začnou dodávat do fakultních nemocnic. Teď už jen ladíme detaily. Od příštího týdne by mohli začít vyrábět až 10 tisíc kusů denně,“ napsal ministr na svém Twitteru s tím, že respirátor má disponovat ještě vyšší ochranou než ty s evropským označením FFP3.

„Na ČVUT nyní běží několik programů pomoci zdravotníkům a lidem. Výroba dezinfekce, plicního ventilátoru, celoobličejových masek či vývoj robota pro provádění testů nemoci Covid-19,” uvedl k tomu pro Novinky rektor Vojtěch Petráček.

Dodal, že navíc jejich institut CIIRC přichází v rámci modelu Průmysl 4.0 i právě se speciálními respirátory. „Všechny programy nyní zahajují sériovou výrobu,” potvrdil.

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

Zvládli to za týden

Na naprogramování a výrobu zmíněného prototypu respirátoru, jehož skelet tiskne 3D tiskárna, si vědci z CIIRC ČVUT stanovili pouhý týden, což se jim podařilo.

Na ČVUT pracují na respirátoru, který půjde vytisknout na 3D tiskárně

Koronavirus

Do respirátoru pod názvem „CIIRC RPD5“ nemá proniknout 95 procent pevných částic z okolí. V době, kdy je běžných respirátorů celosvětově nedostatek, by to mohlo pomoci.

Hlavní výhodou podle ČVUT je, že podstatnou část respirátoru půjde vytisknout kdekoli po světě, kde to bude třeba.

Foto: Novinky

Speciální 3D tiskárna dokáže tisknout účinné respirátory.

Foto: Novinky

Respirátor s filtrační vložkou bude možné nosit opakovaně.

Tisk probíhá na speciální 3D tiskárně, která k výrobě využívá nylonový prášek. Ten se pomocí pojiva a žáru z lamp v tiskárně spojí do požadovaného tvaru. Výsledkem tisku je jednolitá plocha, ve které jsou schované už vytvarované součásti respirátoru.

Šijte roušky s kapsou, filtry budou. Liberecká univerzita urychluje výrobu

Koronavirus

Z plochy stačí speciálním vysavačem odsát přebytečný materiál a očistit hotové části. „Prášek navíc můžeme zhruba až z 80 procent recyklovat,“ vysvětlil minulý týden pro Novinky Alexandr Lazarov, který má vývoj 3D tisku respirátorů na starosti.

Foto: Novinky

Vysavač odsává přebytečný prášek z vytištěného respirátoru.

Respirátor má jít používat opakovaně tak dlouho, dokud se mechanicky neponičí. Jeho skelet je z plastu. Filtrační materiál tvoří jen malou část produktu a je vyměnitelný, takže se nemusí po použití vyhazovat celý respirátor, ale stačí vyměnit filtrační vložku.

„Jsem šťastný, že se lidé umějí zmobilizovat a pomáhat ostatním ve chvíli, kdy to je bytostně třeba,” uzavřel rektor Petráček v aktuální reakci pro Novinky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám