Hlavní obsah

Návrhy k ošetřovnému: až 100 procent výdělku do 15 let věku dítěte

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyplácení ošetřovného pro rodiče dětí až do 15 let věku, vyšší hranice pro výpočet příspěvku ze šedesáti na osmdesát i sto procent denního vyměřovacího základu, možnost vyplácet dávku i rodinným příslušníkům, kteří budou o dítě pečovat. To jsou hlavní změny, které navrhli poslanci pro úterní jednání Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

S mnoha pozměňovacími návrhy ke změnám ve vyplácení ošetřovného přišla KDU-ČSL. Na snímku její předseda Marian Jurečka

Článek

Vláda schválila návrh, že ošetřovné se prodlouží na dobu trvání mimořádných opatření pro děti až do 13 let věku a ošetřovné budou moci čerpat i OSVČ ve výši 424 korun na den.Opatření vyjde měsíčně na 2,7 miliardy korun.

Celkem se k vládnímu návrhu na ošetřovné sešlo 19 písemných pozměňovacích návrhů. Podle Jana Bauera (ODS), který navrhuje, aby dávka vyplácená v souvislosti s pandemií, byla ve výši 80 procent denního vyměřovacího základu, tedy o dvacet procent vyššího než dosud, by příspěvek měl náležet na dítě až do 15 let. Nyní je to 10 a vláda navrhuje 13 let dítěte.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

„Věkovou hranici 13 let český právní řád nezná, resp. nespojuje s ní žádné změny v právním postavení nezletilého, Odůvodňuje svůj návrh Bauer, i když připouští, že třináctileté dítě je již schopné být doma bez dozoru. Osmdesátiprocentní ošetřovné žádá také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová.

Ošetřovné pro OSVČ jen na děti od 6 let? To nemyslí Havlíček vážně, zlobí se Maláčová

Koronavirus

Lucie Šafránková (SPD) navrhuje, aby nárok na příspěvek na péči v tomto období měli také další příbuzní, např. prarodiče či sourozenci, jsou-li tyto osoby zaměstnanci účastnými na nemocenském pojištění.

Obdobný návrh předložil i šéf lidovců Marian Jurečka. V takovém případě by neplatila podmínka, že pečující osoba žije s dítětem v jedné domácnosti. Lidovecký šéf navrhuje zvýšit ošetřovné na 80 nebo 100 procent denního vyměřovacího základu.

Maláčová chce odpustit živnostníkům na půl roku platby na důchod

Koronavirus

V případě 80 procent by to při průměrné čisté mzdě 26 tisíc Kč pro pečujícího rodiče zvýšilo dávku ze 14 tisíc na 19 tisíc měsíčně. U sto procent by to bylo 23 tisíc korun měsíčně.

Jurečka mimo to navrhuje, aby na ošetřovné měly nárok i osoby zaměstnané na dohodu. Dále také rodiče dětí, kteří své dítě neposílají z preventivních důvodů do školky, i když ta nebyla uzavřena. Podle Jurečky by měla být po dobu mimořádného opatření zrušena povinnost předškolního vzdělávání.

Ošetřovné i pro OSVČ a pro děti až do 13 let, schválila vláda

Koronavirus

Další jeho návrh míří na případy přiznání ošetřovného na dětí starší než 13 let, které jsou závislé na péči jiné osoby a nejsou schopny se o sebe samy doma postarat. Jde např. o autistické děti. Obdobný návrh předložila i pirátka Olga Richterová.

Osobám samostatně výdělečně činným Jurečka navrhuje denní příspěvek ve výši 770 korun. Podle něho vláda zapomněla na vojáky. Proto jim navrhuje umožnit služební volno v případě péče o dítě do 13 let, a pokud je dítě závislé na pomoc jiné osoby, pak i o starší.

Lidovci chtějí 100 procent platu pro rodiče, kteří zůstanou kvůli koronaviru s dětmi doma

Domácí

Pro osoby samostatně výdělečně činné navrhuje Richterová 424 korun na dítě do 15 let věku. Podle ní by mělo být v zákoně jasně stanoveno, že dávka ošetřovného se vyplácí s měsíční frekvencí.

Výběr článků

Načítám