Hlavní obsah

Lidovci chtějí 100 procent platu pro rodiče, kteří zůstanou kvůli koronaviru s dětmi doma

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od úterka zůstanou zavřené základní školy. Rodiče, kteří mají děti v první nebo druhé třídě, si tak zřejmě budou muset vzít ošetřovné, které představuje 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka navrhuje, aby stát rodičům zajistil plnou mzdu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ošetřovné je výrazné snížení příjmů. Měli bychom to eliminovat,“ řekl na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně Jurečka. Stát by měl podle něj zajistit místo ošetřovného plnou mzdu rodičům žáků zavřených škol. Parlament by podle Jurečky mohl změnu projednat rychle ve stavu nouze.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

Podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka by se měli sejít šéfové parlamentních stran a o návrhu se pobavit. „Měli bychom utlumit politické šarvátky a najít řešení, které vyvede Českou republiku z té situace. Není to jediná škoda, která vzniká, ten příběh není u konce. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet a co to bude znamenat pro naši ekonomiku,“ uvedl Hamáček.

Choďte do práce a pak buďte doma, poradil Babiš rodičům

Koronavirus

Vláda v pondělí rozhodla, že se zruší výuka na základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách. Kromě toho zakázala akce nad 100 lidí.

Opozice chválí vládu a kvituje zákaz akcí nad 100 lidí. Sněmovna ale jedná dál

Koronavirus

Mateřských škol se opatření týkat nebude. „Chápeme problém s malýma dětma. Proto jsme rozhodli, že se to netýká mateřských škol,“ vysvětlil v úterý ráno premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám