Hlavní obsah

Výrobce léku, který zabírá na covid-19, čelí kyberútoku

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na americkou farmaceutickou firmu Gilead Sciences, která vyrábí experimentální antivirotikum remdesivir, zaútočili hackeři. Zjistila to izraelská kybernetická společnost ClearSky, která uvedla, že stopy vedou do Íránu. V pátek večer o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Kalifornské sídlo firmy Gilead

Článek

Útoku musela čelit farmaceutická firma již během dubna. Nejméně jednomu ze šéfů společnosti byl zaslán e-mail, jehož cílem bylo získat přístupové údaje. Zda byl však útok úspěšný firma neuvedla.

Jak prozradil Ohad Zaidenberg, vedoucí výzkumný pracovník v izraelské společnosti ClearSky, která se zabývá kybernetickou bezpečností, pokus byl součástí snahy íránské skupiny zvané Charming Kitten o kompromitaci e-mailových účtů zaměstnanců Gileadu pomocí zpráv, které se vydávaly za novináře.

Vláda spojení odmítá

Jak uvádí server Times of Israel, není však prokázáno, že byla skupina hackerů napojena na íránskou vládu. Ta takovou možnost sama vláda odmítla. „Íránská vláda se neúčástní žádných kybernetických útoků. Kybernetická aktivita Íránu spočívá pouze v ochraně vlastní bezpečnosti před útoky na íránskou infrastrukturu,” uvedl Alireza Mirjusefi, mluvčí íránské mise při OSN.

„Skupina Charming Kitten obvykle zaměřuje svoje útoky na novináře a společnosti, které se zabývají lidskými právy,” uvedl Zaidenberg. V poslední době se však jejich cílem stala právě farmaceutická společnost, která vyvinula lék remdesivir, jenž se ukazuje být platným v boji s novým koronavirem a mohl by se stát ve světě součástí obřího byznysu.

Z remdesiviru se může stát obří byznys. Výroba přitom stojí pakatel

Koronavirus

„Minulý týden jsme zjistili, že se skupina snaží nabourat do infrastruktury americké společnosti Gilead, ale útoky směřují i na jiné laboratoře, které se zabývají vývojem v rámci koronavirové krize,” potvrdil Zaidenberg a doplnil, že jedním z dalších cílů skupiny je také Izrael.

Podle agentury Reuters, která už v minulosti informovala o útocích íránských skupin například na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), není zcela zřejmé, co přesně je motivem hackerů, i vzhledem k tomu, že mluvčí společnosti Gilead odmítl poskytnout k útokům vyjádření.

Íránská aerolinka přispěla podle BBC k šíření koronaviru

Koronavirus

„Pouhý přístup k e-mailu zaměstnance západní farmaceutické společnosti by mohl dát íránské vládě náskok ve vývoji léčby a obranyschopnosti proti nákaze,” myslí si Priscilla Moriuchiová, ředitelka vývoje strategických hrozeb v americké kybernetické firmě Recorded Future.

Co se týče onemocnění covid-19, patří Írán k desítce nejpostiženějších zemí světa. Zaznamenal celkem 104 691 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Více než 6500 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo. Jedná se tak o nejvyšší počet obětí na Blízkém východě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám