Hlavní obsah

Otevírací doba obchodů 17. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zákon o prodejní době je jedním z těch, které část společnosti vnímá kontroverzně: zaměstnancům obchodů měl umožnit trávit některé státní svátky se svojí rodinou, ale u mnoha obchodníků vzbudil negativní emoce a zamotal hlavu i jejich zákazníkům. Mezi tyto svátky totiž 17. listopad nepatří a všechny obchody jsou otevřené.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Otevírací doba obchodů 17. listopadu 2023

17. listopad patří mezi státní svátky, na které se zákon o prodejní době nevztahuje: tento den mohou být obchody otevřené bez omezení, nezáleží ani na metrech čtverečních.

Lišit se ale v obchodech oproti běžným dnům mohou otevírací doby, které mnozí provozovatelé upravují do zkráceného „svátečního režimu“, nebo mají zavřeno úplně.

Otevřené vs. zavřené obchody. Zákon pro lidi?

Se zmíněným zákonem jsou v očích veřejnosti dva problémy. Tím prvním je, že se tento zákon týká jen obchodů s prodejní plochou nad 200 m², které oproti těm menším znevýhodňuje – a negativně se podepisuje na celoročních tržbách obchodníků.

Zeman podepsal zákon o uzavření obchodů během svátků

Domácí

Podle některých je proto diskriminační, a podnikatelské svazy kvůli němu dokonce v roce 2017 podaly ústavní stížnost, ve které žádaly jeho zrušení.

Další slabinou zákona, který platí již od roku 2016 a reguluje nejen sváteční otevírací dobu některých obchodů, ale i bazarů, zastaváren a sběren, je, že se vztahuje jen na některé svátky. Konkrétně je jich 7 plus Štědrý den, kdy mohou mít i prodejny větší než zmiňovaných 200 metrů čtverečních otevřeno, ale jen dopoledne.

Svátky, na které se zákaz prodeje vztahujeSvátky, na které se zákaz prodeje nevztahuje
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rokVelký pátek – posuvný svátek
Velikonoční pondělí1. květen – Svátek práce
8. květen – Den vítězství5. červenec – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
28. září – Den české státnosti6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii
25. prosinec – 1. svátek vánoční24. prosinec – Štědrý den, prodej povolen pouze do 12.00
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Co si připomínáme 17. listopadu

17. listopad se v Česku vztahuje ke dvěma historickým událostem. V roce 1939 došlo k uzavření českých vysokých škol a v roce 1989 začala sametová revoluce.

17. listopadu 1989 se konala povolená demonstrace k padesátému výročí uzavření českých vysokých škol. Po jejím oficiálním ukončení se velká část demonstrantů vydala na pochod do centra města, aby projevila nesouhlas s tehdejším komunistickým režimem. Policie demonstranty postupně obklíčila na Národní třídě a surově je zbila, což odstartovalo tzv. sametovou revoluci, která vedla k pádu komunistického režimu.

Zároveň je svátkem, jehož se také hojně účastní veřejnost – pořádají se mnohé kulturní, studentské a doprovodné akce, ale také demonstrace.

Státní svátek Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva se v Česku vztahují ke dvěma historickým milníkům, jež od sebe dělí půl století: uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 a začátek sametové revoluce 17. listopadu 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám