Hlavní obsah

Z remdesiviru se může stát obří byznys. Výroba přitom stojí pakatel

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences, která v roce 2014 vyvinula experimentální antivirotikum remdesivir, by mohla lék prodávat za mnohonásobně vyšší cenu, než jsou výrobní náklady. Remdesivir se ukázal jako účinný v boji s koronavirem. V případě, že to potvrdí i další testy, cena léku by mohla raketově vystřelit nahoru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Institut pro klinický a ekonomický přezkum (ICER), který hodnotí účinnost léčiv, aby vypočítal vhodnou cenu, určil výrobní cenu remdesiviru na 9,32 dolaru (235 korun). Za takovou cenu je možné vyrobit desetidenní kúru léku, na jehož výrobu má exkluzivní právo právě americká firma Gilead Sciences.

Ta by podle ICER v případě, že by se definitivně prokázala účinnost léku při léčbě onemocnění covid-19, mohla stanovit cenu léku až na 4500 dolarů (113 tisíc korun). Taková cena by se však zřejmě setkala s velmi hlasitým odporem. Bude záležet na tom, jak vyjde remdesivir z dalších testů.

Několik scénářů

V případě, že by se prokázalo, že lék dokáže zlepšovat zdravotní stav pacientů s covid-19, zkracovat dobu hospitalizace, ale neznamenal by automatickou záruku snižování rizika úmrtí, mohla by kúra remdesiviru podle ICER stát okolo 390 dolarů (9800 korun).

Boj ještě neskončil, říká taxikář vyléčený z covid-19. Čeká ho dlouhá rehabilitace

Koronavirus

Pokud by testy prokázaly, že remdesivir dokáže zachraňovat lidské životy, pak by americká společnost skutečně mohla vyšponovat cenu až na tisíce dolarů.

Pochopitelně se ale nabízí také varianta, že Gilead Sciences bude prodávat remdesivir pouze s minimálním ziskem za cenu podobnou té výrobní.

Úřady ve Spojených státech povolily minulý týden nouzové používání léku remdesivir, což připravuje cestu pro jeho širší využití v amerických nemocnicích. Ředitel farmaceutické společnosti Daniel O'Day se na začátku května sešel i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a na schůzce se zavázal, že lék bude k dispozici těm, kteří jej budou potřebovat. O ceně však hovořit odmítl.

Do výroby se pustí Bangladéš

Exkluzivní patent firmy Gilead na remdesivir teoreticky znamená, že má právo na jeho výrobu. Mezinárodní obchodní pravidla však umožňují zemím definovaným OSN jako nejméně rozvinuté země ignorovat tyto patenty, aby léky byly na těchto trzích dostupnější.

Toho využil jeden z největších výrobců léků v Bangladéši Beximco Pharmaceuticals a zahájí tento měsíc výrobu remdesiviru. Pro agenturu Reuters to tento týden uvedl provozní ředitel společnosti Rabbur Reza. Lék bude nejprve určen pro domácí použití.

USA povolily používání léku remdesivir

Koronavirus

Nacenění firmou Beximco je prvním signálem, kolik by nový lék mohl stát. Naznačuje, že by léčba jednoho pacienta remdesivirem mohla v zemi vyjít na 295 až 781 dolarů (7400 až 19 500 korun). Gilead zatím oficiálně cenu neoznámil.

Gilead už jednou cenu našponoval

Advokátní společnost Group Public Citizen mezitím na firmu naléhá, aby cenu léku ponechala na jednom dolaru za den léčebné kúry, tedy zhruba na úrovni výrobní ceny.

„Pokud má Gilead v plánu prodávat remdesivir za vyšší cenu, pak má povinnost zveřejnit své náklady na výzkum a vývoj a všechny veřejné příspěvky spojené s vývojem remdesiviru,” zveřejnila svoje stanovisko advokátní společnost.

Spekulacím o ceně nahrává zkušenost z roku 2013, kdy Gilead přišel s účinným lékem na hepatitidu C. Lék Sovaldi dokázal během 12 týdnů vyléčit nemoc, která byla do té doby považována za nevyléčitelnou, s úspěšností 90 procent.

Zákeřnou žloutenku C lze léčit. Chybí ale vůle a peníze

Domácí

Cenu za 12týdenní kúru však firma nastavila na 84 tisíc dolarů (2,1 milionu korun). O dva roky později společnost lék inovovala ještě vylepšila a cenu nastavila na 96 tisíc dolarů (2,4 milionu korun). Z obou léků se tehdy staly jedny z nejvýdělečnějších léku v historii farmacie. Gilead tehdy argumentoval tím, že přišel s lékem na nemoc, která se do té doby považovala za nevyléčitelnou, a dřívější léčba, která pouze stabilizovala stav pacienta, byla ještě nákladnější.

Česká vakcína proti koronaviru? Nulová šance, říká přední biochemik

Koronavirus

Analytici odhadují, že remdesivir by mohl v případě účinnosti příští rok generovat prodeje v hodnotě až 750 milionů dolarů (19 miliard korun) a v roce 2022 až 1,1 miliardy dolarů (28 miliard korun), pokud by pandemie pokračovala například ve vlnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám