Hlavní obsah

Johnson chce kvůli covidu bojovat s obezitou v Británii, začal u sebe

Novinky, Alex Šavmberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britové jsou po obyvatelích Malty druzí nejtlustší v Evropě, což znamená zátěž pro zdravotnictví, řekl v pondělí britský premiér Boris Johnson. I když původně zastával liberální postoje, nyní se rozhodl s obezitou ve své zemi bojovat, aby byla Británie lépe připravená na možné budoucí zdravotní krize. Obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů u nemoci covid-19, kterou sám otylý Johnson prodělal.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Britský premiér Boris Johnson leží s koronavirem na jednotce intenzivní péče v londýnské nemocnici St. Thomas

Článek

Britský premiér to zmínil, když odpovídal rozhlasové stanici Times Radio na otázku, jak se mu vede poté, co byl hospitalizován s nákazou koronavirem. „Když jsem byl na JIP, ztratil jsem na váze.“ Zhubl podle svých slov přes šest kilogramů.

Johnson, který sám začátkem roku přiznal, že potřebuje shodit, pak pokračoval: „Co se týká obezity, zastával jsem velmi libertariánský postoj, ale když se teď podíváte na čísla, když se podíváte na tlak na NHS (Národní zdravotní systém), tak se obávám, že naše nádherná země je při srovnání s dalšími evropskými zeměmi výrazně tlustší než většina ostatních s výjimkou Malty. A to je téma,“ řekl Johnson rozhlasové stanici.

„Nebudu předstírat, že je to moje původní myšlenka, ani nebudu předstírat, že je to pro politiky snadné řešit, ale je to něco, co musíme řešit všichni,“ řekl Johnson ohledně boji s nadváhou v Británii, „musíme se starat o zdraví populace, a když se dokážeme vypořádat s obezitou, budeme víc fit, šťastnější a odolnější proti nemocem, jako je covid-19“.

Obezita zhoršuje průběh covidu-19

Riziko úmrtí na koronavirus v britských nemocnicích podle tamního Národního zdravotního systému (NHS) stoupá v závislosti na závažnosti obezity. V případě lidí s indexem tělesné hmotnosti BMI nad 30 je vyšší nejméně jedenapůlkrát, u lidí s BMI 40 a více, tedy morbidně obézních, pak více než dvakrát.

Plnou třetinu obětí koronavirové epidemie tvořily v Británii lidé trpící cukrovkou. Nadváhu mělo ve Spojeném království 63 procent lidí hospitalizovaných s covidem-19.

Obezita výrazně zvyšuje riziko úmrtí na covid-19, umocňuje přehnanou reakci těla

Koronavirus

Že obezita představuje velké riziko, plyne i z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Ta ukázala, že 73 procent nakažených novým koronavirem, kteří se ocitli v kritickém stavu v Itálii, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Nizozemsku, bylo obézních.

Johnson skončil v dubnu v nemocnici po nákaze koronavirem, a kvůli těžkému průběhu nemoci dokonce strávil několik dnů na jednotce intenzivní péče. Přiznal, že je přesvědčen, že měl vážný průběh nemoci kvůli své nadváze, jeho BMI činilo 36. Od propuštění z nemocnice si prý nedává jídla z rychlých občerstvení.

Kila navíc jsou při nemoci covid-19 nejrizikovějším faktorem hned po demenci

Koronavirus

Podle Reuters britská vláda některé detaily strategie pro boj s obezitou představí už v letošním roce. Británii pandemie covid-19 zasáhla nejvíce v celé Evropě. Koronavirem se tam nakazilo přes 312 650 lidí a 43 630 z nich zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám