Hlavní obsah

Jak si země vedou v pandemii? Záleží hlavně na statistickém úhlu pohledu

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet hlášených obětí koronaviru ve Spojených státech překonal psychologickou hranici sto tisíc. Země přitom v této smutné statistice drží světové prvenství s velkým odstupem. Zatímco ve čtvrtek hlásila přes 102 tisíc mrtvých, ve Velké Británii, Itálii, Francii a Španělsku na dalších příčkách se počet obětí pohyboval zhruba od 37 tisíc do 26 tisíc.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Testování na koronavirus v Los Angeles. Ilustrační foto

Článek

Administrativa Donalda Trumpa chmurným číslům věnuje relativně malou pozornost, síly napíná především k znovuotevření ekonomiky. „Případy, čísla, úmrtí po celé zemi klesají,“ upozornil o víkendu šéf Bílého domu.

Tento příklad názorně ukazuje, že vážnost situace je často otázkou vhodně zvolené statistiky. Nejméně tucet amerických států si pomohlo k lepším výsledkům tak, že průběžně pozměnily kritéria stanovující, kdo se započítává jako oběť a co jako test, upozornil web Politico.

ON-LINE: V Česku je 9180 nakažených, dnes jich přibylo 40

Koronavirus

Ostatně, pokud by se celkový počet mrtvých vztáhl k velikosti populací, naskytne se zcela jiný obrázek. Nejhůře touto optikou dopadá Itálií obklopený státeček San Marino s necelými 34 tisíci obyvateli, kde nákaze covid-19 podlehlo 42 lidí – to je 124 mrtvých na hypotetických sto tisíc obyvatel. Také třetí stát v tomto žebříčku je miniaturní. Andorra vklíněná mezi Španělsko a Francii má přibližně 77 tisíc obyvatel, virus si tam přitom vyžádal 51 obětí, tedy 66 mrtvých na sto tisíc obyvatel.

Důsledná Belgie

Pokud se pominou drobné státečky, vychází z této statistiky nejhůře Belgie – se zhruba 11,5 milionu obyvatel srovnatelná s Českem. Ta je celkově druhá, když ve čtvrtek hlásila 9388 obětí, a měla tak 81 mrtvých na sto tisíc obyvatel. I tady je ale nutné znát kontext. Země jako jedna z mála započítává nejen potvrzené případy z nemocnic, ale i lidi, kteří viru podlehli pouze „pravděpodobně“. Jde zejména o úmrtí v domech seniorů.

„Každá evropská země počítá jinak. My máme tu nejdetailnější metodu,“ řekla belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková. USA jsou v tomto žebříčku „pouze“ dvanácté s asi 31 úmrtími na sto tisíc obyvatel.

Překonání koronaviru oslavila 103letá babička s pivem v ruce

Koronavirus

Stejně zkreslující pak mohou být počty nakažených. V celkových číslech si opět drží prvenství Spojené státy s více než 1,7 milionu případů. Když Trump prohlásil, že to považuje za „odznak cti“, protože jde o odraz toho, že země hodně testuje, sesypala se na něj smršť kritiky. Jeho argument ale do určité míry dává smysl.

Infikovaný, ale ne nemocný

USA provedly zhruba 4800 testů na sto tisíc obyvatel, a jsou tak v tomto ohledu pětatřicáté na světě. Za Španělskem, Ruskem, Itálií nebo třeba i Běloruskem. Ale také výrazně před Brazílií, která hlásí jen 410 testů na sto tisíc lidí, a patří jí tak v tomto srovnání až 123. příčka. Země s 212 miliony obyvatel přitom oficiálně eviduje druhý největší počet případů hned po USA – přes 414 tisíc nakažených.

Jediná relevantní mapa: aktivní nemocní koronavirem

Koronavirus

A kdo je vlastně nakažený? Ani tato zdánlivě jednoduchá otázka nemá jednoznačnou odpověď. Ukázalo se to už při prvotním vypuknutí nákazy v Číně. Tamní úřady zpočátku nezapočítávaly pacienty s potvrzenou přítomností viru, kteří nevykazovali příznaky onemocnění covid-19, ačkoliv mohli být přenašeči.

Stejný postup bude nově uplatňovat například i Rusko, jak ve středu oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Dřívější dílčí vědecké studie přitom ukázaly, že bezpříznakových je většina infikovaných lidí, až 80 procent.

Další otázkou pak je, nakolik vypovídající jsou kumulativní čísla nakažených, o situaci by zřejmě vypovídaly spíše počty aktuálně nakažených. V absolutních číslech mají i tady prvenství Spojené státy s více než 1,1 milionu aktivních případů, výrazně tak předstihují druhé Rusko a Brazílii, jež mají zhruba po 223 tisících aktuálních případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám