Hlavní obsah

Vědci našli protein, který posiluje imunitu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci na klinice v americkém Bostonu odhalili slabé místo většiny virů, které ničí lidstvo, a už brzy by měli vyvinout univerzální vakcínu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Odborníci objevili něco, co by se mohlo ukázat jako přelom v dějinách lidstva – našli protein, který by mohl posílit lidská těla a přeměnit je na svým způsobem nedobytná pro většinu virů,“ napsal deník The Boston Globe.

„Cílem je porozumět tomu, jak funguje náš imunitní systém, aby vytvořil protilátky fungující proti širokému spektru virusů, nejen díky očkovacím látkám proti jedinému z nich,“ upřesnila Kate Jeffreyová, vedoucí studie.

Čeští vědci se podíleli na testu prokazujícím koronavirus

Věda a školy

Při studii myší vědci zjistili, že jen buňky s nedostatkem AGO4 se chovaly přecitlivěle na infekce, jako je chřipkový virus. Takže jakmile dokážou přijít na to, jak posílit přirozenou obranu lidského těla prostřednictvím AGO4, viry už nebudou mít šanci infikovat lidský organismus, podotýká deník.

„Dalším krokem je zjistit, jak široké spektrum účinků má tento protein na všechny druhy virů,“ řekla Jeffreyová. „A potom musíme přijít na to, jak vybudit AGO4 tak, aby prakticky obalil organismus hradbou zadržující viry,“ dodala.

Se SARS mají společný kmen

Nový koronavirus Covid-19 nevznikl uměle v laboratoři ani není výsledkem genetické úpravy známých virů. „Obojí můžeme s naprostou jistotou vyloučit,“ řekl v sobotu na mezinárodní konferenci v americkém Seattlu Trevor Bedford z tamního týmu vědců.

Web listu The Los Angeles Times v sobotu dále napsal, že Bedford představil novou metodu, která umožňuje „listovat v životě koronavirů nazpátek jako v knize“ a vystopovat jejich původ zpětně celá desetiletí.

Čeští vědci se podíleli na testu prokazujícím koronavirus

Věda a školy

Genové analýzy potvrdily, že nový virus zvaný Covid-19 a virus SARS jsou víc než podobné. „Pocházejí z jednoho kmene. Oddělily se a samostatně se začaly vyvíjet před sedmdesáti až dvaceti lety,“ upozornil Bedford.

„Afrika by se mohla stát epicentrem,“ varoval epidemiolog Scott Dowell, který působí v Nadaci Melindy a Billa Gatesových. „Afrika má úzké vazby na Čínu a slabý zdravotnický systém, který nedokáže nemoc rychle rozpoznat a postarat se o to, aby se virus nerozšířil,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám