Hlavní obsah

Covid se v Praze často šíří na pracovištích. Trasovat moc nestíháme, přiznávají hygienici

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští hygienici evidují „spoustu” případů, kdy k přenosu onemocnění covid-19 došlo na pracovištích. Na páteční tiskové konferenci k aktuální situaci to uvedla pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Zároveň požádala veřejnost o pochopení při prodlevách v trasování, protože vzhledem k počtu nových přírůstků hygienici nestíhají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitelka pražské krajské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Článek

„Máme spoustu přenosů infekčních nemocí na pracovištích, takže ten virus tu mezi námi je a k přenosům může dojít. Je to kapénková infekce,” sdělila Jágrová.

Situace v Praze je alarmující. Roušky budou povinné i v obchodech, restaurace na noc zavřou

Domácí

Například ze čtvrtečních 168 zaznamenaných nových případů nákazy je zhruba 40 cizinců. „Částečně jsou to turisté a částečně jsou to agenturní zaměstnanci s 90denním vízem,” uvedla.

V posledních dnech skončili v karanténě kvůli rizikovému setkání na pracovišti desítky lidí na ministerstvu zdravotnictví. Zde se v úterý nákaza potvrdila u hlavní české hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví Jarmily Rážové. Pozitivně testován byl také šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Trasování je obtížné. Případů je hrozně moc a ta situace je skutečně tristní.
Zdeňka Jágrová

Za poslední týden v metropoli denně přibylo více než 100 nových pozitivních případů. V této souvislosti Jágrová požádala veřejnost o shovívavost při trasování. „Trasujeme velmi obtížně, pomáhá nám už kde kdo, jak pražští medici, tak armáda. Těch případů je hrozně moc a ta situace je skutečně tristní,” uvedla hygienička s tím, že na jednoho trasovaného připadá zhruba 20 až 30 kontaktů.

„Zatím se nestalo, že bychom tím zpožděním trasování zavinili nějaký velký výskyt, ale máme z toho, že nestíháme tak, jak bychom chtěli, velké trauma,” dodala.

Na novinářský dotaz, zda za vysokým počty nových případů nevidí nezodpovědnost Pražanů odpověděla takto: „Nemyslím si, že jsou nezodpovědní, ale úplně nezměnili svůj vzorec chování a neuvědomili si, že ten virus je mezi námi”.

Přehledně: Co se mění a kde jsou povinné roušky

Domácí

I proto pražští hygienici v pátek rozhodli o zpřísnění opatření. Od středy 9. září budou nově povinné roušky i v obchodech a obchodních centrech. Restaurace budou mít zavřeno od půlnoci do 06.00. Od 14. září povinnost nošení roušek přibude ve společných prostorách škol.

„Těmi opatřeními musíme omezit šíření nákazy a nemůžeme dopustit, aby nám nemocnost, ani pomalými krůčky, dále stoupala,” zdůvodnila Jágrová zpřísnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám