Hlavní obsah

Situace v Praze je alarmující. Roušky budou povinné i v obchodech, restaurace na noc zavřou

• Aktualizováno
Novinky, Jan Menšík

Epidemiologická situace v Praze v souvislosti s onemocněním covid-19 je podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové „alarmující“. Hygienici proto zpřísnili dosavadní opatření. Nově budou od středy 9. září povinné roušky v obchodech a obchodních centrech. Mezi půlnocí a šestou hodinou ranní musí zavřít také bary a noční kluby.

TK Hygienické stanice hlavního města PrahyVideo: ČTK

 
Článek

„Roušky jsou jedno z mála opatření, která můžeme činit, a nejsou nikterak velkým zásahem do života obyvatel. Nošení roušek má svůj efekt, zabraňuje šíření kapének,“ osvětlila Jágrová.

Doposud byly roušky povinné v MHD a přilehlých prostorech, zdravotnických a sociálních zařízeních, na úřadech, na nádražích a na Letišti Václava Havla. Od 9. září povinnost nosit roušky přibude v obchodech a obchodních centrech. Noční bary budou muset o půlnoci zavřít a otevřít mohou až po 6. hodině ráno. Od 14. září pak bude povinné nošení roušek ve společných prostorech škol.

„Praha zůstala v oranžové barvě, nedošlo ke zlepšení situace, ale bohužel naopak. Praha už je na stupni šest (z desetistupňové škály, pozn. red.), a to je opravdu alarmující,“ zdůvodnila zpřísnění Jágrová s tím, že kumulativní nárůst za poslední dny je 726 případů. Denně tak v metropoli přibývá přes sto nových případů.

Ve společných prostorách pražských škol budou povinné roušky

Koronavirus

Doplnila, že ze čtvrtečních 168 nových záchytů je zhruba 60 lidí z věkové skupiny mezi 26 a 29 roky. To podle ní dokazuje, že vliv na šíření nemoci mají právě noční kluby a bary, které právě tato věková skupina často navštěvuje.

Opatření pražští hygienici zavedli cíleně s platností nejdříve od poloviny příštího týdne. „Nedali jsme to od pondělí záměrně. Nechtěli jsme obyvatele a provozovatele zaskočit. Mají nakoupené zásoby, tak proto až od středy,“ vysvětlila šéfka pražských hygieniků.

Mírně roste počet hospitalizovaných i nakažených seniorů

Počet nových případů v rizikové skupině, tedy u seniorů nad 65 let, podle Jágrové stoupá pouze velmi mírně, za poslední týden se tak stalo o čtyři procenta. Nízký je podle ní také počet nově hospitalizovaných lidí. Kyslíkovou terapii muselo podstoupit prý devět až dvanáct hospitalizovaných, pět pacientů skončilo na umělé plicní ventilaci.

„To číslo se zvyšuje, před 14 dny jsme měli toto číslo poloviční,“ uvedla Jágrová s tím, že lůžkové kapacity zatím stačí a nejedná se o nikterak rapidní nárůst.

Praha zůstává na semaforu oranžová, stupeň čtyři se ale zhoršil na stupeň šest. Je jediným oranžovým regionem na semaforu, deset je jich zelených, zbytek je bílý.

Nejlehčí stupeň, bílý, značí nulové či zanedbatelné riziko nákazy, v zelených okresech se objevují sporadické případy nákazy a lokální ohniska. Žlutá barva značí počínající komunitní přenos a červená narůstající či pokračující komunitní přenos nákazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám