Hlavní obsah

Rychlotesty ze slin budou v Česku od října, potvrdil Prymula

Aktualizováno

V České republice by od října měly být rychlejší testy na covid-19 ze slin s výsledkem za 45 minut. Epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula tak v pátek potvrdil to, co tento týden říkal v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Epidemiolog Roman Prymula (vpravo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

„Určitý zlom by měla znamenat možná změna testování. Pokud dopadne vše z hlediska srovnávacích testů dobře, měli bychom od 1. října mít proteinové testy, které jsou rychlejší. V jednom cyklu umožňují detekovat pozitivitu na změně zabarvení po inkubaci v inkubátoru, kde se nastaví teplota. Po nějakých 45 minutách máme výsledek,“ uvedl Prymula.

„Budou to takzvané LAMP-testy ze slin, kde se přítomnost viru určuje na bázi chromatografické změny, tedy změny barvy, a které mohou ukázat výsledek do 45 minut,“ řekl Právu Prymula.

Prymula: Rychlé testy ze slin budou do tří týdnů

Koronavirus

Nyní se používá výtěr z nosohltanu štětičkami, tedy PCR test. Při tomto vyšetření se zjišťuje genetická informace viru v ribonukleové kyselině (RNA). Výsledky mají lidé mít do 48 hodin. U levnějšího a rychlejšího proteinového LAMP-testu stačí sliny. Tento typ testů se využívá už dlouho u jiných nákaz.

Prorektor Univerzity Karlovy a šéf výzkumného týmu v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Jan Konvalinka ve čtvrtek Českému rozhlasu řekl, že testy ze slin jsou příležitost k masovému testování. Podle něj by se vyplatilo, kdyby bylo testování pro všechny zadarmo.

Naučte se žít s covidem, radí Evropě ředitel WHO

Koronavirus

Univerzita Karlova v polovině srpna oznámila, že se soukromým sektorem vyvíjí společný test na chřipku a koronavirus, který by se mohl na trh dostat zhruba v půlce září. Akademici sdělili, že jsou připraveni zapojit do testování své laboratoře jako na jaře.

Lepší evidence karantény

V pátek také na semináři o telemedicíně řekl, že kvůli blížícím se volbám se upraví evidence karantén.

Podle Prymuly dosud nebyli dobře evidováni všichni, kteří skončili v karanténě. Do ní se dostávají hlavně lidé, kteří byli s nakaženými v kontaktu. Lékaři jim vystavují e-neschopenku. Podle údajů ministerstva práce jich vydali od 1. března do 3. září 76 101.

„Modelů, jak být v karanténě, je celá řada. Doposud to úplně nevadilo z hlediska evidence, byť jsme byli schopni exaktně evidovat případy nařízené z hygieny a vystavené e-neschopenky od praktiků. Další, které v systému unikaly, úplně dobře evidovány nebyly,“ řekl Prymula.

Prymula: Respirátory ve školách zabrání hromadné karanténě

Domácí

Podle něj se nyní evidence upravuje, a to kvůli říjnovým volbám. „Vznikl tady obrovský požadavek, aby bylo umožněno všem volit. Systém se modifikuje včetně markerů, jak lidi označit, abychom je byli schopni identifikovat a vědět, kolik lidí v režimu karantén je,“ řekl Prymula.

Nyní proplácené testy mají většinou lidé s příznaky či ti, kteří byli od nakažených méně než dva metry aspoň 15 minut. Elektronickou žádanku dostávají od hygieniků či od svých lékařů. Ti, kteří jdou na test sami a platí si ho, ji nemají. Teď by se měla vyplnit i jim v odběrovém místě a zaevidovat. Bez e-žádanky by se odběr neměl provést, uvedl Prymula.

Jako výhled do budoucna zmínil případné „covidové pasy“. Lidé by například mohli mít QR kódy s informací, že mají negativní test. Využilo by se to třeba při návštěvě různých akcí či při cestování. „Je to další možnost, jak systém optimalizovat a rozšířit,“ dodal vládní zmocněnec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám