Hlavní obsah

Vláda škrtne 22 daňových výjimek, oznámil Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tempo zadlužování je v České republice hrozivé. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) proto přistoupila k několika krokům. Zruší například 22 daňových výjimek. Tři daňové sazby spojí také do dvou. Omezí neinvestičních dotace. Na tiskové konferenci, která začala v 11:55 a Novinky ji přenášejí živě, to ve čtvrtek oznámil šéf kabinetu. Podrobně má úsporné kroky přiblížit šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

TK, na které vláda představila konsolidační balíček a návrh reformních změn penzíVideo: ČTK

 
Článek

„Tempo zadlužování je hrozivé, je dědictvím předchozích populisticko-socialistických vlád. Kdybychom nyní nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se vymkla z ruky. To nikdo rozumný a zodpovědný nemůže dopustit,“ oznámil premiér Fiala.

Dohodě podle jeho slov předcházela dlouhá jednání, která trvala několik měsíců. „Jejich výsledkem je ozdravný balíček státních financí a související důchodová reforma. Pojmenovali jsme to Česko ve formě,“ řekl.

Pokud by vláda nynější opatření neudělala, schodek rozpočtu by podle premiéra v příštím roce byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard.

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Většinu snížení schodků zajistí úspory, omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard, provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard.

22 daňových výjimek

„Zásadně zjednodušíme a pročistíme náš komplikovaný daňový systém. Zrušíme 22 daňových výjimek, což se mimo jiné projeví i tím, že se významně zkrátí daňové přiznání,“ oznámil premiér Fiala.

Z daňových úlev vláda navrhuje konkrétně snížení slevy na dani na manželku, která se omezí na manžela či manželku pečující o dítě pouze do tří let věku. Dalšími opatřeními má být zrušení takzvaného školkovného nebo zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům.

Vláda zrušila jednu sazbu DPH. Zůstanou dvě: 12 a 21 procent

Ekonomika

Kabinet také navrhuje zrušit slevu na dani na studenta či zrušit osvobození nadlimitních stravenek. Snížit chce také limit pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her ze stávajícího milionu korun na 50 000. Vláda též například navrhuje zrušit odpočet za členské příspěvky odborům.

DPH bude mít nově také dvě sazby namísto současných tří. „Vláda více zdaní alkohol, tabák. Zlevnit naopak chce potraviny, bydlení nebo léky,“ řekl Fiala.

„Zásadní sazba zůstává na stejné výši,“ přiblížila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Doplnila také, že DPH na knihy bude 0 %.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám