Hlavní obsah

Sněmovna schválila příjezd zahraničních zdravotníků

Novinky, Klára Beranová, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dolní komora v úterý odsouhlasila pobyt vojenských zdravotníků členských států Severoatlantické aliance a Evropské unie v Česku. Od 11 hodin se konaly tiskové konference jednotlivých klubů, samotná schůze Sněmovny začala ve 14 hodin. Novinky celé dění sledovaly živě.

Živě: TK poslaneckých klubůVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, online vysílání skončilo. Děkujeme Vám za pozornost.

16:09 Poslanci dále pokračují v projednávání možnosti působení příslušníků speciálních sil v Mali, Nigeru a Čadu.

15:26 Až 300 zahraničních zdravotníků by mohlo přicestovat na pomoc s epidemií covid-19 v ČR, odklepli poslanci. Na našem území by však měli působit maximálně 90 dnů. Návrh podléhá také souhlasu Senátu, který jej posoudí ve čtvrtek.

14:55 Ostré reakce strhlo vystoupení poslance Mariana Bojka z hnutí SPD, které spolu s komunisty příjezd zahraničních vojáků odmítá. „Jestli někdo říkal, že je pomoc nezištná, tak tomu nevěřím. Za pár let budou žádat na oplátku třeba základnu,“ uvedl u řečnického pultíku. Na to reagoval Vlastimil Válek (TOP 09) ze zdravotního výboru: „Občas je mlčeti zlato,“ podotkl.

14:40 „Jsem rád, že neplatí, jak se z lesa volá, tak se do lesa ozývá,“ řekl během rozpravy šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Narážel tak na premiéra Andreje Babiše (ANO), který na jaře odmítl vyslání našich jednotek na pomoc do Itálie.

14:05 Dolní komora začala debatovat o pobytu vojenských zdravotníků, kteří mají pomoci českým pracovníkům s pacienty nakaženými covidem-19. Ke schválení působení cizích vojáků v Česku jsou potřeba hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101 z nich.

13:58 Poslanci hnutí ANO o možném odchodu Jaroslava Faltýnka z čela klubu nehlasovali, on sám se jednání nezúčastnil. Podle poslance Romana Kubíčka se však o jeho noční návštěvě restaurace s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) bavili. „Ale poslanci si přáli dnes nehlasovat,“ uvedl s tím, že chtějí počkat, až bude přítomen.

13:38 Poslankyně ODS Jana Černochová zkritizovala ve Sněmovně noční zákaz vycházení od 21 hodin do 5 hodin ráno. „Kdyby to byl apel na občany, tak tomu rozumíme. Ale pokud budou starostové posílat strážníky do ulic kontrolovat řidiče městské hromadné dopravy, kterého se někdo bude v deset hodin ptát: ,Opravdu jste řídil tu tramvaj?‘, to nám přijde jako mrhání jak finančními, tak lidskými prostředky,“ uvedla.

13:19 První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová plánuje ve Sněmovně opět navrhnout navýšení věku dítěte, od kterého je možno čerpat ošetřovné. „Alespoň do deseti let, ale ideálně do jedenácti let věku,“ uvedla na tiskové konferenci.

12:51 - KSČM a SPD nesouhlasí s přijetím vojenských lékařů na pomoc proti koronaviru. KSČM nechce pomoc omezovat jen na EU a NATO, SPD žádá civilní lékaře.

12:18 - Místopředsedkyně školského výboru a poslankyně ČSSD Kateřina Valachová uvedla, že není pravděpodobné, že se žáci vrátí v pondělí do škol. „Jsem ve spojení se zástupci učitelů. Nikdo moc neočekává, že se základní školy otevřou. Na to ale všichni naléhají. Musíme zajistit obnovení prezenčního vzdělání alespoň u dětí v 1. a 2. třídě,“ sdělil Valachová.

11:54 - Předseda KDU-ČSL Jurečka uvedl, že oficiálně požádá dopisem ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby opozice mohla mít zástupce v Ústředním krizovém štábu, kterému vicepremiér předsedá.

11:50 - Lidovci také vyzvali vládu, aby rozhodla ještě dnes o tom, zdali se otevřou v pondělí opět školy. „Pokud to vláda zváží jako nemožné, musí i špatné zprávy ale říkat,“ apeloval poslanec Marek Výborný.

Vrátí se žáci do škol? Prognóza není příznivá, přiznává Prymula

Domácí

11:41 - Aby lidé dodržovali opatření, apeloval také šéf lidovců Marian Jurečka. „Musíme snížit riziko přenosu. Opatření nedodržujeme kvůli vládě, ale kvůli sobě,“ uvedl poslanec.

11:33 - Na brífinku strany vystoupil i poslanec Dominik Feri. Ten uvedl, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) shodl na vytvoření informačního webu. „Chceme, aby lidé věděli, co mohou, co nemohou a za co jim hrozí pokuta. Web by měl být konkrétní a měli bychom ho spustit příští pátek,“ uvedl ve Sněmovně.

Nová tvrdší opatření: Zákaz nočního vycházení, denní pravidla se zatím nemění

Koronavirus

11:22 - Pokračuje brífink TOP 09. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová poděkovala za pomoc ze zahraničí. „Poslanci dnes budou rozhodovat o pomoci ze zahraničí. Chci vyjádřit velký vděk této nabídce,“ uvedla šéfka strany. Apelovala také na občany, aby dodržovali vládní opatření.

11:00 - Začala tisková konference poslaneckého klubu STAN. Předseda strany Vít Rakušan apeloval na Čechy, aby situaci brali vážně. „Vláda také musí ještě dnes říct, co bude se školami? Proč ještě nemáme odpověď,“ tázal se Rakušan.

Vážení čtenáři, dnešní on-line začal.  

Vláda navrhuje, aby mohlo do Česka přicestovat na pomoc s epidemií covidu-19 až 300 vojenských zdravotníků ze spojeneckých zemí až na 90 dnů. Návrh podléhá schválení obou parlamentních komor. Zatím je dojednán příjezd 28 lékařů ze Spojených států, dorazit by měli koncem týdne.

Americká ambasáda nepotvrdila, že by mělo do Česka dorazit 28 lékařů

Evropa

Do závěrečného schvalování by poslanci mohli poslat také vládní návrh širších daňových změn. Ten předpokládá zejména zavedení stravenkového peněžitého paušálu a vyšší zdanění cigaret.

Babiš podal návrh na zrušení superhrubé mzdy a razantní snížení daně

Domácí

Návrh na snížení daně z příjmu většiny zaměstnanců na 15 procent spolu s avizovaným zrušením superhrubé mzdy pak podal premiér Andrej Babiš (ANO). Žádá rovněž další rozvolnění rozpočtových pravidel.

Výběr článků

Načítám