Hlavní obsah

Nová tvrdší opatření: Zákaz nočního vycházení, denní pravidla se zatím nemění

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Klára Beranová
Aktualizováno

Vláda se znovu rozhodla přitvrdit a přijmout opatření, která by měla pomoci zastavit masivně se šířící koronavirus. Kabinet rozhodl o zákazu nočního vycházení s výjimkou cest do zaměstnání apod. Zákaz platí od středy 28. října do půlnoci v úterý 3. listopadu. Původně zvažovanou variantu, že by se zpřísnila i pravidla pro pohyb lidí během dne, zatím kabinet odmítl.

Zákaz nočního vycházeníVideo: ČTK

 
Článek

Obchody budou od středy muset zavírat už o 20. hodině večerní, zcela bude zakázán maloobchodní prodej v neděli. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny a také restaurace budou moci dál v neděli vydávat z okénka. Kabinet také chce začít plošně testovat v domovech seniorů.

„Nevidíme pokles, který jsme očekávali v těchto dnech. Musíme přijmout další opatření, která nepoškodí ekonomiku, ale zajistí pokles nakažených,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle něj ministři museli více zatáhnout za záchranou brzdu, aby se opatření rychleji projevila a o Vánocích už bylo volněji.

V domovech seniorů začne plošné testování na koronavirus

Koronavirus

Končící ministr zdravotnictví zároveň apeloval na firmy, aby co nejvíc umožnily práci z domova.

Večer ven jen se psem

Lidé nebudou moci mimo domov mezi 21. hodinou večerní a pátou hodinou ranní. Výjimku dostanou pro cestu do zaměstnání, pro neodkladné cesty z důvodu ochrany života, zdraví nebo majetku a pro procházky se psem do 500 metrů od domova.

Během dne zůstane vše jako dosud, bude tedy možné dál jezdit do práce a za prací, vyřizovat neodkladné nákupy a záležitosti a chodit do přírody a na procházky.

Smůlu mají trhovci. Od středy platí zákaz trhů. Výjimku dostanou tuzemští farmáři, kteří budou prodávat pouze vlastní ovoce, zeleninu, maso, pečivo mléko nebo med. Tyto potraviny ale nebude možné v místě konzumovat.

Do školy se děti zřejmě nevrátí

Je také nepravděpodobné, že se děti vrátí od 2. listopadu do základních škol. „Situace je nepříznivá a ukáže se na sklonku tohoto týdne, jestli budeme schopni pustit první stupeň, možná jen první a druhý ročník, ale čísla jsou teď nepříznivá,“ přiznal Prymula.

Přehledně: Jaká zpřísňující opatření platí od středy

Domácí

Vláda o opatřeních jednala pomocí videokonference od 14 do 21.30 hodiny. Schůzi přerušila kvůli jednání Národní ekonomické rady vlády, kdy přizvala ekonomické experty. Ti zpřísnění včera podpořili.

Tvrdší kroky avizoval už v neděli premiér Andrej Babiš (ANO), když vyzval lidi k dodržování všech opatření a uvedl, že pokud nepřijde zázrak, tak se zpřísněním země nevyhne.

Podle Prymuly musela vláda zpřísnit, protože dosavadní opatření se projevila velmi nepatrně, ukázalo se, že mobilita lidí neklesla a že občané nechtějí dodržovat přísnější pravidla. „Narůstající počet nakažených ohrožuje kapacity českého zdravotnictví,“ řekl ministr s tím, že poslední čísla ukazují na to, že v Česku je až půl milionu nakažených.

Nouzový stav až do Mikuláše

Do konce týdne by mělo být jasno, zda nouzový stav, a tím pádem zvýšené pravomoci vlády kvůli epidemii koronaviru potrvají až do začátku prosince. Vláda chce dnes rozhodnout, zda požádá poslance o prodloužení stavu nouze. Sněmovna bude o prodloužení hlasovat v pátek.

Premiér Babiš chtěl řešit nouzový stav až v pátek, ale vyšel vstříc Sněmovně, která by se tak musela znovu sejít příští týden. „Požádal jsem pana premiéra, aby materiál projednala vláda tak, abychom o něm mohli v pátek 30. října ve Sněmovně jednat,“ uvedl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Zákaz nočního vycházení platí v řadě evropských zemí, policejní hodinu zavedli např. ve Francii nebo na Slovensku.

Opatření od 28. října 0:00 do 3. listopadu 23:59

Zákaz volného pohybu

výjimky v noci (od 21:00 do 4:59)

  • cesty do zaměstnání a zpět
  • cesty k výkonu povolání
  • cesty k zajištění bezpečnosti a pořádku, ochrany zdraví, veřejné hromadné dopravy, zásobování a rozvážkové služby
  • neodkladné cesty z důvodu ochrany, života, zdraví či majetku
  • venčení psa do 500 metrů od bydliště

Vláda o opatřeních jednala pomocí videokonference od 14. hodiny. Schůzi přerušila kvůli jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV), kdy přizvala ekonomické experty. Ti se na podpoře přísnějších opatření shodli s kabinetem.

NERV se shoduje na dalším zpřísnění opatření, rozhodne vláda

Domácí

Tvrdší kroky avizoval už v neděli Babiš, když vyzval lidi k dodržování všech opatření a uvedl, že pokud nepřijde zázrak, tak bude muset vláda znovu přistoupit k dalšímu zpřísnění.

Mimořádný stav umožňuje vládě zavádět přísnější opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro které nestačí rozhodnutí ministra zdravotnictví.

Letošní druhý nouzový stav platí od 5. října do 3. listopadu. Kabinet ho může prodloužit jen po předchozím souhlasu poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám