Hlavní obsah

Poslanci schválili uplatnění daňové ztráty maximálně z částky 30 milionů i změny u DPH

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Firmy, které v roce 2018 a 2019 vykázaly zisk a letos jsou ve ztrátě, budou moci zažádat o vrácení daně, kterou zaplatili v roce 2019. Maximálně to však může být daň odvedená z částky 30 milionů korun. Změnu v pátek s vládním protikrizovým balíčkem schválili poslanci. Nyní ji projedná Senát. Poslanci také schválili snížení DPH u ubytovacích služeb a vstupného na kulturu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Maximálně tak stát firmě vrátí necelých šest milionů korun. Daň z příjmů právnických osob je totiž 19 procent.

Původně přitom vláda žádný limit nechtěla. Omezení ale následně navrhli Piráti, což podpořila i vládní ČSSD a nakonec i ANO. Ministerstvo financí v tiskové následně zprávě uvedlo, že jde o kompromis na úrovni předsedů koaličních stran.

Sníží se DPH na ubytování a vstupné i silniční daň

Domácí

Poslanci schválili v pátek také snížení DPH z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události či vstupného na sportoviště včetně jízdného na vleky a vstupného do saun.

Dále se snižuje o 25 procent silniční daň pro nákladní automobily nad 3,5 tuny. Změna by se měla projevit zpětně od počátku roku 2020.

Zároveň se zkrátí lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně u tzv. zelené nafty z 60 na 40 dnů.

Nově také díky této daňové novele mohou obce osvobodit nemovitosti na svém území od daně v případě mimořádných událostí, jako je například pandemie nebo průmyslová havárie.

Výběr článků

Načítám