Hlavní obsah

Vláda má stále důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) má stále důvěru, když ustála hlasování o nedůvěře vyvolané opozicí. Proti vládě hlasovalo 84 poslanců, pro důvěru naopak 100 zákonodárců. Schůze trvala téměř 23 hodin. Jiný výsledek se neočekával, jelikož opozice nemá v dolní komoře parlamentu dostatečný počet hlasů ke svržení kabinetu. Novinky dění ve Sněmovně sledovaly on-line.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alena Schillerová a Andrej Babiš na jednání Sněmovny

Článek

11:57 - Vážení čtenáři, schůze k vyslovení nedůvěry vládě končí a s ní i on-line přenos. Děkujeme za pozornost.

11:55 - Poslední slovo připadlo předsedovi SPD Tomio Okamurovi. „Je to špatná zpráva pro občany. Bohužel miliony občanů se budou dostávat do neřešitelných finančních problémů, firmy budou krachovat. Je to tragédie pro to nejbližší období,“ zakončil pateticky schůzi Okamura.

11:54 - Krátce po hlasování si slovo vzala ještě šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, která uznala výsledek, kdy koaliční poslanci podrželi Fialovu vládu.

„Důvěru většiny občanů už však tato vláda dávno nemá. Řídíte se heslem ‚díky za každé nové ráno‘, ale vaše práce je služba lidem a na to jste zapomněli,“ pronesla.

11:50 - Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 84 poslanců z řad opozice, proti bylo 100 zákonodárců, zní oficiální výsledek hlasování.

Pro vyslovení nedůvěry vládě bylo potřeba 101 hlasů, opoziční hnutí mají dohromady 92 křesel.

11:27 - Hlasování skončilo, sčítání hlasů probíhá. Podle předběžných odhadů je však téměř jisté, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) pokus o své svržení ustála. Pětikoalice má totiž v dolní komoře parlamentu většinu 108 hlasů.

11:03 - Diskuse je po mnoha hodinách u konce. Poslanci budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Zákonodárci budou jednotlivě v abecedním pořadí nahlas říkat, zda jsou pro, nebo proti.

Diskuse mezi opozičními a vládními poslanci, která předcházela hlasování, trvala zhruba 22 hodin.

10:51 - Šéfka poslaneckého klubu ANO pokračuje v kritice sestavování rozpočtu na příští rok. „Rozpočet byl vypořádán bez rozporu, nebyly tam totiž čísla. Panu ministrovi dopravy nevadí, že mu chybí v rozpočtu peníze. A když se ho na to kolega ptal, tak on odpověděl, že má vějíř opatření. Jaký vějíř? Buď ty peníze má, nebo nemá. Neznám žádný vějíř,“ uvedla Schillerová.

Během jednání o rozpočtu ve Sněmovně hodlá novelu podrobně analyzovat, srovnávat výdaje oblast po oblasti.

10:48 - Schillerová se v projevu přesunula k tematice státního rozpočtu. „Pane ministře, pro mě jste rozpočtový čaroděj,“ začala bývalá šéfka státní kasy.

„Nejsem závistivý člověk, upřímně vám přeji, že jste si odpočal na dovolené – bez ironie – ale neumím si představit, že ministr financí odjede na dovolenou v době, kdy se vyjednává rozpočet. Srpen je něco, co pro ministra financí vždycky znamená pracovní měsíc,“ obrátila se na svého nástupce v úřadu.

„I ten Kalousek ‚zaklínaný‘ vyjednával rozpočet. Přece se musíte bavit s těmi ministry. Na mě to působí tak, že jim nadiktujete ten rozpočet,“ pokračovala Schillerová k Stanjurovi.

10:41 - Slovo si vzala exministryně financí a nynější šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Avizovala, že chce reagovat na Stanjurova slova. „Nejdříve vezmu ty jednodušší věci, které půjdou vysvětlit poměrně snadno a rychle, a pak se přejde k těm složitějším,“ řekla na plénu.

10:34 - Stanjura se dále vyjádřil k situaci na svém resortu. Nejprve připustil, že situace nejde, jak si plánoval před invazí ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu, a podotkl, že vláda nyní zvažuje při řízení státní kasy trojici „principů“ - sociální smír, investiční aktivitu státu a snižování schodků státního rozpočtu.

„Pokud bychom se upnuli pouze na jednu z nich, tak to nedopadne dobře,“ řekl od řečnického pultíku.

10:02 - Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) začal svůj proslov reakcí na čtvrteční projev expremiéra Andreje Babiše (ANO). „Přečetl jsem si jeho vystoupení, a chci tak ocenit práci stenografa, je to opravdu složité,“ uvedl.

„Je úsměvné, že člověk, který tu křičel, že nikdy neodstoupí, nikdy, nikdy, tak nyní vyzývá k odstoupení. Mohl by začít u sebe, ale to by se mu nelíbilo,“ řekl dále.

9:56 - Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ve svém projevu před poslanci vrátila k válce na Ukrajině. „Je patrné, že konflikt ukazuje, že lidé mají o obranu České republiky zájem a chtějí, abychom byli bezpečnou zemí,“ uvedla.

Fiala: Mlejnek rezignuje prakticky okamžitě

Domácí

9:35 - „Vít Rakušan (STAN) musí rezignovat,“ zopakoval na plénu šéf SPD Tomio Okamura.

9:30 - Na Babišův projev reagoval vzápětí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Já jsem (včera) mluvil o faktech, tedy o věcech, které jsou prokazatelné. Například, že máte soud 12. září,“ reagoval na Babišovu kritiku.

„A abych komentoval nějaké bulvární titulky, tak k tomu se nesnížím,“ dodal vzápětí.

9:25 - Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která momentálně řídí schůzi, napomíná Babiše, aby se vyvaroval neslušných výrazů. Vadí jí například použití slov „pitomost“ a „čumět“.

Fiala s pádem vlády nepočítá

Domácí

9:19 - Značnou pozornost v rámci svého projevu Babiš věnuje ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi. Rozohnil ho svým včerejším proslovem, kdy poslancům ANO vyčetl měření dvojím metrem a to, že mají obžalovaného předsedu. „Vy nás urážíte, útočíte a máte sám máslo na hlavě. Jen nás moralizujete,“ opáčil Babiš, který postupně vypočítával Jurečkovy „eskapády“.

„Vrchol vaší kariéry, pane ministře, je, jak jste se rozvášnil na diskotéce v Českých Budějovicích. Byl jste na večírku v klubu v Maxim - dle svědectví očitých svědků strávil opilý Jurečka na baru v obložení tamních klubových zlatokopek, které na veřejnosti neváhal olizovat,“ odkazoval se Babiš na příspěvek, který prý našel na Facebooku.

„Proč olizujete zlatokopky? Pravděpodobně se týká o novou koaliční kampaň lidovců, o které však zapomněl své kolegy ze strany informovat. Hrajete si na křesťana, máte pět dětí, a tady nás moralizujete,“ prohlásil na plénu.

„Nemáte právo nás tu kritizovat a vykládat tu o mém životním příběhu. Můj životní příběh je jasný, vy jste se z bezvýznamného prodejce pesticidů stal předsedou KDU-ČSL jen proto, abyste se měl dobře. Příště bych si vyprosil ty vaše lži a potom nebudu muset připomínat ty vaše křesťanské hodnoty,“ prohlásil rozhořčeně šéf ANO směrem k Jurečkovi.

Vrchol vaší kariéry, pane ministře, je, jak jste se rozvášnil na diskotéce v Českých Budějovicích. Byl jste na večírku v klubu v Maxim - dle svědectví očitých svědků strávil opilý Jurečka na baru v obložení tamních klubových zlatokopek, které na veřejnosti neváhal olizovat
Andrej Babiš

9:02 - Babiš se ohradil vůči slovům ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který mu v jeho nepřítomnosti v noci vyčetl vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Vládě zároveň vmetl, že údajně přehlíží silnou ekonomickou spolupráci Česka s Maďarskem jen kvůli Orbánovi, který je podle nich „toxický“.

„Víte o tom, že Orbán je maďarský Václav Havel? Nevíte. Já jsem se nechal vodit od Orbána? Je to nejdéle sloužící premiér, a když mluví na Evropské radě, tak všichni poslouchají,“ hájil se Babiš.

„Ano, Viktor Orbán mi poradil, že když jsem bojoval o peníze pro Českou republiku, tak že mám mluvit poslední. Tak jsem byl. A potom zjistíte, jak funguje EU. Potom vám přijde smska ‚Andrej, přijď.‘ A sedí tam ti bossové Evropy,“ připojil historku.

8:48 - Znovu zopakoval, že by vláda měla skončit. „Jste totálně neschopná vláda, která by měla okamžitě skončit, protože pro lidi neděláte nic,“ řekl a potleskem ho podpořili další opoziční poslanci.

Schillerová: Rakušan i Síkela by měli rezignovat

Domácí

8:45 - Babiš se ohradil proti výtkám premiéra, že nechodí do práce, tedy na jednání Poslanecké sněmovny.

„Já jsem celkem pracovitý člověk. Proč říkáte, že jsem dorazil do práce? Já jsem od 16.května navštívil 205 míst po Česku a potkal hrozně moc lidí. Jsem přesvědčen, že to je moje práce. Není moje práce tu sedět a slyšet, jak Michálek říká, že Okamura má vířivku, a Okamura říká, co dělala Michálkova žena. Co to je? To je moje práce? Moje práce je dělat pro lidi,“ hájil se šéf ANO.

„Když mi zavelí Alenka Schillerová, která šéfuje, že musím být ve Sněmovně, tak jsem tady,“ dodal.

8:38 - Debata nekončí. Slovo si vzal znovu šéf ANO Andrej Babiš. Na úvod popřál premiéru Petru Fialovi (ODS) ke včerejším narozeninám.

Následně reaguje na včerejší Fialův projev. Rozporuje například to, že Česko nemá konstruktivní opozici. „Myslím, že naši poslanci mluvili k věci. Neobstruovali. Mohli bychom tu mluvit ještě týden a jsem rád, že konečně i ministr zemědělství něco řekl, teda promluvil. On neřekl nic, ale promluvil, tak to je velké vítězství,“ řekl pobaveně Babiš.

Popíchnul také ministry, kteří jej ve svých projevech zmiňovali. „To je neuvěřitelné, ta fascinace Babišem. Kdyby neměli Babiše, neměli by o čem mluvit,“ dodal.

8:26 - Posledním přihlášeným je poslanec SPD Jan Hrnčíř.

8:24 - Do diskuse jsou zatím přihlášeni poslední dva poslanci. Aktuálně hovoří poslankyně SPD Vladimíra Lesenská.

8:20 - Poslanci vystupovali se svými projevy celou noc. Ráno zbývají už jen poslední přihlášení, mohli by se tak brzy dostat k samotnému hlasování.

Schůzi k vyslovení nedůvěry vládě iniciovalo opoziční hnutí ANO, SPD snahu podpořilo. Důvodem ke svolání byla podle obou hnutí energetická krize, zdražování, ale také aféry kolem vládního hnutí STAN. ANO požaduje hlavu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Jurečka k ANO: Zameťte si před vlastním prahem. Vildumetzová by měla rezignovat

Domácí

„Důvěru Poslanecké sněmovny vláda má a soudě podle vyjádření ji bude mít i po dnešku. Důvěru lidí ale dávno ztratila, a to byste si měli uvědomit,“ uvedla směrem k vládě ve čtvrtek šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Vládu zkritizoval také šéf SPD Tomio Okamura. „Krachují firmy a hrozí nárůst nezaměstnanosti. Tahle vláda stihla napáchat tolik zla, že by měla odstoupit a měly by být předčasné volby,“ prohlásil ve čtvrtek.

Očekává se, že vláda hlasování ustojí, protože má pohodlnou většinu 108 poslanců. K vyslovení nedůvěry je potřeba 101 poslanců, opoziční hnutí mají dohromady 92 křesel.

Během zhruba devatenáct hodin trvající schůze vystoupila řada opozičních poslanců, ale také ministři, kteří hájili počínání vlády a na plénu představovali dosavadní úspěchy a další plány do budoucna.

Řadoví poslanci se ke slovu dostali až v pátek po půlnoci, kdy se přestali hlásit o slovo řečníci s přednostním právem, tedy ministři a šéfové strany a poslaneckých klubů. Celkem svůj názor na vládu chtělo přednést 38 poslanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám