Hlavní obsah

Fiala: Mlejnek rezignuje prakticky okamžitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek rezignuje prakticky okamžitě, civilní rozvědku do nalezení nového ředitele povede někdo jiný. Po jednání kabinetu to ve středu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Současně uvedl, že důvěřuje ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), u nějž on ani celá vládní koalice nevidí důvod pro rezignaci.

Foto: koláž Novinky.cz/ČTK, Novinky

Petr Mlejnek a sídlo Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v Praze 8

Článek

„Oceňuji postoj Petra Mlejnka, který nechtěl situaci dále ztěžovat. Rezignace je okamžitá, dočasným řízením bude pověřen někdo jiný, a to do chvíle, než bude vybrán nový kandidát,“ řekl Fiala.

K výběru nového kandidáta podle něj dojde poměrně rychle. Kdo by to měl být, ale neřekl.

Konec Mlejnka nestačí, opozice chce stále hlavu Rakušana

Domácí

Jmenování Mlejnka bylo předmětem kritiky kvůli jeho dřívějším stykům s podnikatelem Michalem Redlem, jenž je obviněný v korupční kauze Dozimetr, i kvůli podnikání jeho manželky s odsouzeným expolicistou.

Server Seznam zprávy také v pátek informoval o nových skutečnostech v korupční aféře manažerů firmy Techniserv. Policejní odposlechy zachytily i hlas Petra Mlejnka, který měl údajně přihlížet korupčním praktikám. Mlejnek dosud tvrdil, že s kauzou nemá nic společného.

Opozice v souvislosti s Mlejnkem volá dlouhodobě po odvolání ministra vnitra Víta Rakušana, který Mlejnka do funkce jmenoval.

Šéf rozvědky Mlejnek rezignuje

Domácí

Fiala ve středu po jednání kabinetu zopakoval, že i nadále za Rakušanem stojí. „První místopředseda (vlády) Rakušan má moji důvěru, má i důvěru vládní koalice. Nevidíme důvod, aby rezignoval nebo aby se děly změny ve vládě,“ zdůraznil.

„Rakušan zvládl migrační vlnu, nevidíme důvod, abychom reagovali na výkřiky opozice. Jsem přesvědčen, že opozice by schůzi o nedůvěře vlády vyvolala tak i tak,“ doplnil s tím, že ho čtvrteční hlasování o nedůvěře vlády nezneklidňuje.

Ke kauze se po jednání kabinetu vyjádřil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Nikdo z členů vlády není ani obžalován, ani trestně stíhán. Andrej Babiš zatěžoval Českou republiku roky svými kauzami,“ uvedl v reakci na kritiku z řad hnutí ANO, jež má trestně stíhaného šéfa.

Reklama

Výběr článků

Načítám