Hlavní obsah

Fiala s pádem vlády nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládu Petra Fialy (ODS) čeká ve čtvrtek zatěžkávací zkouška. Odolat musí prvnímu pokusu opozice o vyslovení nedůvěry. To, že by kabinet skutečně padl, a navíc v průběhu evropského předsednictví Radě EU, ale nikdo příliš nepředpokládá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Článek

Vládní pětikoalice má ve Sněmovně pohodlnou většinu. Opozice ale na svolání schůze trvá, přestože šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek ve středu oznámil rezignaci. Právě aféra kolem Mlejnka byla jedním z důvodů, proč se bude o nedůvěře vládě hlasovat. I tak žádá opozice hlavu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Na čtvrteční schůzi Sněmovny se nic nemění. Druhým důvodem je absolutní nezvládnutí energetické krize a selhání pana ministra Síkely,“ uvedl ve středu šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle Fialy se poslanci za ANO jen snaží odvrátit pozornost od problémů svého předsedy, který je obžalován v kauze Čapí hnízdo.

„Nás to nijak nezneklidňuje. Využijeme zítřejší jednání k tomu, abychom připomněli, co se vládě v mimořádně obtížné situaci za posledních osm měsíců povedlo. Myslím, že toho není málo,“ řekl po středečním jednání kabinetu premiér.

Schillerová: Rakušan i Síkela by měli rezignovat

Domácí

Čeká se hodně dlouhá diskuse

Členové vlády i opozice očekávají dlouhou diskusi, vyloučeno není jednání do pozdních nočních hodin. Fiala je přesvědčen, že si vláda důvěru většiny poslanců udrží. Pětikoalice složená z ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má dohromady 108 hlasů. Pro vyslovení nedůvěry by muselo hlasovat 101 z 200 poslanců. Opoziční ANO a SPD mají pouze 92 hlasů.

„Připravujeme se na to, že jednání bude dlouhé. Co je zcela jisté, je ale jeho výsledek. Vláda má ve Sněmovně většinu 108 členů a nikdo neavizoval, že by se na tom mělo něco měnit,“ řekl Právu šéf lidoveckého klubu poslanců Marek Výborný. „Jsem si zcela jist, že to, co uvidíme, bude rétorické cvičení v předvolebním čase,“ dodal.

Vláda zvýší normativy pro příspěvky na bydlení

Ekonomika

Opozice tím podle něj popřela své dřívější proklamace o tom, že v době evropského předsednictví nebude vyvolávat hlasování o nedůvěře, což v roce 2009 při tehdejším českém předsedání Radě EU vedlo k pádu Topolánkovy vlády a k mezinárodní ostudě. K opozici se při tehdejším hlasování připojili čtyři koaliční poslanci, takže získala potřebných 101 hlasů.

Podle šéfky klubu opozičního ANO Aleny Schillerové se ale situace změnila. Vláda podle ní neřeší enormní zdražování energií a ekonomické problémy, do kterých se lidé dostávají.

Babišova menšinová vláda čelila v minulém volebním období třem pokusům o vyslovení nedůvěry, všechny ustála.

Reklama

Výběr článků

Načítám