Hlavní obsah

Jurečka k ANO: Zameťte si před vlastním prahem. Vildumetzová by měla rezignovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opozice se ve čtvrtek pokusí vyslovit nedůvěru koaliční vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Mimořádnou schůzi Sněmovny iniciovalo hnutí ANO a její svolání podpořili i poslanci SPD. Důvodem byly nejasnosti kolem nyní již bývalého šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, nespokojenost s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a rovněž energetická krize související s vysokými cenami plynu a elektrické energie.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prázdné lavice poslanců ANO a SPD při čtvrtečním jednání Sněmovny

Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos z jednání Poslanecké sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy pro dnešek končí. Pokračovat bude v pátek od 9 hodin ráno.

23:53 - Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) potvrdil, že situace je vážná, snaha opozice svrhnout kvůli tomu vládu však podle něj není správným řešením.

“ Situace je vážná. Řešení bude náročné. Máme energetickou krizi, bezpečnostní krizi, válku na Ukrajině a postupující inflaci, ale nemyslím si, že zrovna několikadenní schůze je tím nejlepším receptem, jak tu krizi zmírnit. Možná bychom se měli sejít na nějakým pracovních setkáních, tam s tím asi můžeme pohnout daleko více," řekl krátce před půlnocí Bartoš.

Opozici, primárně hnutí ANO, připomněl jejich dřívější sliby, že během českého předsednictví v EU nebudou usilovat o pád kabinetu, jak nyní činí.

„Jak se ukázalo, sliby, chyby. Další slib, který nebyl dodržen, ovšem já jsem s tím ani nepočítal,“ popíchnul opoziční poslance Bartoš.

23:36 - Před poslance se s výčtem dosavadních úspěchů a dalších plánů postavila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Další na řadě je šéf resortu pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

22:39 - U mikrofonu se stále střídají řečníci s přednostním právem, aktuálně to jsou ministři. Nyní hovoří ministr dopravy Martin Kupka (ODS). I on mluví o chystaných a rozpracovaných projektech v rámci resortu dopravy. Zmínil například zjednodušení bodového systému pro řidiče či možnost dvouletého řidičáku na zkoušku.

Schůze již trvá téměř deset hodin a další dlouhé hodiny se očekávají. Do rozpravy je v tuto chvíli přihlášeno 37 poslanců, kdy na ně přijde řada zatím jasné není.

22:20 - Za řečnický pult se postavil ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Sněmovní opozici poděkoval za „osvěžující příležitost ke shrnutí dosavadních kroků vlády v oblasti evropské spolupráce“.

22:14 - Poslanci trochu oživili diskusi. Reagují na sebe v rámci dvouminutových faktických poznámek.

22:10 - Odpovědi na dotazy poslankyně Peštové se ujal poslanec STAN Martin Exner.

„Elektřina má souvislost s plynem, že pomocí plynu se vyrábí elektřina. Putin dodával do Evropské unie 40 procent plynu, 27 procent nafty a 46 procent uhlí, pokud část těchto dodávek zastavil a raději plyn pálí, tak samozřejmě vznikl nedostatek, ten zvyšuje ceny. Putin se připravil na energetickou válku, připravil se už tím, že na spotové trhy dodával v roce 2021 nula plynu a plnil jen dlouhodobé kontrakty. A potom postupně ubíral a ubírá to do dneška. Takto souvisí plyn s elektřinou a takto Putin způsobil zdražení,“ vysvětlil Exner své kolegyni souvislosti.

21:57 - S faktickou poznámkou po Síkelově proslovu přišla za řečnický pultík poslankyně ANO Berenika Peštová.

„Tady slyším z ústa pana ministra, že Putin může za to, že máme vysoké ceny energií. Jak za to může Putin? Co s tím má Putin společného? Ano, Putin může mít nějaký problém, můžeme to vztáhnout na plynu, ale co má společného s burzou?,“ podivovala se Peštová.

21:47 - „Chceme zamezit tomu, aby ceny plynu určovaly ceny elektřiny. Nutnost zasáhnout do trhu s energiemi a obnovit jeho fungování cítí celá Evropa a vypadá to, že nám věří i trhy, protože poté, co se podařilo členské státy rozhýbat, tak ceny energií zažívají výrazný pokles. Cena elektřiny se v řádu dnů propadla skoro o polovinu, cena plynu o necelou třetinu,“ prohlásil Síkela na plénu.

Dále vyjmenovává, co vláda v rámci energetické krize dělá. Kroky vlády ke zlepšení situace ohledně energií podle něj přichází v „pravý čas“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alena Schillerová a Andrej Babiš na jednání Sněmovny

V případě nouze například nebude možné vyvážet z Česka plyn. Vyvlastnily se také nevyužité kapacity v zásobnících plynu. „Výsledkem našich kroků je, že čeští občané a firmy budou mít dostatek plynu pro nadcházející topnou sezónu. To byl naprosto logický první krok, druhý je zajistit přijatelné ceny surovin a energií. Na tom pracujeme nyní,“ dodal.

21:34 - Dalším řečníkem je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Odmítá reagovat na kritiku snášející se z řad opozičních poslanců. „To si schovám a povodím si vás v některém televizním pořadu,“ řekl například směrem ke svému předchůdci Karlu Havlíčkovi (ANO).

„Česká republika se díky naší aktivitě stává rovnocenným partnerem těm největším hráčům Evropské unie. Češi se už nemusí před zbytkem Evropy stydět za své představitele. Naše vláda ví, co je tím zlem, které se dnes snaží, co nejvíc poškodit české občany a podniky. Tím zlem je Putinova energetická válka, navyšování cen a postupné odstříhávání Evropy od energií. Tento problém se škemráním v Kremlu nevyřeší. Nejlepší možností je zajistit jednotný rozhodný evropský postup,“ prohlásil Síkela, podle něhož se opozice inspiruje Maďarskem, jež k Rusku v rámci dodávek energií razí stále vlídný přístup.

21:28 - Lipavský si v rámci svého projevu neodpustil také reakci na odpolední slova a kritiku od Andreje Babiše (ANO).

„Byla to neskutečná přehlídka lží, polopravd, výmyslů a hloupostí. „Vy jste rozbili V4.“ Co to je za blbost? To je naprostá hloupost. V4 nefunguje z toho důvodu, že Orbánovo Maďarsko se vydalo jinou cestou v podpoře Ukrajiny než zbylé země. My se v EU nakonec na nějakém kompromisu shodneme. Myslím, že ale není náhoda, že maďarský ministr zahraničí se tady fotí s Tomiem Okamurou, o čem to asi vypovídá?,“ ohradil se Lipavský.

„Od tohoto Orbánova Maďarska se Andrej Babiš nechal během svého premiérování vodit jako loutka, v Budapešti pečený, vařený. A to není suverénní politika Česka, Babiš nepředváděl suverénní politiku České republiky. Petr Fiala, ani já nemáme žádného loutkovodiče,“ přisadil si šéf české diplomacie.

21:25 - Lipavského slova vybudila reakci poslance ANO a bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce.

21:18 - „Myslím si, že nikdo nemůže pochybovat o této vládě. Za vládu a ministerstvo zahraničí bych chtěl jednoznačně deklarovat, že v zahraniční politice víme, co děláme. Víme, proč to děláme. Děláme to v zájmu České republiky a českých občanů, plníme programové prohlášení a neděláme nic, co bychom neřekli dopředu této Sněmovně,“ hájil počínání kabinetu ministr Lipavský.

„Rozumím těm populistickým důvodům, ale nerozumím tomu, že jste se rozhodli v dnešní den házet nám klacky pod nohy. Z vaší strany je to nezodpovědné a věřím, že vám to veřejnost nespolkne,“ prohlásil.

20:51 - Slovo si vzal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Pozastavil se nad tím, že poslanci hnutí ANO, kteří iniciovali schůzi k vyslovení nedůvěry vládě, nejsou v sále a neposlouchají argumenty členů vlády.

20:45 - Jurečka ve svém proslovu upozornil, že ode dneška začíná znovu platit akce Milostivé léto 2 a platit bude následující tři měsíce, tedy do 30. listopadu. Během těch se mohou lidé oddlužit v případě exekucí u veřejnoprávních institucí (pojišťovny, dopravní podniky apod.) tím, že splatí pouze jistinu a jednorázový poplatek exekutorovi. Úroky, poplatky advokátům a další penále pak budou odpuštěny.

Exekuce musí být zahájena před 28. říjnem 2021.

20:31 - K poslancům promlouvá vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marin Jurečka (KDU-ČSL). Členům hnutí ANO vyčetl dvojí metr a připomněl, že jejich předseda Andrej Babiš je obžalován v kauze Čapí hnízdo.

„Jestli tu mluvíte o tom, že tady je nějaká kritika na člena vlády, tak si zameťte před vašim prahem. Očekávám, že to vyvrcholí tím, že vaše členka Jana Vildumetzová Mračkovou vyzvete jako poslanecký klub, ať odstoupí z pozice místopředsedkyně Sněmovny, protože má také kontakty na lidi, o kterých se mluví v kauze Dozimetr. Jestli to neuděláte, tak tu nemáte nikdo říkat žádné výzvy,“ prohlásil Jurečka.

Nastínil také možnost, že by o setrvání Vildumetzové v pozici místopředsedkyně Sněmovny mohli hlasovat sami poslanci. Pětikoalice má pohodlnou většinu 108 hlasů.

„Předpokládám, že pokud je Jana Vildumetzová soudná, tak tu funkci složí sama, nebo je asi na zvážení, aby Sněmovny vyvolala hlasování o jejím odvolání z funkce,“ doplnil.

19:53 - Za řečnický pult se postavil Karel Havlíček (ANO). Jeho proslov je plný čísel, postupně vyjmenovává ceny energií, pohonných hmot, výšku inflace a porovnává to se zahraničními zeměmi. „Sledujeme pád, který bude velmi tvrdý,“ řekl.

Dále pak vládě radí, jakými kroky měla krotit nárůsty cen, a jak by měla pomoci občanům a firmám.

19:50 - V dlouhém projevu šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) si očividně každý našel to své. I ministr dopravy Martin Kupka (ODS) si část poznamenal.

19:43 - Fiala tvrdě tepe vládu kvůli kauzám koaličního hnutí STAN, jehož členy označuje za „zločince“.

„Vládní představitelé se tváří, že odstoupení pana Mlejnka je vrcholem politické kultury. A že, řečeno s lehkou nadsázkou, můžeme být rádi, že Vít Rakušan nejmenoval šéfem rozvědky rovnou Michala Redla (obviněný v korupční kauze Dozimetr). Skutečnost, že Petr Mlejnek musel nakonec odstoupit sám, i když byť velmi pozdě vyhodnotil situaci jako neudržitelnou, že jej neodvolal první závažné informace sám ministr Rakušan a nebo, že nezasáhl premiér, je sama o sobě netvrdší obžalobou současné vlády s vysvědčením o jejím vrcholném amaterismu a egoismu,“ přisadil si Fiala.

Konec Mlejnka nestačí, opozice chce stále hlavu Rakušana

Domácí

19:00 - Slovo si vzal předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Svůj proslov začal humorně. „Pětikoalice obstruuje mimořádnou schůzi k nedůvěře vládě. A já vím proč, vy tu vládu chcete ještě 24 hodin udržet. Nemusíte se obávat, my vám těch 24 hodin ještě necháme,“ pobavil úvodem přítomném poslance Fiala.

„Dost však bylo srandy, žádná další legrace už v tom není. Dále už jsou jen vážné věci. Situace je opravdu alarmující, zvlášť v energetice,“ pokračoval již vážněji s tím, že kvůli vysokým cenám energií krachují firmy a řada lidí směřuje do chudoby.

18:50 - „Nějakou dobu si tu ještě pobudeme. Přeji vám proto, abyste si to užili, když už jste to svolali,“ uzavřel svůj projev Válek.

18:47 - Ministr zdravotnictví Válek už více než třičtvrtě hodiny před poslanci hájí fungování vlády, vypočítává, co vše plánuje jeho resort do budoucna dělat, a co už naopak ve své funkci on sám udělal. „Nehodlám sedět v Praze a odsud halekat do regionů. Já za těmi lidmi jezdím, chci totiž osobně zjistit, jak těm institucím může ministerstvo pomoci,“ prohlásil například.

18:10 – „Po vzoru Jiřího Paroubka usilujete o shození vlády v době českého předsednictví. Riskujete ostudu nás všech. Je to pro mě zklamání a mám pocit, že vám na naší zemi nezáleží,“ uvedl Válek na plénu dolní komory.

18:03 – Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) popřál od řečnického pultíku premiérovi Petru Fialovi (ODS) k dnešním narozeninám. „Je to člověk, kterého si vážím,“ prohlásil. A  vyvolal v sále potlesk.

18:02 – Zákonodárci si odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci. Schůze se zatím totiž neblíží ke konci. Jen k rozpravě je přihlášeno 37 zákonodárců, nyní ale mluví ještě předsedové stran, šéfové poslaneckých klubů a ministři v rámci přednostních práv.

Fiala s pádem vlády nepočítá

Domácí

18:00 - „Důvěru Poslanecké sněmovny vláda má a soudě podle vyjádření ji bude mít i po dnešku. Důvěru lidí ale dávno ztratila, a to byste si měli uvědomit,“ uvedla směrem k vládě Schillerová.

17:44 - Na plénu stále mluví šéfka poslaneckého klubu ANO Schillerová. „Vládě dávám v oblasti financí pětku,“ prohlásila bývalá šéfka státní kasy.

17:28 - Podobně jako v minulosti se také Hayato Okamura pustil do svého bratra Tomia Okamury. „Mluví Tomio. Ukrajinu, svobodu a demokracii v Evropě nebránit. Ženám a dětem uprchlým před Putinovou agresí nepomáhat. Mluví jako zaprodanec Kremlu,“ napsal na Twitter.

17:17 – Dále se Schillerová pustila i do ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). „Ministra Síkelu nekritizujeme jenom my jako opozice. Ta kritika přichází i od odborníků a vašich koaličních partnerů,“ vmetla kabinetu.

17:12 – U řečnického pultíku se objevila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Je jasné, že to, co se podařilo nám – a nebyli jsme bez chyby – udržet nejnižší nezaměstnanost v EU, to se vám jednoznačně nepodaří. Bohužel pro nás pro všechny,“ uvedla a pokračovala výtkou: „Důvod je ten, že vaše vláda reaguje extrémně pozdě.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová (ANO)

17:00 – Rakušan dále komentoval kauzu kolem šéfa ÚZSI Mlejnka. „Jeho rozhodnutí (rezignovat) považuji za velmi rozumné,“ uvedl. „Při výběru nového ředitele budeme postupovat stylem, jakým máme. A budeme doufat, že se v mediálním prostoru žádná černá informace neobjeví. Potřebujeme ředitele, který dá službě klid,“ řekl také.

Současně v proslovu uvedl, že nikoho z kauzy Dozimetr neviděl. „Jediný, kdo je obžalovaný z dotačního podvodu, se kterým jsem se stýkal, je Andrej Babiš. Že o mně mluví jako o členovi organizovaného zločinu? To mi přijde trapný, fakt trapný,“ prohlásil.

17:01 - „Lustrační zákon bude bolet, my s ním přijdeme. Tady možná chápu další souvislosti, proč bych neměl být na vnitru. Chceme obnovit lustrační zákon tak, aby premiérem, ministrem nebo náměstkem ministra nemohl být estébák. Ten, kdo nemá negativní lustrační osvědčení, nebude moct v této funkci působit,“ uvedl dále Rakušan.

Rakušan tak narážel na skutečnost, že Babiš nemá čisté lustrační osvědčení. Podle slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem „Bureš“.

16:36 – „Posíláte mě na školství, já tam nepůjdu. (Ministr školství Vladimír) Balaš to zvládá skvěle,“ prohlásil dále.

16:34 – Po necelé hodině vystřídal u řečnického pultíku Okamuru šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Začnu tím, proč se takhle schůze dneska koná. Je to proto, že se Andrej Babiš bojí. Bojí se budoucnosti, bojí se soudů i preferencí v prezidentských volbách. Najednou to začíná vypadat, že by to nemuselo úplně vyjít,“ začal s proslovem.

Mimořádná schůze Sněmovny se ve čtvrtek koná právě kvůli šéfovi resortu vnitra Rakušanovi, který jmenoval do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Ten měl styky s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.

15:41 – Ke sněmovnímu pultíku dorazil šéf SPD Tomio Okamura. „Krachují firmy a hrozí nárůst nezaměstnanosti. Tahle vláda stihla napáchat tolik zla, že by měla odstoupit a měly by být předčasné volby,“ prohlásil.

Očekává se, že bude mít nyní dlouhý proslov.

Poslanci po 19 hodinách obstrukcí přehlasovali Zemanovo veto. Platby za pojištěnce se sníží

Domácí

15:39 - Fialův projev se mezi tím uchýlil ke konci. „Na nikoho nezapomínáme, situaci bereme vážně a intenzivně pracujeme na tom, abychom toto období zvládli. Nic na tom nezmění ani zlostná rétorika opozice. Naše vláda má - a doufám, že i bude mít - podporu Sněmovny,“ uzavřel.

15:39 – Fialův projev na Twitteru sepsul exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Projev premiéra Fialy ve Sněmovně se trochu podobá přednášce kapitána Titanicu pro pasažéry na záchranných člunech o nepotopitelnosti lodi,“ pustil se do šéfa vlády.

15:18 - Fiala dále uvedl, že na jaře České republice reálně hrozilo, že bude tuto zimu bez plynu. „Občané se ale nyní nemusí bát, že by měli v zimě plynu nedostatek,“ uvedl na plénu Sněmovny. A dodal, že jeho vláda přispěla i k energetické soběstačnosti.

15:02 – „Pomáháme cíleně těm, kteří si sami nemohou pomoct,“ pokračoval dále Fiala. Pomoc je podle něj směřovaná na seniory, samoživitele či postižené.

„Přiznávám, že s vládní pomocí firem je to komplikovanější a nákladnější. Ale i zde jsme našli cesty, jak je podpořit,“ doplnil.

14:58 - Dále se věnoval například výstavbě silnic či pomoci občanům v krizi. „To, že se lidé musí potýkat s vyššími cenami energií i produktů, je pravda. Reagovali jsem ale rychle, skoro nejrychleji v Evropě. Naše pomoc je hodnocena jako čtvrtá nejrychlejší v Evropské unii,“ řekl.

„Vláda vyčlenila na roky 2022 a 2023 celkem 177 miliard korun,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

14:50 – Premiér se pak v projevu věnoval například pomoci pro ukrajinské uprchlíky. „Podporujeme ale i Ukrajinu v jejím boji, a to i vojensky,“ zmínil.

14:39 - „Žijete ve vykonstruovaném světě lží a nesmyslů. Je mi za vás trapně,“ pokračoval Fiala v kritice Babiše. A dodal, že on sám se chce ve svém projevu věnovat tomu, co jeho vláda napravila a dělá dobře.

Žijete ve vykonstruovaném světě lží a nesmyslů. Je mi za vás trapně.
Petr Fiala

14:29 - Na projev šéfa největšího opozičního klubu reagoval vzápětí ministerský předseda Petr Fiala (ODS). „Děkuji, že jste dorazil do práce, pane předsedo. Máme tak možnost tu společně diskutovat,“ prohlásil od řečnického pultíku. Narážel tím na skutečnost, že expremiér Babiš často místo schůzí ve Sněmovně jezdí po republice se svým karavanem.

„Důvodem dnešní schůze je, že se blíží volby. Současně chce ale také Andrej Babiš zakrýt svoje osobní problémy,“ pokračoval.

14:25 – Na konci svého projevu Babiš zopakoval, že hnutí ANO bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. „Máme tu vládu, která je neschopná, bezradná, lže lidem a neplní sliby,“ řekl.

Jste ředitel rozvědky a nevíte, kdo je Redl? Poslanci grilovali Mlejnka s Rakušanem

Domácí

„Jste vláda, která vyhlásila válku vašim občanům. Zasloužíte si jediné, a to skončit,“ uzavřel svůj více než hodinový projev.

14:17 – Babiš tepe vládu již více než hodinu. Nyní se v projevu věnuje budování infrastruktury, Fialův kabinet podle něj postupuje pomalu. „Vy se s námi nebavíte o ničem. Kdybyste se s námi bavili, tak bychom vám možná řekli naše představy,“ prohlásil na plénu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš s Alenou Schillerovou (oba ANO)

13:47 – Na Babišovo vystoupení mezitím reagují koaliční poslanci na sociálních sítích. „Dneska se bude ve Sněmovně blábolit. Jako první vystoupil Andrej Babiš a nezklamal – v jeden moment řekl, že chce svrhnout vládu a požaduje, abychom okamžitě skončili… a hned vzápětí navrhnul, abychom začali makať a něčo konečně dělať. Tak jak,“ nadnesla na Twitteru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

13:38 – Babiš dále zkritizoval ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), vytkl mu „arogantní“ chování na Evropské radě a „nedostatečnou“ pomoc lidem a firmám v souvislosti s růstem cen energií. „Odvolejte ho ještě dnes večer. Je to peklo,“ obrátil se na další členy vlády.

13:09 - Jako první si vzal slovo expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Vláda podle něj nezvládá zemi řídit. „Zejména se jim energetická krize naprosto vymkla z rukou. ČR hrozí energetický armagedon a rozsáhlé sociální nepokoje,“ uvedl od řečnického pultíku.

„Na místo toho, aby to vláda přiznala, vzala si jako rukojmí české občany, které hodlá do propasti stáhnout s sebou,“ prohlásil a pokračoval: „Celá vláda v čele s bezradným premiérem Fialou musí skončit.“

„Toto je vláda národní katastrofy,“ glosoval dále Babiš. „Jestli začnou ve velkém bankrotovat firmy, lidé ztratí práci, tak se spustí dominový efekt,“ dodal.

13:00 - Začalo jednání Poslanecké sněmovny.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

Anketa

Souhlasíte s opozicí, že by měla vláda Petra Fialy skončit?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38238 čtenářů.

Opozice vyčítá vládním stranám, že dělají málo proti vysokým cenám energií, a poukazuje na nejasnosti kolem kontaktů šéfa rozvědky Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem, který byl obviněn v korupční kauze Dozimetr. Mlejnek ve středu oznámil rezignaci.

Hlasování přichází v době českého předsednictví Radě Evropské unie, a to navzdory proklamacím hnutí ANO, jehož představitelé opakovaně tvrdili, že se během půlročního předsednictví kabinet svrhnout nepokusí.

Opozice má k dispozici 92 poslanců, zatímco vládní ODS, TOP 09, lidovci, STAN a Piráti zastupuje 108 zákonodárců. Aby byl pokus o vyslovení nedůvěry úspěšný, muselo by jej podpořit minimálně 101 poslanců.

Konec Mlejnka nestačí, opozice chce stále hlavu Rakušana

Domácí

Podle premiéra Fialy vyvolala opozice hlasování o nedůvěře v těžké době. „Opozice se rozhodla tu situaci zneužívat. Nevím, komu to pomůže, občanům ne,“ uvedl ve čtvrtek Fiala.

Koaliční představitelé také připomínají, že obžalovaného předsedu ANO Andreje Babiše čeká v září soud v případu možného zneužití dotace na farmu Čapí hnízdo, a hlasování o nedůvěře tak má jen odvést pozornost od jeho vlastních problémů.

Česko má pech. Druhé předsednictví, druhá energetická krize

Ekonomika

Svrhnout vládu prostřednictvím hlasování o vyslovení nedůvěry se v minulosti podařilo pouze jednou. V roce 2009 v době prvního českého předsednictví Radě EU padl kabinet tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Za svržením stály opoziční ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem, KSČM a čtveřice koaličních poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek (vlevo) s Mirkem Topolánkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám