Hlavní obsah

Pět tisíc pro důchodce? Novela ještě leží ve Sněmovně

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Vláda slíbila důchodcům tzv. rouškovné ve výši 5000 korun, a to ještě letos. Jenže novela zatím leží ve Sněmovně před finálním čtením a poslanci k ní navíc přiložili řadu pozměňovacích návrhů. Některé z nich pak příspěvek snižují, a to například i na 1500 korun. Podle informací Novinek by ale měli zákonodárci novelu projednat ještě tento týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Třetí čtení by mělo proběhnout ještě tento týden, a to v pátek,“ napsala Novinkám v SMS poslankyně a zpravodajka Jana Pastuchová (ANO).

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) navrhuje, aby měli nárok na  příspěvek starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Rouškovné by pak mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Státní kasu by to vyšlo na 15 miliard korun.

Jednorázový příspěvek pro seniory míří do třetího čtení

Domácí

Jestli důchodci ale dostanou slíbených 5000 korun, ale zatím není ještě úplně jisté. V dolní komoře totiž leží více než desítka pozměňovacích návrhů, které by mohly novelu upravit či výrazně změnit. Návrh také kritizuje opozice, podle které šlo o populistický krok před krajskými a senátními volbami.

Snížení na 1500 korun 

Piráti například požadují snížit jednorázový příspěvek na 1500 korun a hnutí STAN chce navíc poslat 6000 korun samoživitelům, samoživitelkám a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek.

Rouškovné prošlo Sněmovnou v prvním čtení

Domácí

Lidovci zase prosazují dát důchodcům s nadprůměrnou penzí jednorázově 3000 korun a naopak 7000 korun těm, kteří vedle starobního nebo invalidního důchodu pobírají pozůstalostní penzi. K příspěvku by chtěli přidat také 500 korun za každé vychované dítě.

Podpora KSČM a SPD 

Trikolóra pak prosazuje, aby zaměstnanci a podnikatelé mohli přispívat na důchody svým blízkým jedním procentem z příjmů. Tyto peníze by se jim odečetly z daní.

Senioři s penzí nad 14 500 rouškovné nedostanou, navrhují lidovci

Domácí

Opozicí kritizovanou novelu zřejmě Sněmovna schválí. Komunisté, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerují, zřejmě vládní návrh podpoří. Vadí jim ale, že se příspěvek neodrazí v příštích zákonných valorizacích důchodů. Předlohu podpořil také předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám