Hlavní obsah

Senioři s penzí nad 14 500 rouškovné nedostanou, navrhují lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádný pětitisícový bonus pro seniory, který nedávno schválila vláda, by podle lidovců neměli dostat všichni senioři. Vyplacen by neměl být těm, kteří pobírají nadprůměrnou penzi, což je více než 14 427 korun. KDU-ČSL o návrhu, který bude prosazovat jako pozměňovací k tzv. rouškovnému, informovala minulý týden. O rouškovném bude Sněmovna jednat v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vládní návrh, který v úterý proberou zákonodárci v Poslanecké sněmovně, počítá s tím, že jednorázový pětitisícový příspěvek dostanou v prosinci všichni lidé, kteří pobírají starobní, invalidní, vdovský či sirotčí důchod. To jsou v Česku zhruba tři miliony lidí. Pokud by lidovecký pozměňovací návrh prošel, rouškovné by nedostalo podle výpočtu Seznam Zpráv 740 000 lidí.

Rouškovné podporuje 60 procent lidí

Domácí

Návrh minulý týden představila senátorka za KDU-ČSL Šárka Jelínková společně se šéfem lidovců Marianem Jurečkou.

"Je potřeba, aby se pomohla zlepšit situace těm, kteří jsou v tíživé situaci a mají problém zaplatit základní životní náklady," míní Jurečka. Podle něj takzvané rouškovné není systémové.

Peníze, které se ušetří, by měly jít rodičům jako příspěvek na každé vychované dítě. Matkám či otcům by se poslalo ještě 500 korun za každé vychované dítě. "Pokud je někdo souběžně poživatelem starobního nebo invalidního důchodu a k tomu i vdovského, tak by dostal dvakrát 5000 korun," popsala Jelínková.

Reklama

Související články

Vláda odklepla 5000 korun pro důchodce

Vláda ve středu schválila jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun pro všechny lidi pobírající důchody. Vyplacen by měl být v prosinci. Sněmovna by ho měla...

Rouškovné podporuje 60 procent lidí

Příspěvek pro lidi pobírající starobní, invalidní i pozůstalostní důchody, podporuje podle průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas bezmála 60 procent...

Výběr článků

Načítám