Hlavní obsah

ON-LINE: Schůze k nedůvěře vládě je sebeprezentací kabinetu

• Aktualizováno

Opoziční ANO na úterý svolalo mimořádnou schůzi k hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy (ODS). Té vytýkají například dostupnost léků, financování sociálních služeb či situaci na úřadech práce. Novinky jednání, které začalo v úterý v 10:00 hodin, sledují živě a v online reportáži.

Živě: Jednání o důvěře vládyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vlády končí. O vývoji v dolní komoře parlamentu vás případně budeme informovat v běžném zpravodajství.

On-line přenos znovu nabídneme ve středu ráno. Děkujeme za pozornost.

18:00 - Do rozpravy je přihlášeno 59 poslanců, zatím však mluví ministři, kteří mají podobně jako předsedové stran a klubů přednostní právo. Od rána promluvila necelá polovina ministrů, postupně budou následovat další. Na řadové poslance by se mohlo dostat ve středu.

17:08 - Průběžné účty na plénu aktuálně skládá ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Připomíná například svou snahu o modernizaci armády, ale také bilancuje čas strávený v čele resortu.

16:44 - Lipavský se vymezil vůči Babišovým předvolebním billboardům. Na nich Babiš na adresu svého protikandidáta generála Petra Pavla hlásá, že „nezavleče Česko do války“. „Jsem diplomat, ne voják,“ stojí v dovětku.

„Mě poměrně nadzvedlo ze židle použití slova diplomat ve volební kampani, protože si myslím, že je to hrubé znevážení práce opravdových diplomatů. Nemluvě o tom, jakým způsobem se opřel do vojáků, že nás zatahují do války. To mi přišlo vyloženě sprosté,“ prohlásil Lipavský.

Proti použití slova „voják“ se už před pár dny ohradila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Babiš následně chybu uznal a řekl, že toto slovo nahradí slovem „generál“.

Babiš couvá. Na billboardech nemělo být voják, ale generál

Prezidentské volby

16:30 - Třetím řečníkem po polední pauze, která skončila ve 14:30, je ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Vyzdvihuje úspěšné české předsednictví v EU.

„Je na místě také pohovořit o tom, co naše vláda nedělá. Když jsme mluvil o tom, že zahraniční politika je o srozumitelnosti a důvěryhodnosti, tak bych rád připomněl, jak se vládlo před námi. Představa Andreje Babiše o zahraniční politice je naivní, naše ne. Nedomníváme se, že svět je plný přátel, které máte v telefonu, my si uvědomujeme, že zahraniční politika je tvrdá práce, kde je potřeba získávat systematicky kontakty a budovat důvěrně partnerství,“ neodpustil si Lipavský rýpnutí do expremiéra Andreje Babiše (ANO).

15:55 - Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová se domnívá, že by schůze vzhledem k dosavadnímu průběhu a počtu přihlášených poslanců do rozpravy mohla trvat až tři dny. To, že se k řečnickému pultu od rána nedostali mimo ni žádní opoziční poslanci a střídají se u něj pouze zástupci vlády, považuje za znak, že se vládní pětikoalice ANO „bojí“.

„Sněmovnu teď řídí místopředsedové za pětikoalici, kteří nepřipustí rozpravu. Mám pro to tedy jednoduchý komentář, pětikoalice se nás a našich argumentů bojí. Vystoupila jsem já za navrhovatele, to je logické, a pak nás už nepustili ke slovu. Až se vypovídají a přednesou dostatečně tu sebechválu, ale měli by se jít zeptat lidí na ulici, jestli jsou tak strašně spokojení, tak pak někdy dovolí, aby mluvili ostatní. Prostě se nás bojí,“ komentovala pro Novinky Schillerová průběh schůze, kterou za ANO nechala svolat.

Babiš u Jezulátka: Před Bohem jsme si rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění

Prezidentské volby

Jednání se neúčastní poslanec Andrej Babiš. Měl původně dorazit pouze na hlasování, které podle původních odhadů mělo proběhnout ve středu ráno. „Předseda Babiš je se mnou na telefonu, a až bude aktuální hlasování, tak já mu zavolám. Platí, že dojde na hlasování,“ doplnila na dotaz.

15:34 - Ačkoliv jednání o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS) vyvolalo opoziční hnutí ANO, z řad nevládních poslanců se od začátku schůze dostala ke slovu hned v jejím úvodu pouze šéfka klubu ANO Alena Schillerová. Od té doby se u řečnického pultíku střídají ministři, kteří hájí kabinet a obsáhle popisují, na co se zaměřují a chtějí v budoucnu zaměřit.

„Opozice má samozřejmě právo svolat schůzi k nedůvěře vládě. My to ale chceme otočit, budeme prezentovat naše úspěchy, protože tahle vláda se nemá za co stydět,“ komentoval v tiskové zprávě Spolu jednání vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V rozpravě čeká přihlášených 56 poslanců, kteří musí počkat, než své proslovy přednesou řečníci s přednostním právem. To jsou právě členové kabinetu či předsedové stran i poslaneckých klubů. Kdy se řadoví zákonodárci dostanou ke slovu, není jasné.

Vzhledem k dosavadnímu průběhu schůze a počtu přihlášených poslanců lze však předpokládat, že schůze k nedůvěře vládě potrvá několik dní.

14:30 - Skončila polední přestávka, poslanci se vrátili do lavic. K řečnickému pultu se postavil vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podobně jako jeho vládní kolegové pokračuje ve vyjmenovávání úspěchů kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS).

13:00 - Poslanci přerušili jednání Sněmovny do 14:30.

12:34 - Na plénu vystoupil i šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který se pustil do Andreje Babiše. Ten totiž místo úterní Sněmovny vyrazil na Hrad do fronty na korunovační klenoty.

„Je škoda, že jeden z vašich kolegů s přednostním právem si v době práce odskočil do fronty na korunovační klenoty, které – předpokládám – už jako premiér viděl. Tuto možnost nemá většina lidí, kteří jsou normálně v práci. Ti si odskočit nemohou. Je to výsměch nejen Sněmovně, ale i těm kteří dnes do práce šli a plní povinnosti,“ tepal Babiše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reagoval tím navíc na vystoupení poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové. Té vadilo, že není zatím otevřená rozprava, a tak mohou vystupovat na plénu jen poslanci s přednostním právem. A mezi nimi je Babiš, Mračková Vildumetzová ale nikoli.

12:00 - „To, co Česká republika v posledních letech dokázala, je něco, co se nám během posledních dvaceti až třiceti letech nepovedlo,“ řekl v souvislosti s rolí Česka v Evropské unii i po konci předsednictví ve Sněmovně šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

„Snažíme se svoje kroky vysvětlovat. Někdy nám to jde lépe, někdy hůře,“ uvedl následně k vládní komunikaci.

Ve svém projevu se vyjádřil i k válce na Ukrajině či k uprchlické vlně, které Česko po zahájení invaze čelilo.

Babiš si vystál frontu na klenoty

Prezidentské volby

11:45 - Po dvou hodinách jednání se ke slovu dostala se svojí kritikou vlády jen šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a se svojí obhajobou kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Do rozpravy je přihlášeno ještě 54 poslanců, jejich počet průběžně narůstá.

Kromě toho ale mohou ještě v průběhu schůze ministři, předsedové stran či předsedové poslaneckých klubů využít svá přednostní práva.

11:19 - „Česká republika pod naším vedením úspěšně proplouvá největší krizí, kterou většina z nás zažila. A navíc ještě zvládáme naplňovat dlouhodobé vize, které jsme na začátku představili,“ řekl dále ve Sněmovně Fiala.

Připomněl například také, že vláda nakoupila podíl kapacity nizozemského terminálu na zkapalněný plyn. Zmínil i, že po ruské invazi začala plnit zásobníky na plyn.

10:53 - Dále k řečnickému pultíku přistoupil šéf vlády Petr Fiala (ODS). „Někteří z vás se v tomto vypjatém čase rozhodli vyvolat hlasování o nedůvěře vládě,“ řekl.

Pokračoval tím, že nevěří, že je cílem hnutí ANO něco jiného než mediální vystoupení před prezidentskými volbami, ve kterých kandiduje šéf hnutí Babiš. „Nebudu to ale hodnotit, ať si lidé udělají názor sami,“ míní.

„Dnes je to třináct měsíců od doby, kdy byla vláda jmenována. Uplynulý rok změnil Evropu a změnil ji navždy. Postavil nás před závažná rozhodnutí. Jsem přesvědčen, že jsme to zatím zvládli dobře,“ prohlásil a připomněl konkrétní kroky vlády.

10:20 - Z jednání je omluven prezidentský kandidát a šéf ANO Andrej Babiš. Místo schůze Sněmovny stojí na Hradě ve frontě na výstavu korunovačních klenotů. Před ním jsou stovky lidí. Dorazil před 10:00.

10:11 – Jako první se slova chopila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ta na plénu představila „13 hříchů Fialovy vlády“, mezi které patří například nedostatek léků či chaotické rozpočty.

Schillerová: Budeme mluvit, dokud neřekneme všechno

Domácí

10:05 - „Doplnila bych, že jednací den Sněmovny není levný. Stojí 3,9 milionu korun a pravděpodobně tu budeme i zítra. Tak by si měl každý započítat, kolik by si měl přidat do kampaně,“ prohlásila dále Markéta Pekarová Adamová.

10:03 - Jednání předcházely ještě tiskové konference hnutí ANO, SPD a vládní koalice. Ta označila úterní jednání za kampaň šéfa ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

„Když něco vypadá jako kampaň, tak je to kampaň. Je až směšné a nedůstojné to voličům ANO nepřiznat,“ řekla například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

10:00 - Začalo jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě.

Vážení čtenáři, vítáme Vás u online reportáže.

Aby byla vládě vyslovena nedůvěra, je potřeba 101 poslaneckých hlasů. ANO má ale jen 72 členů, druhá opoziční strana SPD má 20 zástupců. K vyslovení nedůvěry by byly potřeba hlasy i některých koaličních poslanců. Těch je v dolní komoře 108.

Jednání se nezúčastní šéf ANO Andrej Babiš, který je rovněž kandidátem na prezidenta republiky.

Tento postup vysvětluje šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová tím, že nechtějí dát příležitost vládním poslancům, aby mohli říkat, že Babiš hlasování zneužívá pro svoji kampaň.

„Pokud se nás v opozici budou snažit opět převálcovat a budou nejdříve vystupovat všichni koaliční politici s přednostním právem, tak to bude dlouhé jednání,“ nastínila pro Novinky Schillerová.

Babiš do Sněmovny v úterý půjde jen na hlasování o nedůvěře, řekl v pondělí ČTK mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

O nedůvěře vládě premiéra Petra Fialy (ODS) jedná Sněmovna již podruhé. Loni byla důvodem kauzy vládního hnutí ANO i energetická krize.

Hlasování o nedůvěře? Jasná součást Babišovy kampaně, zní z koalice

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám