Hlavní obsah

Schillerová: Budeme mluvit, dokud neřekneme všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO plánuje na mimořádném jednání ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě mluvit tak dlouho, dokud nebude mít pocit, že jeho poslanci řekli všechno. Před jednáním dolní komory to novinářům na brífinku řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Článek

Jednání budou Novinky od 10. hodiny sledovat živě a v on-line reportáži.

„Uvidíme festival sebechvály, kde se budou snažit koaliční poslanci nepustit opozici ke slovu. V žádném případě nás ale koalice neumlčí,“ oznámila ještě před jednáním Sněmovny Schillerová.

„A my budeme mluvit tak dlouho, dokud nebudeme mít pocit, že jsme řekli všechno,“ doplnila.

Mimořádnou schůzi, kde se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS), svolala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) právě na podnět opozičního ANO.

Babiš se nezúčastní jednání o nedůvěře. Nehorázné, reagují politologové

Prezidentské volby

To kabinet dlouhodobě kritizuje. Představilo proto „13 hříchů Fialovy vlády“, mezi které patří například nedostatek léků či chaotické rozpočty.

Úterní jednání se koná krátce před druhým kolem prezidentské volby, ve kterém kandiduje šéf ANO Andrej Babiš. Ten se ze schůze řádně omluví.

Tento postup vysvětluje šéfka poslaneckého klubu ANO Schillerová tím, že nechtějí dát příležitost vládním poslancům, aby mohli říkat, že Babiš hlasování zneužívá pro svoji kampaň.

Podle Babišova mluvčího Vladimíra Vořechovského ale dorazí šéf hnutí alespoň na závěrečné hlasování.

Fiala: Je to součást nepravdivé kampaně

I tak ale vládní koalice označila úterní jednání za kampaň. „Vidíme, že prakticky od chvíle, kdy byly sečteny hlasy, tak jsme svědky neslušné a nepravdivé kampaně. Obávám se, že dnešní schůze je její součástí,“ řekl k tomu premiér Petr Fiala.

Doplnil, že vládní zástupci jsou ve Sněmovně připraveni trpělivě vysvětlovat, co se kabinetu povedlo. Zmínil, že vláda zvládla například přijmout obrovské množství válečných uprchlíků, či že se zastropovaly ceny energií.

„Od opozice očekávám, že budou říkat nepravdy a budou se chovat tak, jak to předvádí v těchto dnech šéf hnutí ANO,“ doplnil.

Aby byla vládě vyslovena nedůvěra, je potřeba 101 poslaneckých hlasů. ANO má ale jen 72 členů, druhá opoziční strana SPD - která se také pro nedůvěru vysloví -má 20 zástupců. K vyslovení nedůvěry by byly potřeba hlasy i některých koaličních poslanců. Těch je v dolní komoře 108.

Pavel odpověděl na Babišovu výzvu. Ukázal své fotky se státníky

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám