Hlavní obsah

Babiš couvá. Na billboardech nemělo být voják, ale generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Billboardy, jimiž Andrej Babiš po prvním kole prezidentské volby oblepil republiku a na nichž se tituluje jako diplomat, nikoliv voják, se možná změní. Babiš vymezující se vůči vítězi prvního kola Petru Pavlovi připustil, že není ideální vymezovat se obecně vůči vojákům.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Billboard Andreje Babiše

Reklama

Článek

Billboard s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják,“ je zavádějící, protože prezidentovy kompetence v případě hypotetického válečného konfliktu jsou spíše formální, rozhodující slovo má vláda, potažmo parlament.

Babiš se navíc vymezil vůči hrdinům, z nichž někteří položili v boji život. To mu ostatně připomněla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Navíc mu zřejmě došlo, že Armáda ČR patří k jedné z nejvíce respektovaných institucí v zemi, podle loňského průzkumu STEM jí důvěřuje 75 procent Čechů.

Kandidát na prezidenta se tak po kritice, kterou billboardy vyvolaly, snaží svou roli bagatelizovat. „Já na tom billboardu mluvím o panu Pavlovi. A možná místo voják tam mělo být generál,“ řekl v pondělí v České televizi. „To jsem kolegům řekl, že to není dobře,“ dodal.

Černochová Babišovi: Vojáci nejsou štváči. Za padlé v Afghánistánu jste na letišti plakal, tak je teď neurážejte

Prezidentské volby

Babišův soupeř v prezidentské volbě Pavel zastával v minulosti post náčelníka generálního štábu a šéfa vojenského výboru NATO. Je generálem ve výslužbě.

Z Babišova vyjádření není jasné, zda o jeho prezidentské kampani rozhoduje v konečném důsledku kandidující šéf hnutí ANO nebo jeho najatí marketingoví experti.

Billboard Andreje BabišeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle odborníků oslovených Novinkami je Babišova billboardová kampaň pokusem parazitovat na strachu lidí z války. Internetem už delší dobu kolují manipulativní zprávy o tom, že se Petr Pavel v případě svého zvolení chystá vyhlásit mobilizaci a poslat Čechy na ukrajinskou frontu bojovat proti ruským vojákům, což ovšem podle zákona není možné. Mají odradit voliče od podpory Pavla. Ten sám v případě řešení ruské agrese na Ukrajině zdůrazňuje koordinovaný postup se spojenci v NATO.

Anketa

Pokládáte Babišovu kampaň naznačující, že voják zavleče Česko do války, za vhodnou?
Ano
11,7 %
Ne
88,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20491 čtenářů.

K Babišovým billboardům se vyjádřil i ústavní právník Jan Kysela, který v příspěvku na Facebooku vyjmenoval důvody, proč prezident z titulu své funkce nemůže zatáhnout zemi do války, ani kdyby chtěl. Ústavní pořádek mu žádnou takovou kompetenci nedává.

Odborníci: To nejhorší, co jsme zatím viděli. Babiš parazituje na strachu z války

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám