Hlavní obsah

Babiš u Jezulátka: Před Bohem jsme si rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Andrej Babiš v úterý nakonec zavítal do kostela Pražského Jezulátka. A to navzdory tomu, že bosí karmelitáni odmítli být součástí jeho kampaně, a kostel proto dopoledne raději zavřeli. Babiš tam však dorazil po poledni, kdy už bylo otevřeno.

Foto: youtube.com/@anobudelip

Andrej Babiš navštívil kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně.

Reklama

Článek

„Včera (v pondělí) jsem to bohužel neopatrně řekl médiím a bylo to venku a zavřeli kostel. Já to nechápu. Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění,“ uvedl expremiér na videu zveřejněném na sítích.

Kostel Pražského Jezulátka byl v úterý dopoledne výjimečně uzavřen. Komunita bosých karmelitánů se tak rozhodla poté, co se z médií dozvěděla o úmyslu Babiše v tento den kostel navštívit. Avizovanou návštěvu totiž považovali za součást Babišovy předvolební kampaně, se kterou se neztotožňují.

Babiš na to v pondělí zareagoval tím, že návštěvu Pražského Jezulátka ke kampani zneužít nechtěl, a řekl, že do kostela tedy nepůjde. „Nikam nepůjdu, všichni jedou kampaň Antibabiš,“ řekl v pondělí večer.

Karmelitáni: Nepřijatelné a nevkusné

„Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit. Nepřejeme si, aby toto celosvětově známé poutní místo a významný náboženský symbol, kterým je soška Pražského Jezulátka, byly zneužity k takovýmto účelům,“ uvedl v pondělí rektor kostela Pavel Pola.

Doplnil, že karmelitáni považují Babišovu kampaň za manipulativní a lživou, zejména se ohradili proti billboardům, na nichž Babiš straší válkou.

Kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně, přezdívaný Pražské Jezulátko, se běžně otevírá každý den v 8:30. V úterý byl uzavřen do 10:00.

„Dostal se tam, vchod nijak nehlídáme a nikoho nelustrujeme. Na našem stanovisku se ale nic nemění, je to nevkusné a nepřijatelné,“ komentoval Pola Babišovu úterní akci. Zdůraznil, že karmelitánům nevadí expremiérova návštěva jako taková, ale její následné zveřejnění na videu na sociálních sítích. „Dokládá to, že jde o využití pro kampaň,“ dodal Pola.

Pražské Jezulátko zavřelo Babišovi dveře. Nechceme být součástí jeho kampaně, prohlásil rektor kostela

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám